Εκλογές Δημοκρατικών: Θρίλερ με την ψηφοφορία - Καθυστερούν τα αποτελέσματα για «ποιοτικούς ελέγχους»

Εκλογές Δημοκρατικών: Θρίλερ με την ψηφοφορία - Καθυστερούν τα αποτελέσματα για «ποιοτικούς ελέγχους»

Δείτε την εξέλιξη της καταμέτρησης στους Δημοκρατικούς - Συντριπτική η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς

usa_caucus_iowa
Σε θρίλερ εξελίσσεται η ψηφοφορία στην Αϊόβα για το χρίσμα των  Δημοκρατικών, ενόψει των προεδικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ καθώς το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας καθώς διεξάγονται «ποιοτικοί έλεγχοι», ενώ τόνισε πως η συμμετοχή οδεύει να φθάσει αν όχι να ξεπεράσει το επίπεδο του 2016.

Είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» το αποτέλεσμα να είναι ακριβές και η διαδικασία να χαρακτηρίζεται από «ακεραιότητα», τόνισε το κόμμα σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.

Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συνελεύσεις βάσης (caucuses), που μοιάζουν λίγο σαν συνελεύσεις δημοτών, άρχισαν τις διαδικασίες σε περίπου 1.700 τοποθεσίες στην μεσοδυτική αυτή πολιτεία των ΗΠΑ περί τις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμενόταν να αρχίσουν να γίνονται γνωστά εντός δύο ωρών το πολύ.

Πρόκειται για το έναυσμα μιας μακράς διαδικασίας για τους Δημοκρατικούς, που εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, όταν θα έχει αναδειχθεί ο ή η αντίπαλος του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα entrance polls, προβάδισμα ανάμεσα στους 11 διεκδικητές δείχνουν να έχουν οι Τζο Μπάιντεν, Μπέρνι Σάντερς, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Πέτε Μπούτιτζετζ.

Τα κριτήρια των Δημοκρατικών ψηφοφόρων

Ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία φαίνεται να επέλεξαν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι τον επικεφαλής που θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές;

Πρώτο και σε ποσοστό 41%, σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι το σύστημα Υγείας. Δεύτερο κριτήριο, με ποσοστό 21%, είναι η κλιματική αλλαγή. Τρίτο κριτήριο, με ποσοστό 17%, είναι η εισοδηματική ανισότητα και τέταρτο κριτήριο, με 14%, είναι η εξωτερική πολιτική.

Ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να είναι περισσότερο δημοφιλής στους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών, σε αντίθεση με τον Μπέρνι Σάντερς, τον οποίο εμπιστεύονται οι περισσότεροι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών.

Η μάχη για την ανάδειξη του/της υποψηφίου των Δημοκρατικών αναμένεται να είναι μακρά, σκληρή και πιθανόν οδυνηρή για τους μνηστήρες του χρίσματος.

Οι οργανωτές ανέμεναν συμμετοχή-ρεκόρ στις διαδικασίες σε περίπου 1.700 σχολεία, δημοτικά κέντρα και άλλα κτίρια.

Η κυρίως λευκή, αγροτική Αϊοβα θα δώσει μόνο μια πρώτη ένδειξη για την πορεία της κούρσας των Δημοκρατικών, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να κερδίσουν τον νεοϋορκέζο μεγιστάνα που έγινε πρόεδρος. Θα κερδίσει κάποιος ή κάποια από τους κεντρώους, που προσπαθούν να προσελκύσουν ανεξάρτητους και δυσαρεστημένους Ρεπουμπλικάνους, όπως ο Μπούτιτζετζ, ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα), ή η γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουτσαρ από τη Μινεσότα; Ή θα θριαμβεύσει κάποια από τις προσωπικότητες της πιο αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, όπως ο Σάντερς ή η Γουόρεν;

Μετά την Αϊοβα, η μάχη θα μεταφερθεί σε τρεις πολιτείες στις οποίες οι εσωκομματικές ψηφοφορίες θα γίνουν επίσης πολύ νωρίς στην κούρσα, μέσα στον Φεβρουάριο (Νιου Χάμσιρ, Νεβάδα, Νότια Καρολίνα).

Όποιος απομένει στην κούρσα ως τη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη (3η Μαρτίου), όταν θα ψηφίσουν 15 πολιτείες και περιοχές, θα κληθεί επίσης να αντιμετωπίσει τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος επέλεξε στρατηγικά να μη συμμετάσχει στις πρώτες ψηφοφορίες, αλλά να δώσει την έμφαση σε πολιτείες που αναδεικνύουν πολλούς αντιπροσώπους στο Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Ιούλιο, όταν θα αναδειχθεί και τυπικά ο υποψήφιος.

Συντριπτική νίκη για Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Στον αντίποδα, ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας ελάχιστο ανταγωνισμό, δείχνει ότι θα εξασφαλίσει με συντριπτικό ποσοστό 97% την εκλογή του από το σώμα των Ρεπουμπλικανών.

Οι δύο μάλλον άγνωστοι αντίπαλοι του Τραμπ στην εσωκομματική διαδικασία στην πολιτεία μετά βίας εξασφάλισαν ο καθένας το 1% των ψήφων, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The New York Times, που σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει γνωστά τα αποτελέσματα από τα περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Αρκετές πολιτειακές οργανώσεις των Ρεπουμπλικάνων έχουν ήδη ακυρώσει τις αντίστοιχες διαδικασίες που θα οργανώνονταν φέτος, εξαιτίας της μεγάλης υποστήριξης που απολαύει ο πρόεδρος μεταξύ των μελών τους.


Δείτε ΕΔΩ LIVE την εξέλιξη των αποτελεσμάτων για το χρίσμα των υποψήφιων του Δημοκρατικούν και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης