Συρία: ΗΠΑ, Τουρκία και ΝΑΤΟ βλέπουν θετικά την πρόταση Βερολίνου για «διεθνή» ζώνη ασφαλείας

Συρία: ΗΠΑ, Τουρκία και ΝΑΤΟ βλέπουν θετικά την πρόταση Βερολίνου για «διεθνή» ζώνη ασφαλείας

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ παρουσίασε την πρότασή της στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και βρήκε, σε πρώτη φάση, θετικά ανταπόκριση - «Χρειάζονται λεπτομερέσετρες συζητήσεις» σχολίασε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

nato_syria
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, παρουσίασε επίσημα σήμερα στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ την πρόταση του Βερολίνου για τη δημουργία μιας «διεθνούς» ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τοιυρκίας - Συρίας, λαμβάνοντας, σε πρώτη φάση, υπόστήριξη από Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ.

Η Γερμανίδα πολιτικός ανέφερε στους συμμάχους πως μια ζώνη ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο, θα χρειαζόταν και τη συμβολή της Ρωσίας - την κυρίαρχη δύναμη, τώρα, στη Συρία - αν επρόκειτο να προστατεύσει τους εκτοπισμένους και να εξασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, επέμεινε, κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι το καθήκον της περιπολίας στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας δεν θα μπορούσε να αφορά μονάχα τη Ρωσία και την Τουρκία, καθώς: «Το συγκεκριμένο status quo δεν είναι ικανοποιητική λύση».

Στο μεταξύ, μπορεί να μην έχουν γίνει γνωστές αρκετές λεπτομέρειες, ωστόσο από αυτά που προέκυψαν, η Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ υποδέχτηκαν θετικά το σχέδιο της Γερμανίδας υπουργού.

«Είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερες συνομιλίες, αλλά ο Τούρκος υπουργός άμυνας είπε ότι είναι ανοικτός στην πρόταση», ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στις διμερείς συνομιλίες της Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Χουλουσί Ακάρ.

Ένας δεύτερος διπλωμάτης είπε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να συζητήσει το σχέδιο με τους Τούρκους, τους Βρετανούς και τους Γάλλους ομολόγους της στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου.

Κλείσιμο
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπάρχει πρόσκληση για αποστολή τοπυ ΝΑΤΟ στη βόρεια Συρία και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη το ζήτημα να προωθηθεί σε "μια σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών". "Φυσικά δεν είναι δυνατόν σήμερα να πούμε εάν αυτό θα είναι εύκολο ή πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι πρόκειται για πρόταση που πρέπει να συζητηθεί λεπτομερέστερα", ανέφερε.

Στο μεταξύ, ο Έσπερ δήλωσε πριν ξεκινήσει η συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι, αν και δεν είχε εξετάσει λεπτομερώς τη γερμανική πρόταση, ήταν υποστηρικτικός προς αυτή, αν και η Ουάσιγκτον δεν είχε την πρόθεση να συνεισφέρει με επίγεια στρατεύματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης