Παγκόσμια ανησυχία για το κλίμα: «Τα 5 τελευταία χρόνια είναι τα θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ»

warming_main1

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας σε έκθεση του για το φαινόμενο του θερμοκηπίου επισημαίνει ότι οι εκπομπές αερίων αυξάνονται και το 2019  και κρούει τον κώδωνα του κιδύνου: «Το χάσμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο» μεταξύ όσων η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιτύχει και της πραγματικότητας»


Τα πέντε έτη από το 2015 έως το 2019 αναμένεται να αποτελέσουν τη θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, έπειτα από το «καυτό» καλοκαίρι του 2019, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, την παραμονή της Συνόδου για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, παρουσία περίπου εξήντα ηγετών της διεθνούς κοινότητας.

Η μέση θερμοκρασία για την περίοδο 2015-2019 θα είναι υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την περίοδο 1850-1900, τονίζεται σε αυτήν την έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την τάση των τεσσάρων προηγούμενων ετών, που ήταν ήδη τα θερμότερα τα οποία είχαν καταγραφεί, δηλαδή από το 1850. Ήταν επίσης γνωστό ότι ο Ιούλιος του 2019, που σηματοδοτήθηκε από πολλαπλά επεισόδια καύσωνα στην Ευρώπη, κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνέχισαν την ανοδική πορεία τους το 2018. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου επίσης αυξήθηκαν και για το 2019 θα είναι «τουλάχιστον το ίδιο υψηλές» σε σύγκριση με το 2018, προβλέπουν οι επιστήμονες, σε αυτήν την έκθεση του ΟΗΕ.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να φθάσει σε νέο υψηλό στα τέλη της χρονιάς 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ήτοι 410 μέρη ανά εκατομμύριο.

«Το χάσμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο» μεταξύ όσων η διεθνής κοινότητα θέλει να επιτύχει και της πραγματικότητας των σχεδίων δράσης για το κλίμα των χωρών, σημειώνεται στην έκθεση.

Η παγκόσμια απεργία της Παρασκευής

Υπενθυμίζεται ότι από το Σίδνεϊ έως το Σαν Φρανσίσκο, από την Μπανγκόκ, την Καμπάλα, την Μπραζίλια, το Βερολίνο, μέχρι και σε μικρές πόλεις της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, νέοι άνθρωποι της ίδιας γενιάς, είτε σε μικρές ομάδες, είτε σε μεγάλα πλήθη, κατέβηκαν την Παρασκευή στους δρόμους φωνάζοντας τα ίδια συνθήματα, ενωμένοι με τον ίδιο θυμό για την αδράνεια των ενηλίκων που κρατούν την εξουσία.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια συνολικά, σύμφωνα με τους διοργανωτές – συμμετείχαν την Παρασκευή στις κινητοποιήσεις για το κλίμα με την 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να διαβεβαιώνει από την Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν «μόνο η αρχή».

Σε περισσότερες από 160 χώρες, μαθητές, φοιτητές άφησαν τα σχολεία τους, τα πανεπιστήμιά τους και πλημμύρισαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την υφήλιο με πλακάτ, συνθήματα με την ίδια πρόθεση: Να ζητήσουν από τους γηραιότερους να αναλάβουν επειγόντως δράση για να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Μετά την Ασία και την Ευρώπη ήρθε η σειρά των νέων Αμερικανών που κατέβηκαν στους δρόμους στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη, στο Σικάγο και στη Δυτική Ακτή για να καλέσουν τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν επιτέλους την «κλιματική έκτακτη ανάγκη».

«Για μένα δεν είναι επιλογή, είναι κάτι αναγκαίο» δήλωσε ο Σιέρα Μελόι ένας 17χρονος μαθητής λυκείου από το Μπρούκλιν φορώντας ένα μπλουζάκι με τη φράση: «η επιστήμη δεν μια αριστερή θεωρία συνομωσίας».

«Όταν η Γκρέτα ξεκίνησε, ήταν μόνη της, τόσο γενναία, και δείτε που φτάσαμε, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν! Αυτό δείχνει πραγματικά ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», είπε με ενθουσιασμό η 12χρονη Έλα Μπάκμαν, κρατώντας πλακάτ που έφτιαξε μόνη της για να διαδηλώσει μαζί με τους φίλους της για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Στη Λατινική Αμερική, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βραζιλία, αποδοκιμάζοντας τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. «Η πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρου είναι η πολιτική της καταστροφής του περιβάλλοντος και της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης... για αυτό το λόγο συμμετέχουμε στην απεργία», δήλωσε η Μαρσέλα Πιμεντέλ Μιράντα, διοργανώτρια της οργάνωσης της Νεολαίας για το Κλίμα στην Μπραζίλια, που βοηθά στην διοργάνωση των διαδηλώσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν στην Μπογκοτά και στην Πόλη του Μεξικού.

Οι διαδηλώσεις του κινήματος Fridays for Future ξεκίνησαν στην Αυστραλία με τη συμμετοχή περισσότερων από 300.000 διαδηλωτών. Πλήθος νέων κατέβηκε στους δρόμους στην Σεούλ, την Μανίλα, το Τόκιο, την Μουμπάι. Αρκετές χιλιάδες παιδιά στο Μπανγκλαντές διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα για την «κλιματική έκτακτη ανάγκη».

Τα παιδιά στο νησί του Σολομώντα διαδήλωσαν στις ακτές φορώντας παραδοσιακές φούστες από χόρτα και κρατώντας ξύλινες ασπίδες.

Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ο πλανήτης γίνεται πιο καυτός από όσο το φανταστικό αγόρι μου», έγραφε ένα πόστερ μιας εφήβου στην Ταϊλάνδη. «Είμαστε το μέλλον και μας αξίζει κάτι καλύτερο», είπε από την Μπανγκόκ η 12χρονη Λίλι Σατιντανασάρ, που φέρει το παρατσούκλι η Γκρέτα Τούνμπεργκ της Ταϊλάνδης.

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, με την συμμετοχή να είναι όμως πιο περιορισμένη.

Στην Καμπάλα, πρωτεύουσα της Ουγκάντας, η οποία συνορεύει με τη Λίμνη Βικτόρια, τη μεγαλύτερη στην Αφρική, που πλήττεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αρκετές εκατοντάδες διαδήλωσαν στις πορείες Fridays for Future, όπως η 12χρονη Σίσι Μουκάσα. «Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν προτού δράσετε;» είπε.

Στην Κένυα περίπου 500 ακτιβιστές έκαναν πορεία ζητώντας από την κυβέρνηση να ακυρώσει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της για μια μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν, ιδιαίτερα στην Γερμανία, όπου τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους αξιώνοντας από τους κυβερνώντες να αναλάβουν δράση για τη διάσωση του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών των κινητοποιήσεων. «Κάντε έρωτα, όχι διοξείδιο του άνθρακα» έγραφαν πλακάτ στο Βερολίνο και τη Βιέννη.

«Δεν υπάρχει Πλανήτης Β», έγραφε ένα πανό μιας νεαρής γυναίκας στο Λονδίνο.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του περιβάλλοντος, ενώ πηδούσαν και φώναζαν «Όποιος δεν πηδάει υποστηρίζει τον άνθρακα».

Το κίνημα εξαπλώθηκε και στην Αρκτική, μια περιοχή που θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Στην πόλη Λονγκιαρμπίεν της Νορβηγίας, περίπου χίλια μίλια από τον Βόρειο Πόλο, περίπου 80 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Έχει ζέστη εδώ».

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Google, της Amazon και άλλων τεχνολογικών εταιρειών, επέκριναν την βιομηχανία για κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συμμετείχαν σε πορείες στο Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ.

Εκατοντάδες εταιρείες έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις, επιτρέποντας στους εργαζόμενούς τους να συμμετέχουν στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα.

Ανάμεσά τους, ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon ανακοίνωσε πως θα ρίξει όλο το βάρος της εταιρείας του σε μια εκστρατεία που έχει στόχο να συμβάλει στην εκπλήρωση, δέκα χρόνια νωρίτερα μάλιστα, των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.klima_londino_1

klima_londino

Λονδίνοklima_bruxelles

Βρυξέλλες

klima_india

Ινδία

klima_pakistan

 


klima_stoutgardi

Στουτγκάρδη

ΣΧΟΛΙΑ (29)

ναι υπερθερμανση οτι πειτε

εσεις οι υπερθερμανκηδες! γιαυτο ακομα και εδω στην αθηνα φοραμε ζακετες και παντελονια τις νυχτες και οταν κοιμομαστε τα βραδια κλεινουμε τα παραθυρα γιατι εχει κρυο και υγρασια.

Ηλίθιοι

η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί άνοδο του co2 και όχι το αντίθετο. Αλλά όταν θα πληρώνεται στην ΔΕΗ τα τριπλά για να χρηματοδοτείται άχρηστες ανεμογεννήτριες και φόρο άνθρακα θα το καταλάβετε καλά το έργο «κλιματική αλλαγή».

Εντάξει

Το μεγαλύτερο παραμύθι τούς ξεβράκωσε όμως ο πρόεδρος Τράμπ

κωστας αιρετικος κυνικος 52

Οση ζημια εκανε στο κλιμα του πλανητη η δραση των ανθρωπων τα τελευταια πενηντα χρονια εκανε η εκρηξη του ηφαιστειου κρακατοα στα μεσα του δεκατου ενατου αιωνα.....Απολαυστε ελευθερα λοιπον.........Οτι και να γινει το οικουμενικο σπιτι μας εχει πεπερασμενο χρονο ζωης αμεσα εξαρτωμενο απο τη ζωη του αστρου μας.......για τον ηλιο μιλω που θα μας αφησει χρονους σε 4 δις ετη περιπου.... αφου εκραγει και γινει ερυθρος γιγας καταπινοντας τον πλανητη.Μεχρι τοτε στατιστικα η ανθρωποτητα εχει πολλες πιθανοτητες ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ οχι ομως εξαιτιας της κλιματικης αλλαγης.Πυρηνικος πολεμος παγκοσμια επιδημια πτωση ουρανιου σωματος οπως αυτη που σκοτωσε τους δεινοσαυρους εκρηξη του Γελοουστοουν κλπ κλπ κλπ .....ΥΓ το μαγαζακι μας εχει υποστει καταστροφες τρεις τεσσερεις φορες οπως λεν οι επιστημονες.Χαλαρωστε λοιπον ολοι σας!!!!!!

ανωνυμος

Αυτοι που νοιαζοντε δηθεν για την υπερθερμανη, είναι -αυτοι- που τα εργοστασια τους ντουμανιαζουν τον πλανητη και δημιουργουν ασφυκτικες καταστασεις,χωρις να υπολογίζουμε τα εκατομμυρια των αυτοκινητων. Ας σταματησουν -αυτοι- τα φουγαρα τους και μετα ας μιλανε.....Βεβαια ο σκοπος τους ειναι αλλος

Φάρος σβηστός

Βαριά κομπλεξικοί ξερόλες που βλέπετε συνομωσίες σε όλα. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη εδώ και 3 δεκαετίες, αλλά εσείς ξέρετε καλύτερα. Ευτυχώς που η Γκρέτα και τα πιτσιρίκια ξύπνησαν. Στο κάτω κάτω τα παιδιά σας ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, δεν σας πέφτει λόγος. Ειδικά εμείς η αποτυχημένη γενιά που έστειλε τη χώρα στα βράχια δεν δικαιούμαστε να μιλάμε. Και ναι να σταματήσεις να χρησιμοποιείς πλαστικά καλαμάκια και να αρχίσεις την ανακύκλωση ουγκανε..

...

Η ανακύκλωση είναι κυριολεκτικά το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Αντί να πετάς τα σκουπίδια σου στον πράσινο κάδο, τα πετάς στο μπλε που είναι δίπλα. Και αν δεν είναι δίπλα , θα είναι στα 100 μέτρα. Δεν έχεις καμία δικαιολογία να μην το κάνεις, πέρα από την τεμπελιά ή το κολλημένο μυαλό.

George7

H Αίτνα σε μια μονο εκρηξουλα απελευθερώνει πιο πολυ co2 απ οτι όλος ο κόσμος τα τελευταία 5000 χρονια.

Ινδός

Βγήκαν οι Ινδοί να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή, που έχουν τετραπλασιάσει τον πληθυσμό τους σε μισό αιώνα..

Κώστας Πάτρα

Και βέβαια υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν έχει να κάνει για ανθρώπινο ρόλο η φύση η γη πάντα είχε μεταβολές όπως ξέρουμε με τους παγετώνες απλά τώρα καταγράφονται .... Με λίγα λόγια η γη δεν είναι φτιαγμένη για να ζει ο άνθρωπος όπως το ξέρουμε τώρα αυτό δεν μπορούμε να καταλάβουμε

ΑΝ

Ακόμα και αν δεν ίσχυαν όλα αυτά (που φυσικά και ισχύουν) έχετε ακούσει ποτέ για βενζόλιο, βουταδιένιο, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα ωραία και καρκινογόνα που βγάζουν τα συμβατικά αυτοκίνητα???? Και μόνο που υπάρχει ανταγωνισμός με τις ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πέφτει η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (ή καλύτερα θα υπάρξει, γιατί τώρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι λίγα περίπου 5 εκατομμύρια στο τέλος 2018). Έτσι και αλλιώς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στα φωτοβολταϊκά υπάρχει απόσβεση έστω και μετά από χρόνια του κόστους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης