Ιαπωνία: Ο Τυφώνας Faxai σάρωσε το Τόκιο

Ιαπωνία: Ο Τυφώνας Faxai σάρωσε το Τόκιο

Δείτε βίντεο - Μεγάλες καταστροφές και άνεμοι 216 χιλιομέτρων τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη μεγάλη πόλη της Ιαπωνίας

tokyo1
Ο ισχυρός τυφώνας Φασάι, με ριπές ανέμου ταχύτητας ως και 216 χιλιομέτρων ανά ώρα και βροχοπτώσεις-ρεκόρ, έπληξε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα το Τόκιο, ωθώντας τις αρχές να εκδώσουν οδηγίες κατεπείγουσας απομάκρυνσης πολιτών από τις εστίες τους, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης, υλικές ζημιές και εκτεταμένα προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Ο Φασάι άρχισε να πλήττει νωρίς το πρωί την Τσίμπα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, αφού πέρασε τον Κόλπο του Τόκιο. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι ταχύτητας ως και 207 χ.α.ώ., οι ισχυρότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ εκεί.

Οι αρχές εξέδωσαν οδηγίες απομάκρυνσης 390.000 και πλέον κατοίκων από τις εστίες τους, που πάντως δεν ήταν υποχρεωτική. Οδηγίες που παρότρυναν πολίτες να πάνε σε καταφύγια, επίσης χωρίς υποχρεωτικό χαρακτήρα, είχαν ήδη εκδοθεί για χιλιάδες άλλους πολίτες.

Powerful Typhoon Faxai Drenches Tokyo, Japan


Σε αρκετές συνοικίες της ιαπωνικής πρωτεύουσας αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά σήμερα, λόγω των κινδύνων που προκαλεί ο τυφώνας, ακόμη και μετά το πέρασμά του, καθώς υπάρχει η ανησυχία πως οι σφοδροί άνεμοι θα προκαλέσουν πτώσεις αντικειμένων.

Κλείσιμο
Τουλάχιστον 900.000 πελάτες της Tokyo Electric Power (TEPCO) δεν είχαν ρεύμα στην περιοχή της πρωτεύουσας, ειδικά στην Τσίμπα. Σπίτια υπέστησαν ζημιές στην περιοχή Σιζουόκα, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, αλλά και στο Τόκιο, όπως διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την ιαπωνική τηλεόραση καταγράφουν την πτώση μιας τεράστια σκεπής πάνω σε πρατήριο καυσίμων στην Τατεγιάμα, νότια της πρωτεύουσας.

Υπέστησαν επίσης ζημιά σιδηροτροχιές, για παράδειγμα όταν δέντρο έπεσε πάνω σε αυτές που συνδέουν το Τόκιο με νότια προάστιά του, προς τη Γιοκοχάμα. Δεν αναφέρθηκαν πάντως σοβαροί τραυματισμοί.

Typhoon Faxai Hits Tokyo at 3am 台風15号


«Να επιδεικνύετε πολύ μεγάλη προσοχή λόγω των κινδύνων που προκαλούν οι ριπές των ανέμων και τα ψηλά κύματα. Να επαγρυπνείτε για κατολισθήσεις, πλημμύρες και την αύξηση του επιπέδου των υδάτων των ποταμών», προειδοποίησε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία σε έκτακτο δελτίο της. Παρότι ο τυφώνας ήδη πέρασε, οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να αποφεύγουν να βγαίνουν, καθώς οι σφοδρές ριπές ανέμων παραμένουν.

Η Central Japan Railway Company ακύρωσε περίπου εκατό δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας που συνδέουν το Τόκιο με πόλεις στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της Ιαπωνίας. Τα δρομολόγια πάντως ξανάρχισαν, λίγο πριν από τις 08:00 [τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας]. Οι αποπλεύσεις των πορθμείων από τον Κόλπο του Τόκιο επίσης ανεστάλησαν.

Η East Japan Railway, η μεγαλύτερη σιδηροδρομική υπηρεσία της πρωτεύουσας, ανέστειλε όλα τα δρομολόγια ως τις 02:00 [ώρα Ελλάδας], ενώ η γραμμή Yamanote, η πιο πολυσύχναστη στη μητρόπολη των 36 εκατομμυρίων κατοίκων τις ώρες αιχμής, επρόκειτο να παραμείνει εκτός λειτουργίας ως τις 09:00. «Πρέπει να επιθεωρήσουμε τις σιδηροτροχιές και να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ζημιές», εξήγησε υπεύθυνος της εταιρίας.

tokyo2
tokyo3
Εκατομμύρια πολίτες που χρησιμοποιούν αυτές τις γραμμές κλήθηκαν να δείξουν υπομονή. Ακυρώθηκαν εξάλλου εκατοντάδες πτήσεις, γεγονός που επηρέασε χιλιάδες επιβάτες.

Παραθαλάσσιοι αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν δυτικά της πρωτεύουσας, στην Καναγκάουα.

Χθες Κυριακή οκτώ σέρφερ διασώθηκαν στα ανοικτά της Σιζουόκα, νοτιοδυτικά του Τόκιο, αφού τα κύματα τους παρέσυραν προς τα ανοιχτά, ενημέρωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο 15ος τυφώνας της χρονιάς στην Ασία βρισκόταν περί τις 07:00 [01:00] βορειοανατολικά του Τόκιο, στη νομαρχία Ιμπαράκι, κι αναμενόταν να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση στον Ειρηνικό. Διανύει 25 χιλιόμετρα ανά ώρα, σχετικά αργή ταχύτητα που εξηγεί γιατί προκάλεσε τόσο εκτενή προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία είναι συνηθισμένη σε τυφώνες και τροπικές καταιγίδες στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Στα μέσα Αυγούστου, η τροπική καταιγίδα Κρόσα έπληξε το δυτικό τμήμα της χώρας με ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές. Σύμφωνα με τις αρχές ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Στα τέλη Αυγούστου, πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή τριών ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους.

Ο Φασάι ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε το Τόκιο τα τελευταία χρόνια.

tokyo4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης