Απίστευτες αναταραχές στην Ινδονησία: Οργισμένοι διαδηλωτές καίνε κτίρια και πυρπολούν αυτοκίνητα

Απίστευτες αναταραχές στην Ινδονησία: Οργισμένοι διαδηλωτές καίνε κτίρια και πυρπολούν αυτοκίνητα

Ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας Παπούα - Η Παπούα συγκλονίζεται εδώ και δύο εβδομάδες από αναταραχές, με τους ντόπιους να καταγγέλουν φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις σε βάρος τους

000_1JU7N7
Διαδηλωτές στην ανατολικότερη επαρχία της Ινδονησίας, την Παπούα, πυρπόλησαν κτίρια στην πόλη Τζαγιαπούρα, αναγκάζοντας την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού να διακόψει την παροχή σε ορισμένες συνοικίες, καθώς συνεχίζονται οι βίαιες ταραχές που ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι πυρπόλησαν επίσης αυτοκίνητα και πετούσαν πέτρες σε καταστήματα και γραφεία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara. Στις φλόγες τυλίχθηκε και ένα γραφείο του τοπικού κοινοβουλίου.

«Πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ιδιοκτησίες υπέστησαν ζημιές από τους ταραξίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας, Ντέντι Πρασέτιο.

000_1JU7N6


Η Παπούα συγκλονίζεται εδώ και δύο εβδομάδες από αναταραχές, με τους ντόπιους να καταγγέλουν φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις σε βάρος τους. Ορισμένοι διαδηλωτές ζητούν επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, κάτι που απέκλεισε ο υπουργός Ασφάλειας σήμερα.


Κλείσιμο
000_1JU7N9
000_1JU7NC


Έκκληση για ηρεμία από τον πρόεδρο της Ινδονησίας 

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο έκανε έκκληση για ηρεμία, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι διέταξε να αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα «οι αναρχικές και ρατσιστικές ενέργειες». Υποσχέθηκε επίσης ότι θα φροντίσει για την ανάπτυξη της Παπούα.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών ταραχών στην επαρχιακή πρωτεύουσα Τζαγιαπούρα, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της υπό κρατικό έλεγχο εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telekomunikasi Indonesia. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση προς το παρόν να εκτιμήσει την έκταση των ζημιών.

Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας PLN έκοψε το ρεύμα στις συνοικίες γύρω από το φλεγόμενο κτίριο. Επίσης, η κρατική εταιρεία ενέργειας Pertamina έκλεισε πολλά βενζινάδικα στην Τζαγιαπούρα λόγω των κινητοποιήσεων αυτών.

Ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο ταγματάρχης Σισριάντι, είπε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις ταραχές.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kompas.com, η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται και οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν.

Χθες, διαδηλωτές και αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά στην πόλη Ντεϊγιάι, που απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από την Τζαγιαπούρα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης και δύο πολίτες σκοτώθηκαν, ωστόσο μια αυτονομιστική οργάνωση έκανε λόγο για έξι νεκρούς. Ο στρατός το διέψευσε, κάνοντας λόγο για φημολογία.

Εδώ και δεκαετίες, ένα αυτονομιστικό κίνημα αναπτύσσεται στην Παπούα, όπου συχνά καταγγέλλονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ντόπιων από τις ινδονησιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Το έναυσμα των πρόσφατων ταραχών ήταν μια ρατσιστική μομφή σε βάρος φοιτητών από την Παπούα οι οποίοι συνελήφθησαν στην πόλη Σουραμπάγια, αφού προηγουμένως οι αρχές έριξαν δακρυγόνα στον κοιτώνα τους, στις 17 Αυγούστου, στην επέτειο της ανεξαρτησίας της Ινδονησίας. Οι φοιτητές κατηγορούνταν για βεβήλωση της σημαίας.

Οι επαρχίες Παπούα και Δυτική Παπούα ήταν ολλανδικές αποικίες που ενσωματώθηκαν στην Ινδονησία το 1969, μετά από δημοψηφίσμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που όμως δέχτηκε πολλές επικρίσεις. Σήμερα, ο υπουργός Ασφαλείας Βιράντο δήλωσε ότι τα αιτήματα για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος είναι «εκτός τόπου» επειδή «η ενότητα της Δημοκρατίας της Ινδονησίας είναι οριστική».

Η κυβέρνηση έχει διακόψει την πρόσβαση στο διαδύκτιο στην Παπούα από την περασμένη εβδομάδα ώστε να μην διαδίδονται "προκλητικά" μηνύματα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περισσότερη βία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης