Ερωτήματα γύρω από την αυτοκτονία του Τζέφρι Έπσταϊν

Ερωτήματα γύρω από την αυτοκτονία του Τζέφρι Έπσταϊν

Ήταν κρατούμενος σε ένα από τα πιο ασφαλή σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ - Είχε καταδικαστεί για παιδεραστία και σεξουαλική  εκμετάλλευση ανηλίκων  - Ποιος ήταν ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός χρηματιστής Τζέφρι Έπσταϊν

jefri
Τέλος στη ζωή του έδωσε το πρωί του Σαββάτου ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός χρηματιστής Τζέφρι Έπσταϊν.

Ο 66χρονος με τους «ισχυρούς» φίλους όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είχε καταδικαστεί για παιδεραστία και πρόσφατα είχε ξανασυλληφθεί με την κατηγορία ότι κακοποιούσε σεξουαλικά δεκάδες ανήλικες κοπέλες στη Φλόριντα και στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, στη φυλακή του Metropolitan Correctional Center, το πρωί του Σαββάτου (στις 07:30 τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας).

«Το προσωπικό προσπάθησε αμέσως να τον επαναφέρει στη ζωή, προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του», αναφέρουν οιομοσπονδιακές σωφρονιστικές αρχές.

Ήταν κρατούμενος σε ένα από τα πιο ασφαλή σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ

Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί πώς ο δισεκατομμυριούχος χρηματιστής καταφέρε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσα στο ίδιο του το κελί και μάλιστα σε ένα από τα πιο ασφαλή σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

068_AA_10082019_995566


Τον περασμένο μήνα ο Έπσταϊν βρέθηκε ημιλυπόθυμος στο κελί του με τραύματα, χωρίς ωστόσο να έχει εξακριβωθεί εάν είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ή εάν δέχτηκε επίθεση από κάποιον συγκρατούμενό του.

Κλείσιμο
To FBI ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο του Έπσταϊν, στην ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν, όπου «προφανώς αυτοκτόνησε», όπως ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακές σωφρονιστικές αρχές.

«Ο θάνατος του Έπσταϊν εγείρει σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», σημείωσε και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι είχε συζήτησε το θέμα με τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος αποφάσισε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του 66χρονου χρηματιστή.

O θάνατός του έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου δημοσιοποιήθηκαν έγγραφα που δείχνουν το μέγεθος της κακοποίησης που είχαν υποστεί νέες γυναίκες στα σπίτια του στο Παλμ Μπιτς, τη Νέα Υόρκη και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, έχει ζητήσει να διερευνηθεί πλήρως το συμβάν τονίζοντας ότι «αυτό που πολλοί από εμάς θέλουν να μάθουν, είναι τι πραγματικά ήξερε;»

«Πόσοι άλλοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι ήταν μπλεγμένοι στις παράνομες δραστηριότητές του;», εξηγεί ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, καταλήγοντας:

«Αυτή η πληροφορία δεν πέθανε με τον Τζέφρι Έπσταϊν και πρέπει να διερευνηθεί».

Στο επίκεντρο των ερευνών η Βρετανίδα πρώην σύντροφος του Έπσταϊν, Γκισλέν Μάξουελ

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα πρώην σύντροφος του Έπσταϊν, Γκισλέν Μάξουελ, μετά τις καταγγελίες 36χρονης γυναίκας η οποία ισχυρίστηκε ότι ο δισεκατομμυριούχος χρηματιστής και η τότε συντροφός του Μάξουελ, την ανάγκασαν σε ηλικία 16 ετών να κάνει σεξ με «ισχυρούς» άντρες.

Ωστόσο οι δικηγόροι της Μάξουελ δήλωσαν ότι η 36χρονη «δεν προσκόμισε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τεκμηριώνει τους φανταστικούς ισχυρισμούς της ότι είχε διακινηθεί από τον Έπσταϊν ή από την Μάξουελ σε κάποιον από αυτούς τους άνδρες ή σε οποιουσδήποτε άλλους».

Οι κατηγορίες για παιδεραστία και σεξουαλική  εκμετάλλευση ανηλίκων 

Στις 8 Ιουλίου απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και σύσταση και συμμορία για την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, δύο κατηγορίες που επισύρουν ποινές 45 ετών κάθειρξης συνολικά.

Tο 2008 δε, είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για παιδεραστία, μετά από ένα σκάνδαλο πολλών ετών και άπειρα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι διοργάνωνε «σεξουαλικά πάρτι» με ανήλικα κορίτσια και προσκαλεσμένους διάσημους φίλου του, πολιτικούς, επιχειρηματίες και γαλαζοαίματους.

Ο Έπσταϊν ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών, ηλικίας ακόμη και 14 ετών. Οι αρχές υποστήριζαν επίσης ότι πλήρωνε τους υπαλλήλους του για να του φέρνουν υποψήφια θύματα και έδινε εντολές σε άλλα πρόσωπα να κακοποιούν νεαρές γυναίκες. Όμως έκανε συμφωνία με τις αρχές, δηλώνοντας ένοχος για μια κατηγορία ήσσονος σημασίας. Εξέτισε ποινή 13 μηνών σε μια κομητειακή φυλακή και στο διάστημα αυτό του επιτρεπόταν να πηγαίνει κανονικά στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πολλά από τα θύματά του είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε η ομοσπονδιακή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των θυμάτων καθώς στερήθηκαν την ευκαιρία να ακουστεί και η δική τους άποψη. Φέτος τον Φεβρουάριο, ένας δικαστής στη Φλόριντα δικαίωσε τις γυναίκες αυτές, κρίνοντας ότι η συμφωνία παραβίαζε τον νόμο.

Παρ' όλ' αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρωθεί η συμφωνία. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των εισαγγελέων που είχαν εμπλακεί σε αυτόν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό πριν από δέκα και πλέον χρόνια ήταν και ο Άλεξ Ακόστα, ο νυν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η περιουσία του χρηματιστή υπολογίζεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Στις 18 Ιουλίου είχε απορριφθεί αίτημά του να απελευθερωθεί με εγγύηση.

Ποιος ήταν ο Τζέφρι Έπσταϊν;

Ο Τζέφρι Έπσταϊν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους χρηματιστές των ΗΠΑ, με ισχυρές διασυνδέσεις με την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ.

Σε νεότερη ηλικία είχε διδάξει μαθηματικά και φυσική στο ιδιωτικό σχολείο Dalton School του Μανχάταν.

Με τα χρηματοοικονομικά άρχισε να ασχολείται το 1976. Στην αρχή εργαζόταν για την εταιρεία τραπεζικών επενδύσεων Bear Stearns. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, έγινε και επίσημα μέτοχος της εταιρείας.

je43


Στη συνέχεια ίδρυσε τη δική του εταιρεία τραπεζικών επενδύσεων με την επωνυμία J Epstein & Co, η οποία, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, διαχειριζόταν τα οικονομικά πελατών με περιουσία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το 1996, άλλαξε το όνομα της εταιρείας σε The Financial Trust Co και τη μετέφερε στις αμερικανικές Παρθένους Νήσους για φορολογικούς σκοπούς.

Ο πλούσιος τρόπος ζωής του, μαζί με την «μυστικότητα» που περιβάλλει τον κατάλογο των πελατών του, έκαναν τον Έπσταϊν να αποκτήση τη φήμη ενός μυστηριώδους «λεφτά».

Στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας, τον γνώριζαν όλοι και λέγεται ότι είχε «δυνατές» φιλίες με τον Μπιλ Κλίντον, τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μαικλ Μπλούμπεργκ.

«Γνωρίζω τον Τζέφρι εδώ και 15 χρόνια. Εξαιρετικός τύπος», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ντόναλντ Τραμο στο περιοδικό New York Magazine.

«Διασκεδάζω πολύ μαζί του, του αρέσουν οι όμορφες γυναίκες όπως και σε μένα και μάλιστα πολλές από αυτές είναι νεότερες σε ηλικία», είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μαζί με τον πλούτο και τους φίλους του, ο Έπσταϊν είχε δημιουργήσει και τη φήμη του φιλάνθρωπου. Είναι ενδεικτικό ότι το 2003, έκανε δωρεές ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την ίδρυση ενός προγράμματος μαθηματικής βιολογίας και εξελικτικής δυναμικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης