Ευρωεκλογές-Ιταλία: Πρώτο κόμμα η ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι

salvini

Το αποτέλεσμα εκτιμάται ότι μπορεί να μεταβάλει σημαντικά τις ισορροπίες στην ιταλική κυβέρνηση

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι επικρατεί καθαρά στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεταξύ 27 και 31% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα της άκρας δεξιάς γίνεται πρώτο κόμμα στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), η άλλη συνιστώσα της συμπολίτευσης στην Ιταλία, προσέλκυσε από τη δική του πλευρά ένα ποσοστό μεταξύ 18,5% και 23% των ψήφων, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά) που εξασφάλισε ποσοστό μεταξύ 21 και 25,0%.

Αν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για βαριά ήττα για το M5S, το οποίο είχε κερδίσει εξασφαλίζοντας πάνω από το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.

Οι ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες ενισχύουν αντιθέτως τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στην κυβέρνηση άκρας δεξιάς-λαϊκιστών, που ασκεί την εξουσία στην Ιταλία από την 1η Ιουνίου 2018.

«Η Λέγκα πιθανόν έγινε το πρώτο κόμμα στην Ιταλία», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ακροδεξιάς στη Γερουσία, ο Ρικάρντο Μολινάρι.

Ο Σαλβίνι ωστόσο επαναλάμβανε καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αλλάξει τίποτε στη σύνθεση της κυβέρνησης.

«Σε ό,τι με αφορά, εάν η Λέγκα κερδίσει, τίποτε δεν αλλάζει στην Ιταλία, όμως τα πάντα αλλάζουν στην Ευρώπη», επέμεινε ο Σαλβίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, όπου ψήφισε.

Το PD από τη δική του πλευρά χαιρέτισε την «αντιστροφή της τάσης», όπως το έθεσε η αναπληρώτρια γραμματέας του κόμματος Πάολα ντε Μικέλι, καθώς η κεντροαριστερά είχε περιοριστεί στο 18% στις περυσινές γενικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Έτσι

Δεν ενισχύθηκε η ακροδεξιά, απλά η Λέγκα πήρε τους ψηφοφόρους του γελοίου λαϊκίστικου κόμματος των 5 αστέρων. Εσωτερική μεταφορά έγινε. Με τη Λέγκα και τον Σαλβίνι μπορείς να συμφωνείς ή να διαφωνείς, όμως γελοίους δεν τους λες.

Ελευθέριος

Καί έτσι οί ροές θά συνεχίσουν νά ρέουν πρός τήν χώρα όπου ή αριστερά κάνει κουμάντο ακόμα καί από τήν θέση τής αντιπολίτευσης . Όπως ό νονός μέσα από τό κελί του.....

YYZ

Αυτό που ονομάζετε κάθε πατριωτικό κόμμα (Σαλβίνι, Ορμπάν κλπ) "ακροδεξιό", ενώ ταυτοχρόνως χρησιμοποιείτε αυτούσια την ορολογία της αριστεράς με "αντιεξουσιαστές" ενώ πρόκειται για κοινούς αναρχικούς της άκρας αριστεράς, να το κυττάξετε...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης