Βενεζουέλα ώρα μηδέν: H απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, λέει ο Μαδούρο

Βενεζουέλα ώρα μηδέν: H απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, λέει ο Μαδούρο

Ο Χουάν Γκουαϊδό ζητεί να συνεχιστούν και σήμερα οι διαδηλώσεις-Καλεί τον στρατό να συνεχίσει την «Επιχείρηση Ελευθερία» - Πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές 

venezouela_main01
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης [το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας] ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα -- επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα -- ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».
venezouela02

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».

Κλείσιμο
Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (...) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.
venezouela03

Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην [δημόσια] ειρήνη», συνέχισε.

Κατά τον αρχηγό του κράτους, διεκδικητή της πολιτικής κληρονομιάς του θανόντα προκατόχου του Ούγο Τσάβες (1999-2003), οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».

«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε.
venezouela04

Ο Νικολάς Μαδούρο εξάλλου αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (...) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (...) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
venezouela05

Ο Χουάν Γκουαϊδό ζητεί να συνεχιστούν και σήμερα οι διαδηλώσεις-Καλεί τον στρατό να συνεχίσει την «Επιχείρηση Ελευθερία» 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από την προσχώρηση μιας μερίδας των ένοπλων δυνάμεων στο δικό του στρατόπεδο και τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και κάποιων από τους υποστηρικτές του.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην "Επιχείρηση Ελευθερία". Αύριο [σ.σ. σήμερα], 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (...). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Λαϊκή εξέγερση ή πραξικόπημα;

Μια από τις πάλαι ποτέ πλουσιότερες χώρες του κόσμου κατέληξε να παραπαίει μέσα σε λιγότερο από μια εικοσαετία. Αποτυχημένες σοσιαλιστικές πρακτικές ή... δάκτυλος της Δύσης. Όποια απάντηση και αν επιλέξει κανείς η χώρα που αποτελεί ή αποτέλεσε «σύμβολο» για τους αριστερούς  της ΕΕ όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν και Πάμπλο Ιγκλέσιας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές οικονομικό και πολιτικό χάος.  

Λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει, πολίτες του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα καίγοντας λάστιχα στους δρόμους και στήνοντας οδοφράγματα. Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Νικολάς Μαδούρο προσπάθησαν να απαντήσουν με δακρυγόνα, χωρίς όμως να κάνουν επίδειξη δύναμης καθώς κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν, ποιος εκ των δύο «προέδρων» της χώρας έχει με το μέρος του το μεγαλύτερο αριθμό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. 

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει επίσης με βεβαιότητα αν ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό έχει με το μέρος του ικανό αριθμό ανδρών και γυναικών των σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων της χώρας,. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, εάν είχε μεγάλο αριθμό δυνάμεων θα είχε ήδη καταλάβει το προεδρικό μέγαρο της χώρας και θα είχε αναλάβει την εκτελεστική εξουσία της Βενεζουέλας. Ο ίδιος ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι έχει τη στήριξη των ξένων συμμάχων στην «Επιχείρηση Ελευθερία» 

Ο Χουάν Γκουαϊδό κάνει λόγο για μη αναστρέψιμη διαδικασία αλλαγής στη χώρα και υποστηρίζει ότι «θα αντισταθούμε μέχρι να πετύχουμε μια ελεύθερη Βενεζουέλα». Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εξελίξεις στης Βενεζουέλα, υπήρξαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε στελέχη της αντιπολίτευσης και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού προκειμένου να στηρίξουν τον Χουάν Γκουαϊδό

«Μιλήσαμε με τους συμμάχους μας στη διεθνή κοινότητα και έχουμε την ισχυρή στήριξή τους γι' αυτή τη μη αναστρέψιμη διαδικασία αλλαγής στη χώρα μας. Η Επιχείρηση Ελευθερία ξεκίνησε και θα αντισταθούμε μέχρι να επιτύχουμε μια ελεύθερη Βενεζουέλα», έγραψε στο Twitter o Γκουαϊδό. Το καθεστώς Μαδούρο υποστηρίζει ότι λιγότεροι από 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικοί έχουν συνταχθεί στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό.

Που βρίσκεται ο Μαδούρο;

Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Νικολάς Μαδούρο. Οι πληροφορίες από τη Βενεζουέλα διίστανται. Κάποιες εξ αυτών υποστηρίζουν ότι ο Μαδούρο παραμένει στη χώρα φρουρούμενος από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον ίδιο, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται ήδη σε ελικόπτερο ζητώντας άσυλο από γειτονική και φιλική προς το καθεστώς του χώρα. Οι μόνες χώρες της Λατινικής Αμερικής που υποστηρίζουν τον Μαδούρο είναι η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βολιβία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Μαδούρο δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση ούτε έχει απευθύνει  βιντεοσκοπημένο μήνυμα σχεδόν 12 ώρες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που καταγγέλλει 

H στήριξη Τσίπρα σε Μαδούρο 

Ωστόσο η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να καταλήξει σε μια κοινή στάση απέναντι στο χάος της Βενεζουέλας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μιλήσει με μία φωνή, καθώς χώρες όπως η Ελλάδα, προσπαθούν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε κοινή ανακοίνωση της ΕΕ. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. - η «Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» – Φεντερίκα Μογκερίνι, κατάφερε να αντικρούσει τον εαυτό της, καθώς ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει τις εκλογές στη Βενεζουέλα, εντούτοις δεν έκανε λόγο για τις αντιδράσεις κάποιων κρατών – μελών της ΕΕ (όπως η Ελλάδα) υπέρ του καθεστώτος Μαδούρο.  Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του  ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και επιμένει ότι πρέπει να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στην κρίση μέσα από το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη χώρα.

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα; 

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχουν υπάρξει νεκροί στη χώρα, μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό σε στρατιωτικούς και πολίτες για την ανατροπή του Μαδούρο. Λίγο μετά το μεσημέρι, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας,  όχημα του στρατού έπεσε επάνω σε πολίτες καταπλακώνοντας τουλάχιστον έναν εξ αυτών, χωρίς να είναι γνωστή προς το παρόν η κατάσταση της υγείας του.  

Γκουαϊδό στη DW: Oι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο Duetche Welle o Χουάν Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι «οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Νικολάς Μαδούρο, συντάσσονται με την αλλαγή, τον λαό και το Σύνταγμα. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας υπήρξε σφετερισμός εξουσίας. Υπήρξαν πολλές διώξεις στους κόλπους του στρατού, όχι μόνο από τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας αλλά και της Κούβας. Eίναι προφανές ότι η πλειοψηφία του λαού, η διεθνής κοινότητα και οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο». Σύμφωνα με τον ίδιον, ο Μαδούρο «υπέσκαψε το κράτος δικαίου, αγνόησε το Σύνταγμα της χώρας και απέτυχε στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».

Στο μεταξύ ο υπουργός  Άμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο έγραψε στο twitter ότι «οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση της νόμιμης κυβέρνησης Μαδούρο και ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες τελούν υπό τις κανονικές στρατιωτικές προσταγές». Όπως επίσης έγραψε ο Βλ. Παδρίνο: «Απορρίπτουμε αυτή την πραξικοπηματική κίνηση, που στόχο έχει να γεμίσει με βία τη χώρα».

Την ίδια ώρα μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται αύριο στη Βενεζουέλα, ημέρα του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ ο Γκουαϊδό έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για τη «μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της Βενεζουέλας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης