Βίντεο: Φρουροί πετούν έξω από τη δημόσια τηλεόραση Ούγγρο βουλευτή

Βίντεο: Φρουροί πετούν έξω από τη δημόσια τηλεόραση Ούγγρο βουλευτή

Ο βουλευτής θέλησε να διαβάσει στον «αέρα» πέντε αιτήματα των διαδηλωτών για το νέο εργατικό νόμο - Απωθήθηκε βίαια η αντιπροσωπεία

hungary
Με τη βία έσυραν έξω από το κτίριο της ουγγρικής δημόσιας τηλεόρασης (MTVA) τον ανεξάρτητο βουλευτή της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, Ákos Hadházy, όταν μία ομάδα εκπροσώπων της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν ολονύχτια διαμαρτυρία σε μία προσπάθεια να διαβαστούν τα αιτήματά τους στον «αέρα».

Έπειτα από τη νέα αντικυβερνητική πορεία το βράδυ της Κυριακής, όπου συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, από το κτίριο της Βουλής μέχρι τα κεντρικά του MTVA, μία αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης μπήκαν στο εσωτερικών του κτιρίου προκειμένου να αναγνωστούν σε ζωντανή μετάδωση πέντα αιτήματα των διαδηλωτών.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν και εκκλήσεις για άμεση απόσυρση των νόμων για το νέο εργατικό νόμο του Βίκτορ Όρμπαν, που επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως και σύμφωνα με τους επικριτές του εισάγει συνθήκες δουλείας.

Όπως αναφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από αναφορές ανεξάρτητων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, όπως τα index.hu, hvg.hu and 24.hu, οι φύλακες ασφαλείας του σταθμού εμπόδισε την είσοδο στους βουλευτές, με το προσωπικό να αρνεείται να τους αφήσει να μιλήσουν με τους αρχισυντάκτες για τα αιτήματά τους. Μάλιστα σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, ο βουλευτής Ákos Hadházy εμφανίζεται να σύρεται με τη βία μέσα από το κτίριο.

Τελικά, κατάφερε να διαβάσει τα πέντε αιτήματα σε κάμερα έξω από τα στούντιο, ωστόσο ο τηλεοπτικός σταθμός είχε αρνηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή να τα μεταδώσει.
Κλείσιμο
«Το να πετιούνται βουλευτές έξω από το κτίριο με τη χρήση σωματικής βίας είναι παράνομο και αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Ντανιέλ Ντομπρεντέι, δικηγόρος της ουγγρικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (TASZ).

Οι διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν μέσω Facebook, και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί νέοι και φοιτητές, θα επαναληφθούν σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Ορμπάν επέκρινε την απόφαση των βουλευτών να πάνε στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης και είπε πως καταχρώνται τις βουλευτικές εξουσίες τους επιδιώκοντας να «επέμβουν σε δημοσιογραφικές επιχειρήσεις».

«Καλά Χριστούγεννα κ.πρωθυπουργέ»

Χθες περίπου 10.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος σε πορεία που ονομάστηκε «Καλά Χριστούγεννα, κ. Πρωθυπουργέ» εναντίον αυτού που θεωρούν αυξανόμενη αυταρχική διακυβέρνηση του Ορμπάν.

Οι διαδηλώσεις δεν θέτουν άμεση απειλή για τον Ορμπάν, ο οποίος διαθέτει ισχυρή υποστήριξη η οποία του επέτρεψε να επανεκλεγεί τον περασμένο Απρίλιο.

Όμως ο Πέτερ Κρέκο, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Poltical Capital, δήλωσε πως η αντίδραση της κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες δείχνει»μυωπική αλαζονεία».

Είπε πως ενώ δεν είναι σαφές ποιος έδωσε την εντολή στο προσωπικό ασφαλείας να διώξει τους βουλευτές από το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, η αντίδραση του Fidesz στα γεγονότα δείχνει ένα νέο επίπεδο στην πολιτική του Ορμπάν.

«Είναι αύξηση ενός επιπέδου στην αυταρχική λογική του καθεστώτος», είπε ο Κρέκο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης