Επελέγησαν οι ένορκοι που θα κρίνουν την τύχη του «Ελ Τσάπο»: Οι εντάσεις, τα κλάματα και τα ευτράπελα!

Επελέγησαν οι ένορκοι που θα κρίνουν την τύχη του «Ελ Τσάπο»: Οι εντάσεις, τα κλάματα και τα ευτράπελα!

Μια γυναίκα ξέσπασε σε λυγμούς και έφυγε από τη δικαστική αίθουσα, ενώ ένας άλλος ένορκος είπε ότι δεν γνωρίζει τι είναι καρτέλ - Νωρίτερα είχε απορριφθεί υποψήφιος που ζήτησε... αυτόγραφο από τον «βαρόνο» ναρκωτικών

el-chapo
Επτα γυναίκες και πέντε άνδρες επελέγησαν επισήμως την Τετάρτη για να συνθέσουν το σώμα των ενόρκων που θα κληθεί να αποφασίσει την τύχη του διαβόητου αφεντικού του καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, στην δίκη που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

«Ένα από τα επιλεγμένα άτομα "επαναστάτησε"» δήλωσε ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν Μπράιαν Κόγκαν, πέντε λεπτά αφότου ενημερώσε τους 12 πολίτες. Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, μία από τις γυναίκες ενόρκους αποχώρησε κλαίγοντας με λυγμούς από την δικαστική αίθουσα. Η ίδια γυναίκα είχε πει νωρίτερα ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην δίκη, γιατί συνάδελφοί της στο μέσο μαζικής ενημέρωσης όπου εργάζεται είχαν υποψιαστεί ότι εξεταζόταν ως υποψήφια μάρτυρας, κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην αποκάλυψη της ταυτότητάς της.

Όπως επισήμανε ο δικαστής, αυτό και μόνο το επιχείρημα δεν κρίθηκε αρκετό για να την απαλλάξει από το καθήκον της, καθώς η κατάσταση που περιέγραψε «δεν συνιστά πραγματικό κίνδυνο». Ο συνήγορος του Γκουζμάν συμφώνησε με την απόφαση του δικαστηρίου να μην υποκύψει στα δάκρυα της γυναίκας λέγοντας ότι «αν μία από τους ενόρκους κατάφερνε να απαλλαγεί με αυτόν τον τρόπο, στη συνέχεια θα ακολουθούσε ένας χείμαρρος δακρύων».

Όπως έγινε γνωστό, το σώμα των ενόρκων που θα κρίνει τον «Ελ Τσάπο» περιλαμβάνει τέσσερις ισπανόφωνους Αμερικανούς, τρεις μετανάστες και αρκετά άτομα που έχουν συγγενείς αστυνομικούς. Όλοι οι ένορκοι εξέφρασαν κεντροαριστερές απόψεις όταν ρωτήθηκαν την άποψή τους για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ενώ πολλοί από αυτούς τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης της κανναβης σε όλες τις ΗΠΑ.

Η επίσημη ορκωμοσία των ενόρκων θα γίνει την επόμενη Τρίτη, λίγο πριν την έναρξη της δίκης. Όπως είθισται σε αυτές τις υποθέσεις υψηλού προφίλ, ο δικαστής υπογράμμισε στα επιλεγμένα άτομα πόσο σημαντικό είναι να μείνουν μακριά από τα media και να κρατήσουν μυστικό τον νέο τους ρόλο, ακόμα και από τα πιο κοντινά τους άτομα.

«Μην συζητάτε μεταξύ σας για την υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά ο δικαστής, ενώ ο Ελ Τσάπο (παρών στην αίθουσα) κοιτούσε στωικά τους ανθρώπους που θα κρίνουν την τύχη του. «Μιλήσε για τον καιρό, τις εκλογές, αλλά μην αναφερθείτε καθόλου σε αυτό το θέμα».

Κλείσιμο
Οι ένορκοι, οι ταυτότητες των οποίων θα παραμείνουν μυστικές, θα συνοδεύονται από και προς το δικαστήριο από αστυνομικούς καθ' όλη της διάρκεια της δίκης, που αναμένεται να κρατήσει περίπου 4 μήνες.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς τις τελευταίες μέρες με τη διαδικασία επιλογής των ενόρκων της πολύκροτης υπόθεσης. Όπως έγινε γνωστό, ένα από τα επιλεγμένα άτομα δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα τι σημαίνει «καρτέλ», ενώ ένα άλλο είπε ότι δεν γνωρίζει καθόλου ποιος είναι ο «Ελ Τσάπο».

Στον αντίποδα βρίσκεται ένας άλλος Αμερικανός πολίτης που ζήτησε... αυτόγραφο από τον έμπορο ναρκωτικών, δηλώνοντας ότι είναι φαν, και απορρίφθηκε για ευνόητους λόγους!

Ο Χοακίν Γκουσμάν, 61 ετών, κατηγορείται ότι ήταν επικεφαλής, από το 1989 μέχρι το 2014, του καρτέλ της Σιναλόα που εισήγαγε στις ΗΠΑ περισσότερους από 154 τόνους κοκαΐνης, τεράστιες ποσότητες ηρωίνης, μεθαμφεταμίνης και μαριχουάνας, συνολικής αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης