Ιστορικές απώλειες για τη Μέρκελ στην Έσση - Άλμα για τους Πράσινους

Ιστορικές απώλειες για τη Μέρκελ στην Έσση - Άλμα για τους Πράσινους

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που μεταδίδει το ARD το CDU συγκεντρώνει 27%, SPD: 20%, Πράσινοι: 19,6%, AfD, 13,2%, Φιλελεύθεροι 7,7% και  Die Linke 6,2%  -  Αβεβαιότητα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

merkel_arthro
Μεγάλες απώλειες για το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και εντυπωσιακή άνοδο για τους Πράσινους δείχνουν τα πρώτα έξιτ πολ από τις κρατιδιακές εκλογές στην Έσση.

Πρώτο κόμμα αναδεικνύονται, παρά τις απώλειες, οι Χριστιανοδημοκράτες με ποσοστό πάνω από 27%. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι σαφέστατα οι Πράσινοι που διπλασίασαν σχεδόν το ποσοστό τους φθάνοντας κοντά το 20%, αλλά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία που εισέρχεται με σχεδόν 13% και στην τελευταία τοπική βουλή της χώρας.

Όσον αφορά τώρα τους Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να διασφαλίσουν τουλάχιστον τη δεύτερη θέση και ένα ποσοστό κατάτι υψηλότερο από τους Πρασίνους. Το νέο, άσχημο αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες σημαίνει ότι αυξάνεται η εσωκομματική πίεση στην πρόεδρο του κόμματος Αντρέα Νάλες για μια ενδεχόμενη αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό.

Θα μπορούσε λοιπόν να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.

 Η  Άνγκελα Μέρκελ έχει κατ' επανάληψη επιχειρήσει να αποσυνδέσει το αποψινό αποτέλεσμα από την ευρύτερη γερμανική πολιτική σκηνή, ωστόσο η ενδεχόμενη αποτυχία του κόμματός της να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στην Έσση θα «έλυνε» πιθανότατα τα χέρια - και την γλώσσα - των επικριτών της, ενώ θα έθετε υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή της στην ηγεσία του CDU, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τακτικό κομματικό Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στελέχη και προσωπικότητες που την είχαν στηρίξει στο παρελθόν ζητούν τώρα την αποχώρησή της.

Κλείσιμο
Το CDU του Φόλκερ Μπούφιερ παραμένει πρώτη δύναμη, αλλά με το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1966. Το SPD καταγράφει επίσης ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ενώ μεγάλοι νικητές των εκλογών αναδεικνύονται οι Πράσινοι και το AfD. Όπως πριν δύο εβδομάδες στη Βαυαρία, έτσι και στην Έσση οι πολίτες τιμώρησαν τα κόμματα του Μεγάλου Συνασπισμού – γράφει το Spiegel.

Ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων, που κυβερνά στο κρατίδιο της Έσσης από το 2013, ενώ παράλληλα οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμη δοκιμασία και για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπάερμποκ  εμφανίστηκε ενθουσιασμένη για το καλό αποτέλεσμα του κόμματός της στις εκλογές της Έσσης: «Ποτέ ως τώρα δεν ήταν τόσο πράσινη η Έσση», είπε και πρόσθεσε: «Η κλιματολογική κρίση έφτασε μέσα στη Γερμανία».

«Είμαστε οι νικητές αυτής της εκλογικής βραδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων της Έσσης, Ταρέκ Αλ Ουαζίρ. «Είναι μια εντολή για μας» να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε τομείς όπως ο ενεργειακός, ο αγροτικός και ο τομέας των μεταφορών, όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί αλλαγή πλεύσης, τόνισε.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπούφιερ, κατέστησε συνυπεύθυνη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού για το κακό αποτέλεσμα του CDU στην Έσση. «Το αποψινό μήνυμα για τα κόμματα του Βερολίνου που κυβερνούν εκεί είναι σαφές: Οι άνθρωποι θέλουν λιγότερους τσακωμούς και περισσότερο προσανατολισμό στα πραγματικά προβλήματα».

Αβέβαιη η συμμετοχή των Σοσιαλδμοκρατών στον μεγάλο συνασπισμό

Στους δε Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι προβληματίζονται για την παραμονή τους στο "μεγάλο συνασπισμό", σημαντικό κριτήριο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν σήμερα στην Έσση να μην είναι χαμηλότερο από αυτό των Πρασίνων.

Η αρχηγός του SPD έδωσε προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση της συνεργασίας του κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου το κόμμα της να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει ή όχι από την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, όπου το SPD, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χάνει περίπου δέκα μονάδες από το 2013 και περιορίζεται στο 19,8%, η κυρία Νάλες εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ομοσπονδιακή πολιτική συνέβαλε σημαντικά» σε αυτή την εικόνα και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην κεντρική κυβέρνηση.

Η αρχηγός του SPD τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους Χριστιανοδημοκράτες ένας «οδικός χάρτης, στον οποίον θα ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι» μέχρι την αξιολόγηση του φθινοπώρου. Η ίδια αύριο σκοπεύει να υποβάλει σχετικές προτάσεις πρώτα στο προεδρείο του κόμματός της.

Υπό πίεση και η Άνγκελα Μέρκελ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά παραμένει ακόμα ανοιχτό αν θα συνεχιστεί η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, μιας και η διασφάλιση πλειοψηφίας των δύο κομμάτων στην τοπική βουλή του Βισμπάντεν είναι ακόμα αμφίρροπη. Από την πλευρά της η γγ. του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έκανε λόγο στο Βερολίνο για «επώδυνο εκλογικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς» προσθέτοντας ότι στον νυν χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό ενδέχεται να δοθεί η ευκαιρία να συγκυβερνήσει ξανά με τους Πρασίνους. Τα προγνωστικά είναι ωστόσο οριακά και δεν αποκλείεται μια ανατροπή μέσα στις επόμενες ώρες.

Σε περίπτωση που οι Χριστιανοδημοκράτες χάσουν την Έσση, τότε η Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει πλέον μεγαλύτερες δυσκολίες να επανεκλεγεί πανηγυρικά για μια ακόμα φορά πρόεδρος του κόμματος στο συνέδριο του CDU το Δεκέμβριο.

Ας σημειωθεί πάντως ότι το σενάριο πρόωρων εκλογών στη Γερμανία δεν συμφέρει ούτε τους Συντηρητικούς, αλλά ούτε και τους Σοσιαλδημοκράτες. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την κυριακάτικη Bild δείχνει ότι οι συντηρητικοί αγγίζουν το 24% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται τέταρτο κόμμα με 15%, μετά τους Πράσινους και την Εναλλακτική για τη Γερμανία.


«Η εποχή Μέρκελ φτάνει στο τέλος της»

Ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IfO) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο πρώην αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, αλλά και ο επιχειρηματίας Χάιντς Χέρμαν Τίλε εκτιμούν, μιλώντας στο περιοδικό Focus, ότι η «εποχή Μέρκελ» φτάνει στο τέλος της. «Η πολιτική της με αφήνει άναυδο», λέει ο κ. Τίλε και αναφέρεται στην «απαίτηση» της Καγκελαρίου να μην εξαντλείται η προεκλογική συζήτηση στο προσφυγικό, ενώ ο κ. Ζιν εκτιμά πως η κυρία Μέρκελ εξαργύρωσε την πολιτική του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τις μεταρρυθμίσεις της «Ατζέντα 2010», αλλά δεν διαθέτει άλλο πολιτικό κεφάλαιο.

«Μετά τις σημερινές εκλογές, CDU, CSU και SPD πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως μέχρι τώρα», τονίζει ο κ. Γκαουβάιλερ, ενώ ακόμη και η Γενική Γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, παραδεχόμενη ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο σταθερός θα μείνει» μετά τις σημερινές εκλογές. Την ίδια ώρα, όλοι στο CDU χαρακτηρίζουν ιδανική μεταβατική επιλογή για την Καγκελαρία, σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης