Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία

issta

Η ανακοίνωση και οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε το τριήμερο 9 με 11 Οκτωβρίου - Σφοδρή αντίδραση της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία αναγνώρισε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, μετά την ολοκλήρωση της Ιεράς Συνόδου που έλαβε χώρα από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου.

Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση με τις αποφάσεις που έλαβε κατά το τριήμερο της συνεδρίασης. Πιο αναλυτικά:

«Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α.Θ.Παναγιότητος, η Αγία καΙ Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας κατά τας ημέρας 9-11 τ.μ. Ὀκτωβρίου 2018.

Κατ᾿ αυτήν εξητάσθησαν και συνεζητήθησαν τα εν τη ημερησίᾳ διατάξει περιλαμβανόμενα θέματα.

Το ιερόν σώμα ησχολήθη ιδιαιτέρως και διά μακρών με το εκκλησιαστικόν θέμα της Ουκρανίας, παρόντων και των Ἐξάρχων των αποσταλέντων εις Ουκρανίαν, ήτοι του Πανιερ. Αρχιεπισκόπου Παμφίλου κ. Δανιήλ και του Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Edmonton κ. Ιλαρίωνος, και, κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων, απεφάσισε:

1) Να ανανεώσει την ήδη ειλημμένην απόφασιν όπως το Οικουμενικόν Πατριαρχείον χωρήσει εις την χορήγησιν αυτοκεφαλίας εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας.

2) Να ανασυστήσει το εν Κιέβῳ το γε νυν Σταυροπήγιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, εν εκ των πολλών εν Ουκρανίᾳ Σταυροπηγίων Αυτού εκ των παρελθόντων αιώνων.

3) Κατά τας κανονικάς προνομίας του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως όπως δέχηται εκκλήτους προσφυγάς αρχιερέων και άλλων κληρικών εκ πασών των Αυτοκεφάλων Ἐκκλησιών, να δεχθεί τας σχετικάς αιτήσεις του Φιλαρέτου Ντενισένκο και του Μακαρίου Μαλετίτς και των συν αυτοίς, οίτινες ευρέθησαν εν σχίσματι όχι διά δογματικούς λόγους, και να αποκαταστήσει αυτούς μεν εις τον αρχιερατικόν ή ιερατικόν αυτών βαθμόν, τους δε πιστούς αυτών εις εκκλησιαστικήν κοινωνίαν.

4) Νά άρῃ την ισχύν του Συνοδικού Γράμματος Εκδόσεως του έτους 1686, του εκδοθέντος διά τας τότε περιστάσεις, διά του οποίου εδίδετο, κατ᾿ οικονομίαν, το δικαίωμα εις τον Πατριάρχην Μόσχας νά χειροτονεί τον εκάστοτε Μητροπολίτην Κιέβου, εκλεγόμενον υπό της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Επαρχίας αυτού καί οφείλοντα νά μνημονεύει "εν πρώτοις" του ονόματος του Οικουμενικοῦ Πατριάρχου εις ένδειξιν κανονικής εξαρτήσεως.

5) Να κάμει έκκλησιν προς πάσας τας εμπλεκομένας πλευράς να αποφεύγουν καταλήψεις Ναών, Μονών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ως και πάσαν πράξιν βίας και εκδικητικότητος, εις επικράτησιν της ειρήνης και της αγάπης του Χριστού.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 11ῃ Οκτωβρίου 2018

Εκ της Αρχιγραμματείας
της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

Ακολουθεί το βίντεο από τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου: Ρήγμα μεταξύ Φαναριού και ρωσικής Εκκλησίας

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε, με τον εκπρόσωπό της να χαρακτηρίζει «αντικανονική» τη λήψη της απόφασης που έλαβε η Ιερά Σύνοδος για την ανεξαρτησία της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, η ρωσική Εκκλησία οδηγείται σε ρήξη με το Φανάρι, καθώς η αναγνώριση της ανεξάρτητης ουκρανικής Εκκλησίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

ΤΡ

Αντε Αρχοντωνη, αντε φτιαξε και μια Μακεδονικη εκκλησια να σκασουν οι συριζοδεξιούληδες που τους ενοχλεί η κακια ρωσσια.

Γιώργος

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλετε να πείτε. Μην παίζετε το παιχνίδι των Ρώσων που το υποβαθμίζουν σε Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης...

Σωστός

Επιτέλους αυτονομία στην μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία της Ανατολικής Ευρώπης...άλλη μία ήττα για τον Πούτιν ο οποίος έτσι όπως πάει θα γίνει η καλύτερη γκόμενα του Ερντογάν!

χριστιανός

Βρε ασχοληθείτε με το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, που κάποιοι ΕΚΕΙ χριστέμποροι το ΒΥΘΙΖΟΥΝ στο βούρκο της ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗΣ εμπορευματοποίησης του θρησκευτικού φρονήματος και αφήστε την καθ υπαγόρευση άσκηση εξωτερικής πολιτικής, που μάλιστα ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.

Α.Κ.

Η ιστορική αλήθεια είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορήγησε με Τόμους την αυτοκεφαλία σε ΟΛΕΣ τις τοπικές εθνικές Εκκλησίες , της ρωσικής συμπεριλαμβανομένης . Είναι κανονικό του δικαίωμα η χορήγηση και η άρση της αυτοκεφαλίας των τοπικών Εκκλησιών. Μετά από 300 χρόνια ήρε το εκκλησιαστικό καθεστώς της Εκκλησίας του Κιέβου-Ουκρανίας , ένα καθεστώς άλλωστε που πάλι η Κωνσταντινούπολη είχε καθορίσει.

Ροδίων

Κόψτε φάτσες και θα καταλάβετε. Προαγωγοί της Ορθοδοξίας.

Πολύ καλά έκανε

Η Ρωσική εκκλησία, με την υποστήριξη Putin, προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να υποδαυλίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και να ανακηρυχθεί ο Ρώσος Πατριάρχης ως Οικουμενικός. Δυστυχώς, Κύπριοι και Ελλαδίτες "ιερωμένοι" δρουν σε συνεργασία με τους Ρώσους, προσφέροντας την Ελληνικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ρωσία.

Γιάννης Γ

Δεν τα ξέρεις καλά. ......... Ουδέποτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε απο συστάσεώς του Ελληνικό. .... Οικουμενικό ήταν και ειναι πάντοτε . Και δεν προσφέρει την Ελληνικότητά του αλλά την οικουμενικότητά του.

Γιαννάκη σοβαρά;

Οικουμενικό μπορεί να είναι, αλλά είναι και ελληνόφωνο. Η Ανατολική Εκκλησία στο βασικό που διέφερε με τους Καθολικούς, ήταν ότι διακατέχονταν από την διαχρονικότητα του Ελληνικού πνεύματος, τροπου σκέψης και γλώσσας άσχετα αν οι πρώτοι αυτοκράτορες έκαναν ότι μπορούσαν να το εξαλείψουν και οχι μόνο δεν το κατάφεραν αλλά ότι ξεκινησε σαν Ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία έγινε ελληνόφωνη Βυζαντινή αφού η Ελληνική γλώσσα ήταν για χιλιετίες συνδετικός κρίκος λαών της Ανατολικής Μεσογείου, Αιγύπτου, Μέσης Ανατολής, Ανατολίας, Μαύρης θάλασσας, Ανατολίας, Μικράς Ασίας και Πόντου. Η Ρωσία γνωρίζει αυτό που εσύ τάχα μου δεν καταλαβαίνεις. Οτι η γλώσσα και η κουλτούρα είναι μέσο κυριαρχίας γι αυτό και λιγουρευεται Πατριαρχείο και Άγιο Όρος. Δεν ήξεραν να ρωτάνε και την Ρωσία τι θα αναγνωρίσουν με τόσες υπονομεύσεις που επιχειρεί μια ζωή. Πίσω στις τρύπες τους οι ρωσοφιλοι, αστειάκια τέλος!

Ουστ!!!

Ρωσοφιλος δεν ειμαι, αλλα εσυ αμερικανοφιλος σιγουρα.

Iβαν?

Εσυ?

tsikro

Οι Έλληνες στηρίζουν το Πατριαρχείο!!

Κωνσταντίνος

Οι γραικυλοι σαν τον εαυτό σου και τον λαουτζίκο αυτόν που προσκυνα το Δ Ράιχ στηριζουν τον τουρκορθόδοξο πατριαρχη της ισταμπουλ...Καληνυκτα. Μνημονια μεχρι την Δευτερα Παρουσια του Κυρίου.

Δημήτρης Ξένος

Όσοι δεν γνωρίζουν, ας σιωπούν...

Λευθέρης

Οσοι γνωρίζουν γιατί σιωπούν ;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

boris

«Και ο τρόπος για να κάνουμε τους φίλους και εταίρους μας να αντιληφθούν πόσο σοβαρά παίρνουμε αυτό το πράγμα είναι εν τέλει, φοβάμαι, να εγκαταλείψουμε την ηττοπάθεια και τον αρνητισμό που μας παγίδευσε σε τόσο πυκνή ομίχλη για τόσο καιρό», δήλωσε

un_council

«Πώς μπορείς να αρχίσεις διάλογο με κάποιον η κύρια έγνοια του οποίου είναι να επιβάλλει κι άλλες κυρώσεις στο Ιράν;», διερωτήθηκε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη

2650063

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ μετά τις νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η «Ομάδα Β» - ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου - μπορεί να ωθήσει τον Τραμπ σε πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία