Γλυπτά του Παρθενώνα: Βρετανός ιστορικός τέχνης ισχυρίζεται ότι τα κλεμμένα δεν είναι τα αυθεντικά αλλά ρωμαϊκά αντίγραφα

elgin_marbles_east_pediment_1

Η θεωρία του Νάιτζελ Κόνσταμ υποστηρίζει πως τα αυθεντικά γλυπτά του Παρθενώνα: «διαβρώθηκαν από την όξινη βροχή που προκλήθηκε από τα καυσαέρια των καμινάδων», με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν από ρωμαϊκά αντίγραφά τους

Έναν σοκαριστικό ισχυρισμό υποστηρίζει ο Βρετανός ιστορικός τέχνης Νάιτζελ Κόνσταμ, σύμφωνα με τον οποίο τα γλυπτά του Παρθενώνα, που εκλάπησαν από τον τον κόμη Έλγιν είναι ρωμαϊκά αντίγραφα, που αντικατέστησαν τα αυθεντικά γλυπτά.

Πιο συγκεκριμένα, η θεωρία του υποστηρίζει πως τα αυθεντικά γλυπτά του Παρθενώνα: «διαβρώθηκαν από την όξινη βροχή που προκλήθηκε από τα καυσαέρια των καμινάδων», με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν από ρωμαϊκά αντίγραφα τους. Ο ίδιος στηρίζει τα επιχειρήματα του σε μια καμινάδα κοντά στον Παρθενώνα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και εκτιμάται πως την χρησιμοποίησε τον 50 αιώνα ο γλύπτης Φειδίας για τη δημιουργία των μπρούτζινων γλυπτών του.Μάλιστα, ο Βρετανός Κόνσταμ υποστηρίζει πως η άποψη του στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, καθώς δηλώνει: «Η θεωρία μου είναι τόσο ισχυρή γιατί τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή μου είναι τόσο απλά, συναρπαστικά και ξεκάθαρα, ακόμη και για τον απλό λαό, που μπορεί να δει από μόνος του τις διαφορές».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διάβρωση των αυθεντικών ελληνικών γλυπτών οφειλεται στο ότι τα ελληνικά γλυπτά κατασκευάζονταν με εύθραυστα σιδερένια και χάλκινα εργαλεία, που προκαλούσαν μικρορωγμές, οι οποίες επέτρεψαν στον καπνό να εισέλθει πιο βαθιά και να τα καταστρέψει».Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η θεωρία του ιστορικού τέχχνης προκάλεσε το ενδιαφέρον του Βρετανικού Μουσείου με τον ανώτερο επιμελητή ττου μουσείου, Ίαν Τζένκινς να δηλώνει: «Δεν είχα ξανακούσει για τη σύνδεση μεταξύ ρωμαϊκών αντικαταστάσεων των δυτικών αετωμάτων του Παρθενώνα και του καπνού. Κανείς μέχρι τώρα δεν υπήρξε τόσο ριζοσπαστικός, ώστε να υποδηλώνει ότι ολόκληρο το δυτικό αέτωμα έχει αντικατασταθεί από ρωμαϊκό αντίγραφο».

Από την πλευρά του ο κληρονόμος του σημερινού λόρδου Έλγιν, λόρδος Μπρους, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, ενώ τόνισε πως «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπήρχε τόσο μεγάλη ρύπανση από την καμινάδα».

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Κωνσταντίνος

- Σιγά μην ξεγελουσαμε το ΤΕΡΑΣ αυτό της Αγγλικής "εξυπνάδας"! Εντάξει το παραδεχομαστε τα έφτιαξε φίλος σου επίσης αριστούχος παιδικού σταθμού ο Τρόμπ που κάνει τον πρόεδρο της Αμερικής!

ωχ

πλακώσανε όλοι οι φανατικοί.

Στυλιανός

Βρε εκ, Αλβιόνας ηλίθιο κατασκεύασμα τάχα μου ιστορικός, θα μου απαντήσεις σε μια συγκεκριμένη ερώτηση εάν είχαν οι Ρωμαίοι την όρεξη να αντικαταστήσουν τα αετώματα του Παρθενώνα διότι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν από την στεναχώρια τους για τα ,,,, Ελγίνεια μάρμαρα,,,,,?!?!

Bula

Ας δεχτούμε ότι οι νεοέλληνες δεν έχουν καμια σχέση με τους αρχαίους Έλληνες. Οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων τι απέγιναν; εξαϋλώθηκαν;

Οι απόγονοι

των αρχαίων ελλήνων. χα, χα, χα.

Alex

Η θεωρία σου δείχνει ποσο αμόρφωτος είσαι .

Συμφωνώ

Αφού λοιπόν είναι αντίγραφα να μας τα δώσουν..

@@

Μεθυσμένε δώσε πίσω τα κλεμμένα και τις αναλύσεις σου στους δικού σου

Ποτέ δεν υπήρχε ελλάδα

παρα μόνο μετά την εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους. Απο τον τόπο αυτό που λέγεται ελλάδα πέρασαν ρωμαιοι, βυζαντινοί πασών προελέυσεων, τουρκοι, σταυροφόροι διάφοροι, αλβανοί, κλπ. Αν θέλεις να λέγεσαι έλληνας, δικαίωμα σου. Εκείνο που πρέχει έιναι να είσαι καλός ανθρωπος. Ο elgin πήρε αυτά που πήρε με άδεια του τότε κράτους, γιατί ήταν το μόνο κράτος. Πάλι. Ελλάδα δεν υπήρχε, και έλληνες ήταν ρωμιοί, κλπ για τους τούρκους. Οσο για τους βυζαντινούς σου, διάβασε την ιστορία πάλι και σκέψου τι ήταν. Οι εθνικές υπερβολές και ψευτοπατριωτισμοί που μάθατε στα σχολεία σας χρειάζονται αναθεώρηση.

Ντίνος

Άλλο πράγμα το να λες ότι το νεοελληνικό έθνος είναι διαφορετικό ως ένα βαθμό από το αρχαιοελληνικό (καθότι δεν μπορούν να συγκριθούν απευθείας κουλτούρες και πολιτισμοί που απέχουν 2000 χρόνια) και άλλο το να λες ότι δεν υπήρξε ελληνικό έθνος. Η προγονοπληξία είναι κακό πράγμα, αλλά κι η άγνοια των σωστών εννοιών εξίσου κακή

Η αλήθεια είναι πώς

Ρωμιοί ήμασταν και Ρωμιοί είμαστε. Η χώρα μας είναι το Βυζάντιο και πρωτεύουσα μας η Κωνσταντινούπολή. Δεν είναι εθνικισμός, είναι η πραγματικότητα. Έχουμε τόση σχέση με τους αρχαίους Έλληνες όση οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες με τον ανθρώπο. Και όσο αρνούμαστε τη ρωμαίικη φύση μας και κρυβόμαστε σε μια φανταστική ταυτότητα που δεν έχει καμία σχέση με εμάς και που δεν την πιστεύουμε κάν οι ίδιοι, θα ζούμε όπως τα τελευταία 200 χρόνια. Από μέρα σε μέρα χωρίς μέλλον και θα βαφτίζουμε ταβέρνες σε εθνικά μνημεία γιατί πολλές σύγχρονες προσωπικότητες πέρασαν κι έφαγαν γίδα βραστή. Το ανέκδοτο Ελλάδα πρέπει να τελειώνει κάποτε και η Ρωμιοσύνη να ξαναγράψει ιστορία

Αθηναίος

Δεν μας λες και από που είσαι αν και υποψιάζομαι , πάντως τα ελληνικά καλά τα γράφεις.

Γειά σου αισχρέ...

Ακου τρισάθλιο υποκείμενο. Βρωμάς ανθελληνική κακία. Βρωμάς κόμπλεξ γιατί προφανώς δεν έχεις καμιά ηθική η ψυχολογική σχέση μ' αυτόν τον τόπο.Η μόνη σχέση που έχεις, είναι αυτή του καταστροφέα, του αρνητή και του είρωνα. Φυσικά ξέρεις που γράφεσαι. Δεν λογαριάζεσαι ΚΑΝ. Κατ' αρχή δεν θα μας υποδείξεις εσύ το μέτρο της ανθρώπινης καλοσύνης που θ' ακολουθήσουμε. Γιατί δεν έχεις καν καλοσύνη που να εκπέμπεται στο ελάχιστο, ώστε να την δεχτεί κανείς και να την αγκαλιάσει. Έχεις ΚΟΜΠΛΕΞ, κακία, ειρωνεία και ότι σιχαμερό ακολουθεί τα προηγούμενα. Ποια τότε κυβέρνηση βρε ΤΡΙΣΑΘΛΙΕ;;; Η κυβέρνηση του Σουλτάνου μιας κατακτημένης χώρας, ο οποίος μ' ένα φιρμάνι επέτρεψε στον Άγγλο κλέφταρο να μαδήσει το μνημείο;;; Αυτήν την κυβέρνηση επικαλείσαι βρε περίττωμα; Μην αναπνέεις τον αέρα αυτόν, γύρνα στον "πολιτισμό" σου, ξέρεις ....ξέρεις.....εκείνον που τώρα υποστηρίζει αποκεφαλιστές και έχει βαλθεί να σαπίσει τον πλανήτη. Θα μας πεις εσύ, που δεν έχεις καμιά ψυχική σύνδεση με τον τόπο αυτόν, την αληθινή ιστορία αυτού του τόπου αντικειμενικά;;; Αφού είσαι ένα μίζερο ανθρωπάκι, ένα πατσαβουράκι ένα τίποτα. Ενα απόλυτο μηδέν. Πολύ μεγάλη, μέγιστη χάρη σου κάνω που σε βρίζω κι' όλας. Και προφανώς θα έχεις την ηλίθια εντύπωση πως ο θυμός που νιώθει ο οποιοσδήποτε εδώ για σένα, έκανε κακό, έβλαψε, και πίκρανε. Τι κακό μπορεί να σου κάνει μια πατσαβούρα; Το πολύ - πολύ να την πατήσεις, να γλιστρήσεις και να πέσεις κάτω. Θα σηκωθείς όμως αμέσως, ενώ η πατσαβούρα θα μείνει κάτω μόνιμα στο λερωμένο πάτωμα. Στο δικό σου σπίτι.

Μπράβο μπράβο

καλά του τα λές. ασχετα αν έχεις δίκηο ή όχι.

ΑΤ

Τα λεγόμενα σου είναι η γνωστή προπαγάνδα των Τούρκων. Μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας έχετε για να ασχολείστε συνέχεια με την καταγωγή μας!

Οκ.

Στο ένα άκρο είναι οι "εθνικές υπερβολές" και οι "ψευτοπατριωτισμοί" και στο άλλο η πλύση εγκεφάλου στα κατηχητικά του Κ.Κ.Ε.

κριμα

το μονο που δεν ειναι αυθεντικο πλεον ειναι η διπλωματια και η ιπποτικη ηθικη των αγγλων. οχι οτι ηταν και ποτε αξιοθαυμαστη απο καποιον που αξιωνει τα ελληνικα ιδανικα, αλλα τουλαχιστον τοτε, αποτελουσε καποια κουλτουρα τουλαχιστον.

Ηθική στην σημερινή Αγγλία;

Η ιπποτική ηθική και η διπλωματία φίλε, έχουν χαθεί γενικά απ' τη Δύση. Αυτό που παραμένει ακόμα σαν ξεφτισμένο κουρέλι στο Αγγλικό ξόανο της πρώην Αυτοκρατορίας είναι η αλαζονεία, μια αλαζονεία που τα χάλια στα πέριξ μαρτυρούν πως δεν βασίζεται αυτόφωτα πουθενά πλέον. Τώρα αυτογελιοποιούνται κι' όλας με τέτοιες φρικώδεις, θρασείς και αισχρές ανακοινώσεις, έστω και από έναν! (Γιατί οι άλλοι δεν έσπευσαν να του το βουλώσουν αμέσως, παρά "ενδιαφέρθηκε" και το Βρετανικό Μουσείο!!!) 200 χρόνια έχουν τα κλεμμένα, αλλά τώρα βρέθηκε ο γεροξύπνιος ν' ανοίξει μάτια! Για να μας πει στην ουσία ότι: Αυτά που ζητάτε είναι αντίγραφα αλλά δεν σας τα δίνουμε γιατί ούτως η άλλως τα γνήσια κάπου τα έχετε παραχώσει εσείς, η σας τα έφαγε ο....Πομπήιος πριν πάει στα Φάρσαλα για κουραμπιέδες και σας άφησε τα fake. Ζητήστε τα απ' αυτόν.....Και από δω πολύ φοβάμαι πως δεν θα του απαντήσει ΚΑΝΕΙΣ. Ποιος άλλωστε; Αλλά έστω...έστω.... ας περιμένουμε λίγο. Μπορεί να γίνει κανα θαύμα.

Μας κατακούφανε το πουρό!

Κάποιος πρέπει να του πει ότι σ' αυτή την ηλικία δεν πρέπει να παίζει μανιωδώς με το πτηνό του γιατί εκτός του ότι θα διαβρωθεί το ίδιο και θα πέσει, διαβρώνεται και το μυαλό του, που απ' ότι φαίνεται η ζημιά έχει γίνει ανεπιστρεπτί. Δηλαδή οι Αρχαίοι είχαν μια καμινάδα που...μαμούσε τα γλυπτά και γενικά το μνημείο, δεν πήραν χαμπάρι τίποτα (ούτε καν τη μαυρίλα!!!), αλλά όχι μόνο αυτοί δεν πήραν πρέφα αλλά ούτε και ο Αλέξανδρος που κρέμασε κάτι ασπίδες επάνω χρόνια και ζαμάνια μετά Ο οποίος θα μπορούσε να τους πει (και ποιος θα του έλεγε όχι; Ο Διογένης που αέριζε τα......του;)...."Μα τι κάνετε ρε μακάκες εδώ πέρα; Ρέγκα καπνιστή το κάνατε το σπιτάκι! Για πάρτε την καμινάδα από δω ρε σούργελα του κερατά!" Αλλά φεύ! τίποτα απ' αυτά δεν έγινε. Η "Ρέγγα" καπνιζόταν....καπνιζόταν...καπνιζόταν....συν την ηλιοθεραπεία χωρίς αντιλιακό...ε...μαύρισε στο τέλος η δύστυχη.....ώσπου ήρθαν οι Άγιοι και ξύπνιοι Ρωμαίοι που τους έκοψε τουλάχιστον να κάνουν αντίγραφα! Αει στο διάολο ρε μπαμπόγερε. Μπεκρούλιακα! Δώσε τα κλεμμένα πίσω ρε κλέφταρε και άσε τις μακακίες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

khalifa-haftar

Στρατιωτικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης αφορά τους βομβαρδισμούς του αεροδρομίου Μιτίγκα της Τρίπολης και της συνοικίας Αμπού Σαλίμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι