Συναγερμός στην Ιαπωνία για τον ισχυρότερο τυφώνα των τελευταίων 25 ετών

Συναγερμός στην Ιαπωνία για τον ισχυρότερο τυφώνα των τελευταίων 25 ετών

Ο τυφώνας Jebi, με ανέμους που φτάνουν έως και 216 χιλιόμετρα ανά ώρα, έφτασε στην ξηρά το μεσημέρι, στη δυτική Ιαπωνία, κοντά σε περιοχές που εξακολουθούν να αναρρώνουν από τις θανατηφόρες βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού

Jebi
Ο ισχυρότερος τυφώνας που «χτύπησε» την Ιαπωνία εδώ και 25 χρόνια, έκανε την άφιξη στην ξηρά την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο για τις καιρικές συνθήκες της χώρας, φέρνοντας δυνατούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν προειδοποιήσεις εκκένωσης.

Ο τυφώνας Jebi, με ανέμους που φτάνουν έως και 216 χιλιόμετρα ανά ώρα, έφτασε στην ξηρά το μεσημέρι, στη δυτική Ιαπωνία, κοντά σε περιοχές που εξακολουθούν να αναρρώνουν από τις θανατηφόρες βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe προέτρεψε τους ανθρώπους να "εκκενώσουν έγκαιρα" τα σπίτια τους και διέταξε την κυβέρνησή του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων.

Η Ιαπωνική υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενες κατολισθήσεις, πλημμύρες και δυνατούς ανέμους, καθώς και για μεγάλες παλίρροιες, κεραυνούς και ανεμοστροβίλους σε μια περιοχή της δυτικής Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων της Οζάκα και του Κιότο.

Με ανέμους έως 162 χιλιόμετρα την ώρα στο κέντρο του, ο Jebi χαρακτηρίζεται ως "πολύ ισχυρός" τυφώνα, ανέφερε ο επικεφαλής μετεωρολόγος του κεντρικού μετεωρολογικού πρακτορείου Ryuta Kurora, στο AFP.

Τις ώρες πριν φτάσει η καταιγίδα στην ξηρά, το Shikoku, ένα από τα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, ήταν ήδη εν μέσω κύμματος «βίαιων καταιγίδων και αυτές θα γίνουν ισχυρότερες και ισχυρότερες», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
"Καλώ τον ιαπωνικό λαό να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τη ζωή του, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας και της έγκαιρης εκκένωσης», είπε ο Άμπε.

Έδωσε εντολή στο υπουργικό συμβούλιο του να «λάβει όλα τα δυνατά μέτρα».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν ότι οι ταχύτητες ανέμου που έχει φέρνει ο Jebi είναι αρκετά ισχυρές ώστε να διαλύσουν τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια και τις κολόνες ηλεκτρισμού και παροτρύνουν τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Οι συμβουλές εκκένωσης έχουν εκδοθεί για περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στη δυτική Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων 280.000 στην πόλη-λιμάνι του Κόμπε, με τοπικούς αξιωματούχους να δημιουργούν περίπου 1.500 καταφύγια, σύμφωνα με δηλώσεις των κεντρικών και τοπικών κυβερνήσεων.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις πληγείσες περιοχές είναι κλειστά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι περιφερειακές επιχειρήσεις αντιδρούν επίσης γρήγορα, ενώ η κύρια εταιρεία σιδηροδρόμων και η Universal Studios Japan στην Οσάκα έκλεισαν για την Τρίτη.

Περίπου 600 πτήσεις ακυρώθηκαν, μεταξύ των οποίων αρκετές διεθνείς πτήσεις που αναχωρούν και φθάνουν στη Ναγκόγια και την Οσάκα, καθώς και πλοία που συνδέουν λιμάνια στη δυτική Ιαπωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης