Guardian: H Τουρκία παραπαίει στην άβυσσο του υπερόπτη Ερντογάν

wes

«Ο δρόμος της Άγκυρας προς την Μόσχα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», γράφει η Le Figaro

Η υπεροψία του Ερντογάν είναι υπεύθυνη για την τουρκική αποσταθεροποίηση, σημειώνει σε άρθρο του ο Guardian.

 Συγκεκριμένα, η υπεροψία του Ρ.Τ. Ερντογάν έχει αποσταθεροποιήσει ένα έθνος με καίρια περιφερειακή σημασία, σημειώνεται στο εν λόγω άρθρο και προστίθεται:

Η ύβρις προκαλεί τη νέμεση, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Πρόκειται για ένα μάθημα ζωής για τον Τούρκο Πρόεδρο που φαίνεται ανίκανος να κατανοήσει ότι η χώρα του παραπαίει σε μια άβυσσο που ο ίδιος δημιούργησε. Η Ε.Ε. εκφράζει ιδιαίτερες ανησυχίες για την κατάσταση στην Τουρκία ιδιαίτερα για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ερντογάν και για τη δέσμευσή του σε μια συμφωνία για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη. Ανησυχίες εκφράζουν και για την προσέγγιση που διατηρεί αναφορικά με το Κυπριακό, τα ενεργειακά οικόπεδα της ανατολικής Μεσογείου αλλά και για την εχθρότητά του προς συμμάχους της περιοχής, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και να αναζητήσει νέους συμμάχους στη Μόσχα και στο Πεκίνο έχουν οξύνει τις εντάσεις και όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν πολύ εύκολα, εκτιμά η έγκριτη βρετανική εφημερίδα.

Σε σχετικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro και του αρθρογράφου Renaud Girard για την τουρκική κρίση, ο αρθρογράφος παίρνει θέση σημειώνοντας ότι στο ζήτημα της Τουρκίας του Ερντογάν, ο Τραμπ έχει δίκιο. Ο νέος Σουλτάνος προσπαθεί επί του παρόντος να εκβιάσει το ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μπορεί να βρει άλλους ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους. Εάν αυτό που σκέφτεται είναι η Ρωσία, ο δρόμος του δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, υπογραμμίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Και τούτο γιατί θα πρέπει πρώτα να καταπιεί ένα μεγάλο διπλωματικό αγκάθι και να δεχτεί όπως είναι τη Συρία του Μπάαθ του Μπασάρ ελ-Άσαντ, την πτώση του οποίου ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει από το 2012. 

Επιπλέον, επισημαίνονται διαφορές των δύο χωρών, αφενός στις σχέσεις με το Ισραήλ, αφετέρου σε θέματα ανεξιθρησκείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «έγκλημα» του Άντριου Μπράνσον είναι ότι ήθελε ειρηνικά να μιλήσει για τη χριστιανική πίστη του. Ο πάστορας κατηγορείται ότι ήταν μέρος μιας συνωμοσίας με σκοπό τη διαίρεση του τουρκικού έθνους. Σε μια χώρα όπου οι χριστιανοί αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 1% του πληθυσμού, ενώ πριν από δύο χιλιάδες χρόνια ήταν η πρώτη περιοχή μετά την Παλαιστίνη που εκχριστιανίστηκε, επισημαίνει ο αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας την αρμενική γενοκτονία και τους διωγμούς των Ελλήνων.

Και το άρθρο καταλήγει: Για να ζήσει με ειρήνη και ευημερία η Μέση Ανατολή χρειάζεται θρησκευτική ανεκτικότητα. Ο ισλαμο-εθνικισμός του Ερντογάν αρνείται να το δεχθεί. Η κυβέρνησή του δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός (και του οποίου οι Γενικοί Πρόξενοι των ΗΠΑ υπήρξαν τότε έντρομοι αυτόπτες μάρτυρες). Ο Ντ. Τραμπ δεν σκοπεύει να θυσιάσει τον πάστορα στον βωμό της στρατηγικής συνεργασίας με την Τουρκία -και έχει δίκιο. Επειδή οι σύμμαχοι που δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εσένα, πάντα καταλήγουν να στρέφονται κάποτε εναντίον σου.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

George

Πάω στοίχημα ότι σε λιγότερο από 2 χρόνια θα έχει πεθάνει από κάποια "ξαφνική" ασθένεια.

Αμερικανοτσολιάς

Ντόναλντ και πάσης Ελλάδος. Ο Ερντογκάν κράτησε τους αξιωματικούς μας φυλακή 6 μήνες σε καιρό ειρήνης χωρίς λόγο, και θα του πούμε και ευχαριστώ που τους άφησε; Αντίστοιχη εκδίκηση πρέπει να πάρουμε, πως ο ίδιος τολμά και βάζει φόρους στα Αμερικανικά προϊόντα σαν ανταπάντηση; Δηλαδή αυτός δεν φοβάται τις ΗΠΑ και εμείς γονατίζουμε στην Τουρκία;

Γιάννης

Φοβάμαι ότι ο Ερντογάν εζήλωσε την δόξα του Χίτλερ. Αλλά νομίζω ότι θα τελειώσει χωρίς κόστος ζωών για τον κόσμο.

Ψυχρές αλήθειες

Σήμερα ο πάστορας αύριο ποιος? Σιγά μην καθοντουσαν οι αμερικανοί να κοιτάνε. Η Τουρκία από την αρχη χρησιμοποιούσε το ΝΑΤΟ όπως την βόλευε. Ήλπιζε να το σύρει σε μια ενεργή εμπλοκή στην Συρία με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αλλά δεν τους βγήκε λογω προσοχής των Ρώσων. Σκοπός τους ήταν να προσαρτησουν εδάφη μέσω χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Οι αμερικανοι δεν το ήθελαν ποτέ αυτό. Θα ήθελαν ίσως και μια αυτονόμηση της περιοχής από την Συρία έστω με το όνομα Κουρδιστάν πράγμα που οι Τούρκοι απεχθάνονται γιατί ακόμα θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα στην αυτοδιάθεση οποιουδήποτε βρίσκεται σε εδαφη της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας, λες και ήταν εξολοκλήρου τουρκική αυτοκρατορία και όχι μια σύμπνοια πολλών λαών. Όλα αυτά, συν το γεγονός ότι η Τουρκία απομακρύνθηκε πολύ από τις δυτικές αξίες και έγινε απολυταρχικό κράτος ξεχείλισαν το ποτήρι. Τώρα ήρθε η Νέμεσις και θα χτυπήσει σκληρά. Και η ισχύς της Νέμεσις πολλαπλασιάζεται από τον αριθμό και την σημαντικότητα των ύβρεων. Και όσο πιο σκληρό το χτύπημα της Νέμεσις, τόσο πιο βαθιά θα είναι η παρακμή και η κατάντια της Τισις....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

refiu_2

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς που θέλουν, σύμφωνα με τον ίδιο, «ανοιχτά σύνορα κι αυτό σημαίνει ανθρώπους που θα πνίγονται»

4