Βούτσιτς: Επιθυμώ διχοτόμηση του Κοσόβου

19880304

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από μία τέτοια κίνηση για τα Βαλκάνια

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι προτιμά τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με τις εθνοτικές γραμμές, μια πρόταση που κινδυνεύει να ξανανοίξει τις πληγές που δημιουργούνται στα Βαλκάνια στις πιο αιματηρές συγκρούσεις της Ευρώπης του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Βούτσιτς και οι σύμμαχοί του έχουν επιδείξει την ιδέα του Βελιγραδίου να αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών στο Κόσοβο με τους πληθυσμούς που στην πλειοψηφία τους είναι Σέρβοι, καθώς προσπαθούν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους, ώστε να συμβαδίζουν με την πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κοσσυφοπέδιο, ένα κράτος, περίπου 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, που στην πλειοψηφία του αποτελείται από Αλβανούς, δήλωσε ανεξαρτησία το 2008, μια δεκαετία μετά από έναν πόλεμο με σερβικές δυνάμεις που έληξε με μια εκστρατεία βομβιστικής επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999.

«Επιδοκιμάζω τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου - αυτή είναι η πολιτική μου», δήλωσε ο Βούτσιτς, όπως δήλωσε την Πέμπτη στην περιφερειακή τηλεόραση Ν1. «Το να έχουμε μια επικράτεια που κανείς δεν ξέρει πώς να χειριστεί ή τι ανήκει σε ποιον, είναι πάντα μια πηγή δυνητικών συγκρούσεων».

Ενώ ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες έχουν διερευνήσει την πρόταση διαίρεσης, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ανασύνταξη των συνόρων στα Βαλκάνια θα δημιουργούσε κίνδυνο για τη σταθερότητα σε μια περιοχή που εξακολουθεί να αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη βίαιη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, προκαλεί ένταση μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων, καθώς η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι πιέζουν στην πρώην σφαίρα επιρροής της.

Περίπου 120.000 Σέρβοι ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θεωρείται η πατρίδα τους και φιλοξενεί πολλά ιστορικά σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, όπως παρεκκλήσια και μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην Σερβία ζουν περίπου 70.000 Αλβανοί.

Κίνδυνος επέκτασης στα υπόλοιπα Βαλκάνια

Μένοντας έξω από την επέκταση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής απέμεινε πολύ πίσω από τους υπόλοιπους πρώην κομμουνιστές, από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Αυτό προκάλεσε τη φυγή των νέων που αναζητούσαν καλύτερες θέσεις εργασίας και εμπόδισαν την επιδιόρθωση των εθνικών δεσμών μεταξύ πολλών από εκείνους που μένουν.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η Σερβία δεν μπορεί να ενταχθεί στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, κάτι που ελπίζει η Σερβία να κάνει την επόμενη δεκαετία, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία με το Κόσοβο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη χώρα των 7 εκατομμυρίων, η οποία, με τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ τη γειτονική της χώρα. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι ζήτησε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με μεσολάβηση της ΕΕ με αναγνώριση που θα επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Οποιαδήποτε διχοτόμηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες από τα Σκόπια ως τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τις χώρες που έχουν βιώσει επίμονες αναταραχές μεταξύ των εθνικά μικτών πληθυσμών τους κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν τους πολέμους της δεκαετίας του 1990. Ο πρόεδρος της εθνοσέρβικης πλευράς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την ανεξαρτησία του από τους βόσνιους-μουσουλμάνους και τους Κροάτες εταίρους, αν το Κοσσυφοπέδιο λάβει αναγνώριση και έδρα στα Ηνωμένα Έθνη.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΣΕΡΒΟΙ

AN SYNEXISETE ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΡΩΣΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Κ ΠΕΡΙΧΩΡΑ φιλοι φτωχοσερβοι....Η ΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΑ ΕΧΘΡΟΥΣ Κ ΚΑΤΑ , ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΑ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ....υπερ διχοτομησης με μαυροβουνιο για να μην εχετε λιμανι , υπερ σε κοσοβο ,πρεσεβο αν κ ηταν μεσα στα συνορα σερβιας ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ σε σερβικη κραινα κροατιας κ σερβους βοσνιας γιατι ειναι μεσα σε συνορα συμμαχων δυσης... τι δεν καταλαβατε;;;;μακρυα απο ρωσους που δεν δινουν δεκαρα για σας

Σέρβος

Δηλαδή να πάμε με την δύση που μας βομβάρδισε και μας επιτέθηκε στην Βοσνία;Ευχαριστουμε πολύ να μας λύπει η δύση δε τη θέλουμε.

Προς συντάκτη...

«[...] με μια εκστρατεία βομβιστικής επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999.» Βομβιστικών επιθέσεων ίσως θέλατε να γράψετε; Καθώς δεν έληξε ο πόλεμος με μία μόνο επίθεση. Επίσης, δεν υπάρχει εκστρατεία με μία μονάχα επίθεση. Αν πάλι είναι μετάφραση από άλλη γλώσσα, δεν χρησιμοποιούμε μέθοδο μετάφρασης «κατά λέξη». Αποδίδουμε το νόημα. Δεν ζητάω δημοσίευση, αν δεν βαριέται ο λογοκριτής ας μεταφέρει το σχόλιο στον συντάκτη. Και συγνώμη για το χώσιμο. ;)

Someone

80 σχόλια για την αυλωνιτου και ένα για το τι γίνεται στην γειτονιά μας,με την Μακεδονία και την μπαρουταποθήκη που λέγεται βαλκανια να έχει σχεδόν γίνει δευτερεύον θέμα..ελληναρες

Kόντρας

Γ@ Πριν από 150 χρόνια, δηλαδή το 1868 η Knezevina Srbija ήταν ακόμη μία Αυτόνομη Περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μόλις το 1867 κατάφερε ο Knez Mihailo να διώξει τις Οθωμανικές φρουρές απ'το Βελιγράδι, το Σμεντέρεβο, το Σάμπατς κ.ά. Μόνον το 1882 η Σερβία αναγνωρίζεται ως Βασίλειο και ο Knez Milan Obrenovic στέφεται ο πρώτος Βασιλεύς της. Αυτό λοιπόν που εσύ αναγνωρίζεις ως Σερβία του παρελθόντος επηρρεάζεται από την ελλειπή γνώση σου για την Ιστορία της και την πρόσφατη κατάρρευση της SFRJ η οποία ΔΕΝ ήταν μόνον Σερβία (στην οποία έζησα καθ'όλη την διάρκεια του πρόσφατου Εμφυλίου Πολέμου).

@

φιλε, η σερβια γυρισε στα συνορα του πριγκιπατου του 1868 ....περιοχες γιουγκοσλαβιας που ανηκαν διοικητικα σε κροατια,βοσνια αλλα που παντα θεωρουνταν σερβικα κ ο τιτο τα εδωσε σε αυτα τα ομοσπονδα κρατιδια για αλλους λογους ,κατεληξαν κροατικα,σλοβενικα κ μουσουλμανικα λογω εξυπνης πολιτικης υπερ δυσης κροατων αλβανων κτλπ κ ανοητης πιστης σερβων στην διαλυμενη ρωσια....SFRJ( γιουγκοσλαβια) δεν ηταν μονο σερβια φυσικα, αλλα απο απο την διαλυση της μονο οι σερβοι εχασαν...οι σερβοι απο κροατια φυγαν με μαχαιρι απο περιοχη που ηταν πλειοψηφια κ δεν κουνηθηκε τιποτα, οι αλβανοι τοπικη πλειοψηφια στο κοσοβο ξαφνικα εγιναν κρατος , θες κ αλλα;;;η σερβια ειναι κρατιδιο λιγο μεγαλυτερο απο σκοπια κ μαυροβουνιο πλεον....το λες κ εθνικη καταστροφη

Γ

Να μην χασουν ολο το κοσοβο οπως χασαν ολην την κροατια κ ολην την βοσνια παλευουν...η σερβια κατεληξε κρατιδιο σε εκταση πλεον ...βελιγραδι κ νις...γυρισε 150 χρονια πισω

mm

Η Κροατία δεν ήταν ποτέ Σερβία. Διάβασε την ιστορία των Κροατών αλλά και των Σέρβων από το Μεσαίωνα.

Niko

Δύο αυτοκρατορίες καταστράφηκαν και ένας Παγκόσμιος Πόλεμος συνέβη να δημιουργήσει την αυτοκρατορία της Μεγάλης Σερβίας, γνωστή και ως Γιουγκοσλαβία. Και αυτό που έδειξε για σχεδόν 100 χρόνια "η χώρα όλων των Σέρβων σε ένα κράτος" είναι η αλαζονεία και η υποταγή άλλων εθνικοτήτων που ζούσαν κάτω από το σερβικό ζυγό. Το προτεκτοράτο του Βελιγραδίου είναι πάρα πολύ γι 'αυτούς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

salvini

Δεν είναι αξιόπιστος, λένε οι μέχρι πρότινος εταίροι του και εξετάζουν συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα - Πρώτο μου μέλημα να μην συνεργαστούν αυτοί οι δύο, λέει τώρα ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά

1
johnson_forema

Η 31χρονη Κάρι Σίμοντς, αν και δεν έχει παντρευτεί με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, έχει μετακομίσει μαζί του στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα συναντήσει την βασίλισσα στα ανάκτορα της Σκωτίας - Γιατί δεν θα τον συνοδεύσει στην σύνοδο των G7 στη Γαλλία στα τέλη Αυγούστου;

onlineporn1

Αλλάζουν τα δεδομένα σε ότι αφορά την ελεύθερη πρόσβαση σε sites πορνογραφικού περιεχομένου. Η τεράστια αυτή βιομηχανία θεάματος και τα δις κέρδη, ήδη ετοιμάζεται να αντιδράσει νομικά…