Το πλάνο διχοτόμησης του Κοσόβου: Πώς το ντόμινο θα επηρεάσει και την Ελλάδα

Kosovo

Την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες από ΜΜΕ του Κοσόβου ανέφεραν πως ΗΠΑ και Ρωσία, στη σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, συμφώνησαν στο ενδεχόμενο διχοτόμησης του ως επίλυση στη χρόνια διαμάχη με τη Σερβία

Τον ασκό του Αιόλου για τα Βαλκάνια θα ανοίξει μια ενδεχόμενη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου προειδοποιεί αναλυτής του ιστότοπου geopoliticalfutures. Ο αναλυτής του ιστότοπου προειδοποιεί ότι η αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική χερσόνησο είναι σα να «παίζεις με τη φωτιά», με το ντόμινο που θα διαμορφωθεί πιθανότατα να «αγγίζει» και την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η επίλυση μιας από τις μεγαλύτερες συνοριακές διαμάχες, μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, μπορεί να αξίζει το ρίσκο, εντούτοις αν η υλοποίηση της αμφιλεγόμενης λύσης «πάει στραβά» όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορεί να εύχονται να «μην είχαν ασχοληθεί με τη φωτιά».

Την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες από ΜΜΕ του Κοσόβου ανέφεραν πως ΗΠΑ και Ρωσία, στη σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, συμφώνησαν στο ενδεχόμενο διχοτόμησης του ως επίλυση στη χρόνια διαμάχη με τη Σερβία. Πρόκειται για ένα σενάριο που στο παρελθόν οι ΗΠΑ το απέρριπταν κατηγορηματικά.

Η διαρροή της πληροφορίας προκάλεσε «συναγερμό» καθώς οι επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τους εν λόγω σχεδιασμούς. Πρώτα ήρθε η δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος. Λίγες ημέρες αργότερα ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «δεν βλέπει καλύτερη λύση από την διαίρεση του Κοσόβου. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία». Μάλιστα εκτίμησε πως «η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε».

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, σχολιάζοντας τη δήλωση του αμερικανού πρέσβη, διεμήνυσε πως «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο». Ο Ράμους Χαραντινάι επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση. «Όποιος αναφέρεται στην διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» τόνισε

Διχοτόμηση του Κοσόβου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα GPF, που εξειδικεύεται σε γεωστρατηγικά θέματα, η Gazeta Express του Κοσόβου ανέφερε πως ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει την παράδοση εδαφών στη Σερβία με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χώρας. Δηλαδή ανταλλαγή εδαφών με ειρήνη. Το σχέδιο αναφέρει ακόμη πως αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο Κόσοβο, με τα εδάφη που θα διατηρήσει, να μετατραπεί σε de facto Αλβανική επαρχία, καθώς ο πληθυσμός που θα απομείνει θα είναι αποκλειστικά Αλβανοί. Αυτό φυσικά δίνει σάρκα και οστά στο αφήγημα «Μεγάλη Αλβανία» που φυσικά η Ελλάδα απεύχεται. «Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια οι ΗΠΑ καταθέτουν μια συμβιβαστική λύση. Αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την διπλωματική επαναπροσέγγιση των σχέσεων ΗΠΑ - Σερβίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη συνάντηση με αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

Kosovo_former-Yugoslavia


Η διχοτόμηση ως ιδέα εμφανίστηκε αρκετά χρόνια πίσω, όμως μέχρι σήμερα δεν αποτελούσε «λύση». Η Γιουγκοσλαβία αποτελούνταν από έξι σοσιαλιστικές δημοκρατίες και το Κόσοβο ήταν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα «αυτόνομη» επαρχία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας. Η αναγνωρισμένη «αυτονομία» έδωσε τη δυνατότητα στο Κόσοβο, μετά την αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του, διατηρώντας τα γεωγραφικά σύνορα του, αλλά όχι να προωθήσει την προσάρτησή του στην Αλβανία, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η διχοτόμηση του Κοσόβου ενδεχομένως να ακούγεται ως μια «καλή ιδέα» καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι υποστηρικτές της, θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές που κυριαρχούν οι εθνοτικές τους ομάδες. Όμως, όπως υπογραμμίζει το GPF στην ανάλυσή του, υπάρχει και η αντίθετη άποψη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα άνοιγε το «Κουτί της Πανδώρας»: Εάν Κόσοβο και Σερβία επαναπροσδιορίσουν τα σύνορά τους, ποιος θα εμποδίσει την Αλβανία να διεκδικήσει κάτι τέτοιο από την ΠΓΔΜ, στην οποία υπάρχει μεγάλη αλβανική μειονότητα, ή την Κροατία να προχωρήσει σε αντίστοιχες διεκδικήσεις από τη Βοσνία; Αν αλλάξουν τα σύνορα σε ένα σημείο γιατί να μη γίνει και αλλού; Αυτός ήταν και ο λόγος που μέχρι σήμερα οι χώρες των Βαλκανίων, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, που έχουν την εποπτεία στην περιοχή, απέρριπταν μια τέτοια συζήτηση. Εξάλλου η ΕΕ έχει και άλλες αντίστοιχες εστίες, όπως για παράδειγμα η Καταλονία. Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη προτιμάει να διατηρηθεί το status quo στην περιοχή, ευελπιστώντας πως η λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από την πίεση στη Σερβία στο πλαίσιο της ένταξής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Σερβία έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το 2014, ωστόσο το μήνυμα που έχει σταλεί είναι πως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το ζήτημα του Κοσόβου παραμένει άλυτο.

Συγκλίνοντα Συμφέροντα

Τα τελευταία χρόνια αναλυτές εκτιμούσαν πως υπήρξε κάποια προσέγγιση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, όμως στην τελευταία συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών φάνηκε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από μια λύση. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε πως «οι πιθανότητες για συμφωνία είναι ελάχιστες». Ήταν τότε που για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το σενάριο της διχοτόμησης ως «σενάριο λύσης».

Όπως προκύπτει και από τις επίσημες δηλώσεις, η Σερβία είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το Κόσοβο. «Δεν πρόκειται να υπάρξει διχοτόμηση», ξεκαθάρισε ο Χασίμ Θάτσι, ωστόσο τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το σενάριο βρίσκεται ακόμη πάνω στο τραπέζι και ασκούνται σημαντικές για να γίνει να προχωρήσει. Από την άλλη ΗΠΑ και Ρωσία δεν έχουν λάβει επίσημα θέση για τις εξελίξεις, αν και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της διχοτόμησης. Μετά τον αμερικανό πρέσβη στην Πρίστινα και το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως αν αποφασισθεί μια τέτοια διευθέτηση από το Κόσοβο και τη Σερβία, τότε οι δύο πλευρές απλά θα πρέπει να εκπληρώσουν όσα προβλέπει η συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί.

Ανεξάρτητα με τα όσα ειπώθηκαν, ή όχι, στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι, είναι γεγονός πως τα Βαλκάνια αποτελούν ένα ακόμη σημείο σύγκρουσης Δύσης και Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το GPF, αυτό που ενδιαφέρει τη Μόσχα, δεν είναι τα εδαφικά, αλλά να παραμείνει η Σερβία στη σφαίρα επιρροής της, διατηρώντας τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με το Βελιγράδι. Αν η Σερβία κρίνει πως η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, με ή χωρίς τη διχοτόμηση, είναι προς το συμφέρον της, τότε πιθανότατα η Ρωσία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Το Κρεμλίνο φαίνεται πως δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει την προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει με τη Σερβία, όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Σοβιετική Ένωση που θέλησε να έχει ασφυκτική επιρροή στη Γιουγκοσλαβία. Η μόνη επιφύλαξη της Ρωσίας είναι πως η επίλυση του ζητήματος θα φέρει τη Σερβία πιο κοντά στη Δύση, όμως αυτό ίσως πλέον να είναι αναπόφευκτο και εξάλλου η Ρωσία διατηρεί την επιρροή της σε χώρες της ΕΕ, οι οποίες μάλιστα κατά καιρούς εξυπηρετούν τα συμφέροντά της στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο δρόμος για μια ενδεχόμενη λύση είναι ακόμη μακρύς και τα Βαλκάνια «είναι πάντοτε μια περίπλοκη περιοχή», όπως σημείωσε και το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο πολλοί εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο συμφωνίας καθώς τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών φαίνονται σήμερα να συγκλίνουν. Η Σερβία βλέπει την ευκαιρία να αναλάβει σημαντικό ρόλο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά και να προχωρήσει την ένταξή της στην ΕΕ. Το Κόσοβο θα πετύχει την οριστική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του. ΗΠΑ και ΕΕ αναγνωρίζουν την ευκαιρία να εντάξουν περισσότερες χώρες στους κόλπους τους. Η Ρωσία φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, καθώς σε αντίθεση για παράδειγμα με τη ΠΓΔΜ, όπου η επιρροή της εξαρτάται άμεσα από την πολιτική δύναμη που βρίσκεται στην εξουσία, στη Σερβία έχει αναπτύξει παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς και θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή την επιρροή της ακόμη και αν η χώρα ενταχθεί στην ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να προωθήσει τα συμφέροντά της αποσπώντας παραχωρήσεις της Δύσης σε διάφορα ζητήματα, όπως στο σε αυτό της Ουκρανίας και των κυρώσεων.

Όπως υπογραμμίζει το GPF, είναι γεγονός πως ο επαναπροσδιορισμός των συνόρων στην «καυτή» Βαλκανική περιοχή είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά, όμως το ενδεχόμενο της επίλυση μιας εκ των μεγαλύτερων διασυνοριακών διαμαχών στην ευρωπαϊκή ήπειρο ίσως να αξίζει τον κόπο. Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει ωστόσο να είναι αρκετά προσεκτικοί καθώς αν κάτι πάει στραβά τότε το μόνο που θα μείνει θα είναι η φωτιά.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Nemesis

Καλά έχετε βάλει χάρτη που γράφει τη FYROM σαν MACEDONIA? Και μετά μας φταίνε οι άλλοι; Ντροπή

Ελληνοαμερικανος

Μονο μαζι με τους Αμερικανους θα εχουμε πλεονεκτημα στη μοιρασια. Τερμα τα παιχνιδακια με τους ρωσους. Επιτελους να σωπασουν οι πρακτορες του Πουτιν στα μιντια.

Victor

Ευκαιρία να διεκδικήσουμε τη Β. Ήπειρο.

Νίκος

Αφου η διχοτόμηση είναι λύση για το Κόσοβο, τότε γιατί όχι και για τη Θράκη, Μακεδονία και ιδιαίτερα Κύπρο; Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

γεράκι

Δηλ. Μια τετοια λυση κ για Κύπρο. Διχοτόμηση χωρίς σχέδιο Αναν κιόλας!

Εγώ κοιμάμαι ήσυχα!

Το΄πε ο Κοτζιάς άλλωστε ότι η εξωτερική μας πολιτική στοχεύει μεταξύ των άλλων και στη σταθερότητα των Βαλκανίων γι΄αυτό και προχώρησε στις Πρέσπες!Και γι αυτό και ο ....έντιμος συμιβασμός δηλαδή το πλήρες ξεπούλημα της Μακεδονίας μας εξασφάλισε την....σταθερότητα!Ολα σταθερά και ανθηρά!Αν λύσει και το Αλβανικό και το Κυπριακό εκεί πια θα μιλάμε για πλήρη...εθνική κυριαρχία και ...πλήρη σταθερότητα από παντού!Δεν θα ξέρουμε πώς να γιορτάσουμε!!!

@

Άμα πιαστείς μπρούμυτα γυρνα κ ανάσκελα..

@09/08/2018, 10:45

Καρανίκα εσύ είσαι?

Κομιτατζύριζα

Ούτε, ακόμα και τώρα, θα βγάλουν τον Κοτζίλλα να ζητήσει συγγνώμη για το έγκλημα...

Σκόπια

Τα Σκόπια πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να διαλυθούν σε 3 κομμάτια.

Σωστός!

Και μετά να γίνει η πραγματική "μεγάλη Αλβανία " από το Κόσοβο μέχρι την Πελοπόννησο.

Ετσι σου΄παν?

Τότε θα ξέρεις πως τα Σκόπια προσπαθούν με νύχια και δόντια να το κρατήσουν (ακόμη και ως ΜΑΙΜΟΥΔΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή ΨΕΥΔΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ κατά τον Ελύτη)γιατί είναι μεγάλη μπίζνα και για εγχώριους νταβατζήδες! και για διεθνείς!Για ψάξου λίγο..

Πας καλά;

Αερογέφυρα θα κάνουν τα αλβαναριά; Το να ενσωματωθεί η Βόρεια Ήπειρος με την Ελλάδα σου περνά από το μυαλό ή σου βάζω δύσκολα;

Ζησε στον κοσμο σου εσυ

Μπες στο ιντερνετ και θα δεις την τεραστια προσπαθεια που κανουν για να προσεταιριστουν τους αλβανοφωνους (αρβανιτες) της Ν. Ελλαδας.Και να σου πω κατι? Θα πετυχουν.Γιατι το νεοελληνικο κρατος ειναι κτισμενο πανω στα σαθρα θεμελια της αρχαιολατρειας, του "αναδελφισμου", της μπουρδας και της γελοιοτητας γενικα ρε αδελφε!

@Πας καλά?

Τα μισά Σκόπια σχεδόν είναι Αλβαναριά όπως εσύ τους αποκαλείς και τα άλλα μισά και κάτι παραπάνω είναι Βουλγαριά και Σερβιά!!(για να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα σου).Αν γνωρίζεις την γεωγραφική έκταση των Σκοπίων,την γεωγραφική έκταση της Ελλάδος,την πολυεθνοτική σύσταση των Σκοπίων και όχι για μία (στο μεγαλύτερο βαθμό)συμπαγή,αν γνωρίζεις πώς δομήθηκε ο ψευδομακεδονισμός και ποιους ωφελεί,αν γνωρίζεις το εσωτερικό "καζάνι"που βράζει εξαιτίας της "τεχνητής"κρατικής σύστασης και των εθνοτικών συγκρούσεων και εάν επίσης γνωρίζεις ότι ουδεμία σχέση έχει από άποψη γεωγραφικής υπεροχής(προέκταση-γέφυρα )η Βόρειος Ηπειρος(με αυτόνομο καθεστώς βάσει συνθήκης και συμπαγή εθνοτική υπόσταση)ενωμένη με την Ελλάδα σε σχέση με την Αλβανία και την γέφυρα (προέκταση-γέφυρα)με τους Αλβανούς των Σκοπίων τότε σίγουρα δεν τα πήγαινες καλά με τη γεωγραφία (αλλά και ασφαλώς με την Ιστορία)και δεν τα πηγαίνεις καλά και με την γεωπολιτική!Εχεις μείνεις στην προπαγάνδα περί διατήρησης αυτού του κρατιδίου λόγω του Αλβανικού και Βουλγαρικού κινδύνου!!που αποδείχτηκε και αποδεικνύεται μούφα πρώτον γιατί ο,τιδήποτε είναι τεχνητο(ψεύτικο) αργά ή γρήγορα καταρρέει και δεύτερον έχεις και ένα θέμα όταν συγκρίνεις την ισχύ της Ελλάδος έναντι της Αλβανίας ή έναντι της Βουλγαρίας.Για το τελευταίο να θεωρήσω ότι είσαι όμηρος της ...gooddiplomacy αλά Κοτζιά που κατάφερε να μας κάνει ίσους και όμοιους με το κρατίδιο αυτό αλλά και τους πέρυξ...Δεν σημαίνει όμως ότι είναι έτσι επειδή έτσι θέλουν να το περάσουν.Πολλοί ξέρεις δεν είναι του μπάφο και από το στάδιο των Ιθαγενών έχουν ξεφύγει εδώ και αιώνες!Δεν ξέρω αν σου λέει κάτι..

Το

μόνο που μπορεί να ενσωματώσει το ελλαδισταν ειναι το μνημονιο.Γιατι ειμαστε ευρωπεη και ετσι μας αρέσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

isla

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των βομβιστών αυτοκτονίας - Στους 321 οι νεκροί - Δεν εκδηλώθηκε μία έβδομη έκρηξη - Βίντεο από τους δύο «καμικάζι» - Είχε δοθεί τριπλή προειδοποίηση για κτύπημα

2