Τουρκία: Τέσσερις απόφοιτοι πανεπιστημίου συνελήφθησαν για σκίτσο που χλεύαζε τον Ερντογάν

Τουρκία: Τέσσερις απόφοιτοι πανεπιστημίου συνελήφθησαν για σκίτσο που χλεύαζε τον Ερντογάν

Φοιτητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής έφτιαξαν ένα μεγάλο πανό στο οποίο είχαν τοποθετήσει ένα σκίτσο που έδειχνε ζώα τα πρόσωπα των οποίων έμοιαζαν με τον Ερντογάν

Erdogan__AFP_
Τέσσερις απόφοιτοι ενός από τα καλύτερα τουρκικά πανεπιστήμια συνελήφθησαν επειδή παρουσίασαν ένα σκίτσο που κορόιδευε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή αποφοίτησής τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Φοιτητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής έφτιαξαν ένα μεγάλο πανό για την τελετή αποφοίτησής τους στις 6 Ιουλίου στην Άγκυρα, στο οποίο είχαν τοποθετήσει ένα σκίτσο που έδειχνε ζώα τα πρόσωπα των οποίων έμοιαζαν με τον Ερντογάν. Το έργο είχε τίτλο «Ο Κόσμος του Ταγίπ».

Το σκίτσο είχε αρχικά δημοσιευθεί από ένα σατιρικό περιοδικό πριν 12 χρόνια, γεγονός που είχε ωθήσει τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν να καταθέσει αγωγή για δυσφήμηση. Ωστόσο δικαστήριο της Άγκυρας απέρριψε την υπόθεση, επικαλούμενο την ελευθερία του λόγου.

Το Anadolu μετέδωσε ότι οι τέσσερις «συνελήφθησαν (…) έπειτα από έρευνα για το πανό που δυσφημούσε τον Ερντογάν».

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η τουρκική κυβέρνηση ανέχεται ολοένα και λιγότερο τις φωνές της αντιπολίτευσης, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι αρχές έχουν συλλάβει και απαγγείλει κατηγορίες σε 77.000 ανθρώπους που φέρονται να συνδέονται με το πραξικόπημα, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης έχουν κλείσει 130 μέσα ενημέρωσης.

Την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο ζήτησε τη φυλάκιση έξι δημοσιογράφων για τις φερόμενες σχέσεις τους με το πραξικόπημα, κατηγορίες οι οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, βασίζονται μόνο στα άρθρα τους που είναι επικριτικά προς την κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης