Οι λυγμοί των παιδιών που χωρίζονται από τους γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ συγκλονίζουν τον πλανήτη

Οι λυγμοί των παιδιών που χωρίζονται από τους γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ συγκλονίζουν τον πλανήτη

Οργή για την πολιτική «μηδενικής ανοχής» του Τραμπ, ενώ η ηχογράφηση που αιχμαλωτίζει την απόγνωση δέκα παιδιών γίνεται viral

propublica
Είναι μόνο δέκα από τα περίπου 2.000 παιδιά που χωρίστηκαν βίαια από τους γονείς τους από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή της πολιτικής του Τραμπ για «μηδενική ανοχή» στα αμερικανικά σύνορα. Κι όμως, τα κλάματά τους αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις σκηνές ανείπωτης σκληρότητας που διαδραματίζονται καθημερινά στη συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, οι οποίες χαράσσονται - χωρίς καμία αμφιβολία - ανεξίτηλα στις ψυχές των πιο αθώων θυμάτων.

Η συγκλονιστική ηχογράφηση που εξασφάλισε και δημοσίευσε το ερευνητικό site ProPublica περιλαμβάνει τις φωνές και τα κλάματα δέκα παιδιών, τα οποία «αρπάχτηκαν» από τους γονείς τους από τις αμερικανικές Αρχές μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Βάσει της πολιτικής του Τραμπ, κάθε άτομο που περνά παράνομα τα σύνορα της Αμερικής (ακόμα κι ένας αιτών ασύλου) οδηγείται πλέον απευθείας σε ειδικά κρατητήρια για να του απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ όλα τα παιδιά μεταφέρονται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, μακριά από τους γονείς τους.

Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη και τραυματική για τα παιδιά, που χωρίς να κατανοούν τι ακριβώς τους συμβαίνει, απομένουν να αναρωτιούνται και να αγωνιούν σε ένα τελείως ξένο και αφιλόξενο περιβάλλον τι συνέβη στους γονείς τους!

Listen to children who’ve just been separated from their parents at the border


Κλείσιμο
Εν μέσω αντιδράσεων και πιέσεων από την κοινή γνώμη αλλά και εκλεγμένους αξιωματούχους, η κυβέρνηση ξεκίνησε να παρέχει στον Τύπο πρόσβαση (με το σταγονόμετρο) στις εγκαταστάσεις όπου κρατούνται τα παιδιά των μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα. Ωστόσο η ηχογράφηση που δημοσιεύει η ProPublica δίνει μια νέα διάσταση στο πορτραίτο αυτών των ανήλικων μεταναστών, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με δημοσιογράφους.

«Δεν θέλω να απελάσουν τον μπαμπά μου» ψελλίζει ένα παιδάκι κλαίγοντας στην ηχογράφηση, που καταγράφηκε σε ένα κρατητήριο στα σύνορα. Τα παιδιά που ακούγονται σε αυτήν είναι από 4-10 ετών και βρίσκονταν στο κέντρο κράτησης λιγότερο από 24 ώρες.

Ένα από τα παιδάκια, μια εξάχρονη από το Ελ Σαλβαδόρ, ζητά απεγνωσμένα από τους υπαλλήλους μετανάστευσης να τηλεφωνήσουν στη θεία της για να έρθει να την πάρει. Λέγοντας ξανά και ξανά το τηλέφωνο τους εκλιπαρεί να την καλέσουν για να μπορέσει να φύγει.

Στην ηχογράφηση, που διαρκεί περίπου οκτώ λεπτά, ακούγεται και ένας συνοριοφύλακας να κάνει αστειάκια για την «χορωδία» των παιδικών κλαμάτων. «Έχουμε την ορχήστρα μας, το μόνο που μας λείπει είναι ένας μαέστρος», λέει κοροϊδευτικά στα ισπανικά ο ανώνυμος άνδρας.

Το ηχητικό υλικό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικούς ηγέτες, Δημοκρατικούς πολιτικούς και ακόμα και Ρεπουμπλικανούς.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλι από το Όρεγκον, ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε αναδείξει το πρόβλημα όταν προσπαθησε - και εμποδίστηκε - να επισκεφθεί ένα κέντρο κράτησης παιδιών, προκάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να ακούσει το ηχητικό. «Προκαλώ οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης να ακούσει αυτό το ηχητικό και μετά να προσπαθήσει να υπερασπιστεί την πολιτική απομάκρυνσης των παιδιών από τους γονείς τους» έγραψε σε ανάρτησή του.

Τέσσερις πρώην Πρώτες Κυρίες - η Ρόζαλιν Κάρτερ, η Λόρα Μπους, η Μισέλ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον - έχουν καταδικάσει ανοιχτά την πολιτική, ενώ όλοι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν υπογράψει αίτηση να τεθεί άμεσα τέλος στην εφαρμογή αυτής της απάνθρωπης πολιτικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης