Ο «βασιλιάς» Τραμπ εναντίον όλων στη σύνοδο κορυφής των G7 στο Κεμπέκ

Ο «βασιλιάς» Τραμπ εναντίον όλων στη σύνοδο κορυφής των G7 στο Κεμπέκ

Σκληρές αναμένονται οι διαπραγματεύσεις της συνόδου

trump-monos-tou
Ο Τραμπ
φιγουράρει στο εξώφυλλο της «Liberation» ως ο παρείσακτος της συνόδου κορυφής των G7 στον Καναδά.

O Aμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να δώσει μία μεγάλη μάχη στη σύνοδο κορυφής, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στο Κεμπέκ, σε μία προσπάθεια να επιβάλει το δικό του όραμα για τη νέα παγκόσμια τάξη. Οι υπόλοιποι ηγέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους δηλώνοντας αντίθετοι με την στρατηγική του.

Η σύνοδος κορυφής του G7 στον Καναδά δεν ξεκινάει με καλούς οιωνούς καθώς ο Τραμπ διασταύρωσε ήδη τα ξίφη του με τον Γάλλο ομόλογό του
Κλείσιμο
Εμανουέλ Μακρόν και τον οικοδεσπότη της συνόδου, πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μία ημέρα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), κατηγόρησε τον Καναδά, τη Γαλλία και γενικότερα την Ε.Ε ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» κι εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.



«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό Τριντό και στον πρόεδρο Μακρόν ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και ορθώνουν μη νομισματικούς φραγμούς» στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «αδημονεί να τους δει» σήμερα στο Κεμπέκ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» ως ο... παρείσακτος της συνόδου κορυφής.

Για τους πολιτικούς αναλυτές, η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζεται στο σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και ν’ ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που είχε επενδύσει σε στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7-Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία, καθώς και η δική του χώρα - πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα», ενώ ξεκαθάρισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

«Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται», πέταξε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. «Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω απ’ όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Μακρόν έχει την αμέριστη υποστήριξη της εταίρου του στον γαλλογερμανικό άξονα.

Στο αντι-αμερικανικό μέτωπο, εκτός από τους ηγέτες του Καναδά και της Γαλλίας, βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ η οποία έχει ήδη προβλέψει πως θα ξεσπάσουν αντιδικίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G7.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο στους κόλπους της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη εξαιτίας των ποικίλων διαφορών μεταξύ της Ουάσινγκτον και των εταίρων της.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερίζουν για τρία κυρίως θέματα: Το διεθνές εμπόδιο, την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολιτικές ανάπτυξης.

Η Μέρκελ θα επιδιώξει να έχει κατ΄ιδίαν συνομιλίες με το νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε (κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην διεθνή πολιτική σκηνή) και τον εταίρο της στον γαλλογερμανικό άξονα, Εμανουέλ Μακρόν.

Ε.Ε, Καναδάς και Ιαπωνία τάσσονται κατά της αμερικανικής πολιτικής για το εμπόριο, τους δασμούς και το περιβάλλον.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καμία όρεξη να παραστεί στη σύνοδο των G7.

Βλέποντας το κλίμα να είναι εχθρικό απέναντί του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα μείνει μέχρι το τέλος του συνόδου (ολοκληρώνεται αύριο). Ο Τραμπ θα μεταβεί αύριο με το προεδρικό αεροσκάφος στη Σιγκαπούρη καθώς την Τρίτη θα έχει την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης