Ένας Καταλανός στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας

Borel

Ο Χοσέπ Μπορέλ, πολιτικό στήριγμα του Πέδρο Σάντσεθ, έχει πίσω του μακρά πολιτική καριέρα στην Ισπανία και την Ευρώπη - Υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και στην συνέχεια υπουργός Δημοσίων Εργων στις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονθάλεθ

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην νέα ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε πηγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Χοσέπ Μπορέλ, 71 ετών, αποδέχθηκε την πρόταση του Σάντσεθ και θα διαδεχθεί τον Αλφόνσο Ντάστις στην ηγεσία της ισπανικής διπλωματίας.

Ο Χοσέπ Μπορέλ, πολιτικό στήριγμα του Πέδρο Σάντσεθ, έχει πίσω του μακρά πολιτική καριέρα στην Ισπανία και την Ευρώπη. Υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και στην συνέχεια υπουργός Δημοσίων Εργων στις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονθάλεθ.

Το 1998 εξελέγη στην διεύθυνση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του 2000 και αναγκάσθηκε να παραιτηθεί το 1999, εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου που αφορούσε δύο πρώην συνεργάτες του από την θητεία του στην γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών.

Στην συνέχεια υπήρξε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 έως το 2007.

Καταλανός, ο Χοσέπ Μπορέλ εξέφρασε κατά την πρόσφατη κρίση την απόλυτη αντίθεσή του προς το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα και απηύθυνε ομιλίες υπέρ της ενότητας της Ισπανίας στην Βαρκελόνη τον περασμένο χρόνο.

Από στενό συνεργάτη του Πέδρο Σάντσεθ έγινε γνωστό ότι ο νέος πρωθυπουργός θα διορίσει υπουργό Προϋπολογισμού την πρώην περιφερειακό σύμβουλο της Ανδαλουσίας Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η φορολογία και οι δημόσιες δαπάνες.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20836006

«Σεβαστείτε την ψήφο» του βρετανικού λαού, είχε φωνάξει ο δράστης, ο Τζον Μέρφιν, ένας 31χρονος Λονδρέζος, την ώρα που έσπαγε ένα αυγό στο πρόσωπο του πολιτικού, πριν τον ακινητοποιήσει το πλήθος