«Κλειστή η πόρτα για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ» λέει η Ευρωπαία Επίτροπος Μάλμστρομ

malmstrom

Ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ

Η πόρτα για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή κλειστή, δήλωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ, ύστερα από την επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

Οι δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου επιβλήθηκαν στην ΕΕ, στον Καναδά και στο Μεξικό και ισχύουν από σήμερα.

«Δεν ήμασταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η προσφορά μας ήταν “πάρτε αυτό το όπλο μακριά από εμάς και θα καθίσουμε ως φίλοι και ίσοι και θα συζητήσουμε” και αυτό εν τέλει θα οδηγούσε διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Ποτέ δεν το λάβαμε αυτό. Άρα τώρα, αυτή η πόρτα είναι προς το παρόν κλειστή», πρόσθεσε.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ, ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν από σήμερα δασμούς 25% και 10% σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αντιστοίχως από την ΕΕ.

Η Σ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι πρόκειται για μια "ατυχή απόφαση" από την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία θα προκαλέσει "μεγάλη ζημιά" στη βιομηχανία άνθρακα και αλουμινίου" και θα "χτυπήσει" θέσεις εργασίας όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ.

«Είναι μια ατυχής απόφαση γιατί αποδυναμώνει περισσότερο τις ευρωατλαντικές σχέσεις και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών κλυδωνισμών στις αγορές παγκοσμίως», ανέφερε η Σ. Μάλμστρομ. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρο προστατευτισμό» και σημείωσε ότι το επιχείρημα που επικαλούνται οι ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια δεν ισχύει. « Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλεια», ανέφερε η ίδια.

Η Σ. Μάλμστρομ τόνισε ότι η ΕΕ θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσει την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η ΕΕ καταγγέλει στον ΠΟΕ και την Κίνα για την "άδικη μεταφορά τεχνολογίας" ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

«Αν οι ιθύνοντες αυτού του κόσμου δεν ακολουθούν τους κανόνες, τότε το σύστημα θα μπορούσε να καταρρεύσει", ανέφερε η Σ. Μάλμστρομ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ υπερασπίζεται ένα πολυμερές σύστημα παγκοσμίου εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες.

Τέλος, η Σ. Μάλμστρομ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια των σημερινών εντάσεων στο εμπορικό σύστημα, παραμένοντας μέσα στο πλαίσιο ενός εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και σε ένδικα μέσα.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ass

Γιατί να πληρώνω φόρους και τελωνεία αν παραγγέλνω από Αμερική ρε λαλάκες ευρωπαίοι,ενώ εσείς τα θέλετε να μην πληρώνετε;αλλά πρέπει να μαζέψει τον στρατό η προεδράκλα από την ευρώπη και να μας αφήσει με την ρώσικη αρκούδα να δω τι θα κάνουμε,καθικάκια ευρωπαίοι των βρυξελλών που απειλείται κιόλας ρετάλια.

@

+1

ass

Ισα μωρή gambola.

Νικόλαος Τσουκαλάς

Γιατί είναι δίκαιο οι Ευρωπαίοι να έχουν εργοστάσια εκεί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους και οι Αμερικάνοι για κάθε απλή βίδα που εξάγουν στην Ευρώπη θα πρέπι να υπολογίζουν ΚΑΙ δασμούς.Αυτό είναι η λογική του μονά ζυγά, μονόζυγα...!Καλά τους έκανε.Όσοι αγοράζουμε από την Αμερικάνικη αγορά θα συνεχίζουμε σαν ζώα να πληρώνουμε τους ληστρικούς δασμούς της Ευρώπης...!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης