Το who's who της κυβέρνησης που αναλαμβάνει το τιμόνι της Ιταλίας

Το who's who της κυβέρνησης που αναλαμβάνει το τιμόνι της Ιταλίας

Ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός, δύο ηγέτες αντισυστημικών κομμάτων, ένας ακροδεξιός φιλοευρωπαίος, ένας παλιός γνώριμος των Βρυξελλών και πέντε γυναίκες περιλαμβάνονται στην 18μελή νεοσύστατη κυβέρνηση

tw
Η πρώτη κυβέρνηση λαϊκιστών στη δυτική Ευρώπη ορκίζεται σήμερα το απόγευμα. Ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός, δύο ηγέτες αντισυστημικών κομμάτων, ένας ακροδεξιός φιλοευρωπαίος, ένας παλιός γνώριμος των Βρυξελλών και πέντε γυναίκες περιλαμβάνονται στην 18μελή νεοσύστατη κυβέρνηση της Ιταλίας.

Η Ευρώπη παρακολουθεί έντονα προβληματισμένη τις πολιτικές εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με δύο αντισυστημικά κόμματα- Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων-να αναλαμβάνουν την εξουσία.

Την ώρα που η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να ορκιστεί στις πέντε ώρα Ελλάδας, το πρωτοκλασάτο στέλεχος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, ο Γερμανός Μάρκους Φέρμπερ, έκανε μία βαρύγδουπη δήλωση προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η τρόικα θα πρέπει να εισβάλει στην Ιταλία και να καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών.

Ο δεξιός ευρωβουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) επεσήμανε ότι η ίδια τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) που διαχειριζόταν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της και επέβαλε οδυνηρές περικοπές, θα μπορούσε να κληθεί και πάλι αν σχηματιστεί μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στην Ιταλία. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του,ο Γερμανός ευρωβουλευτής τα μάζεψε. Ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Η σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης


Κλείσιμο
Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε

Ο καθηγητής Nομικής Τζουζέπε Κόντε αφήνει τα πανεπιστημιακά έδρανα της Φλωρεντίας για να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο. Αν και βρέθηκε στη δίνη επικριτικών σχολίων σχετικά με την εγκυρότητα των μεταπτυχιακών του τίτλων, κανείς δεν τον εμπόδισε να αναλάβει το τιμόνι της Ιταλίας.

Ο Κόντε φοράει μανικετόκουμπα και μαντήλι στο πέτο, είναι διαζευγμένος και πατέρας ενός δεκάχρονου αγοριού. Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας με την ατίθαση φράντζα επελέγη από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόντε είχε σχέση με την γοητευτικότατη Μαρία Έλενα Μπόσκι, η οποία είχε διατελέσει πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού Ματέο Ρέντζι. Για το λόγο αυτό είχε γίνει κατά καιρούς στόχος επιθέσεων από το κίνημα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλίδα καλλονή διετέλεσε το 2014 υπουργός Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων και Σχέσεων κλέβοντας την παράσταση στην κυβέρνηση Ρέντσι χάρη στο εντυπωσιακό της παρουσιαστικό.


Αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι

Οι δύο ηγέτες των αντισυστημικών κομμάτων παίζουν επί ίσοις όροις στη νέα κυβέρνηση. Ο Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά αναλαμβάνει αντιπρόεδρος και το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Σαλβίνι είναι αντίθετος στις πολιτικές ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών και έχει δηλώσει ότι θέλει να απελάσει τους ξένους εγκληματίες και να κλείσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ρώμης.

Γεννήθηκε το 1973 στο Μιλάνο, όπου και μεγάλωσε. Ο Σαλβίνι εντάχθηκε στην τότε Λέγκα του Βορρά το 1990, σε ηλικία μόλις 17 ετών, και ανέβηκε στην ιεραρχία ενός κόμματος, το οποίο από την ίδρυσή του χαρακτήριζε τους νότιους Ιταλούς «τεμπέληδες» και «παράσιτα» που αντλούν πλούτο από τον «σκληρά εργαζόμενο» βορρά.

Αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας: Λουίτζι ντι Μάιο

Ο αρχηγός του κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο αναλαμβάνει αντιπρόεδρος στη νέα κυβέρνηση και υπουργός Εργασίας. Παράτησε το πανεπιστήμιο, δεν είχε ποτέ μόνιμη απασχόληση και, προβάλλεται ως η... αναβάθμιση του κόμματός του μετά την ηγετική περίοδο του ιδρυτή του Μπέπε Γκρίλο, από τον οποίο διαφέρει σχεδόν διαμετρικά. Ευπαρουσίαστος, πάντα καλοντυμένος, με μετρημένες κινήσεις και μετριοπαθέστερο λόγο, αν και κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τον πολιτικό του μέντορα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κρατά αποστάσεις από τις λαϊκίστικες κορώνες του. Γεννήθηκε πριν από 31 χρόνια στο Αβελίνο. Ήρθε στο προσκήνιο μέσω του πολιτικού του ακτιβισμού στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το 2013 εξελέγη βουλευτής και στη συνέχεια έγινε ο ιστορικά νεότερος αντιπρόεδρος της Βουλής.

Το κόμμα του υπερηφανεύεται πως έριξε την κυβέρνηση Ρέντσι, αντιτιθέμενο στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε. Από την άλλη, δεν συμβιβάζεται με την επανάκαμψη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της ακροδεξιάς Λέγκας.Τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού στην οικονομία, αλλά μαζεύει τις ατάκες του παρελθόντος περί δημοψηφίσματος για την ιταλική παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα

Ο 81χρονος ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος ανέλαβε το υπουργείο Ευρωπαικών Υποθέσεων. Αρχικά οι ηγέτες των δύο αντισυστημικών κομμάτων τον είχαν προτείνει για το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα «πάγωσε» τον διορισμό του. Αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός, με πλούσια εμπειρία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Κεντρική Τράπεζα έχει μεγάλη προυπηρεσία και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Πρόκειται για έναν «εκπρόσωπο του κατεστημένου», του οποίου οι οικονομικές θέσεις δεν θεωρούνται παράδοξες ή ακραίες. Ωστόσο είναι άκρως επικριτικός έναντι του ευρώ, το οποίο και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «προβληματικό εγχείρημα». Πρόσφατα είχε επισημάνει ότι η ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση ήταν ιστορικό λάθος.

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζιοβάνι Τρία

Ο Ιταλός πολιτικής οικονομίας Τζιοβάνι Τρία ασπάζεται τις ιδέες της Λέγκα δηλαδή είναι ακροδεξιός και υπέρ της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Ο αντισυστημικός Τρία τάσσεται ωστόσο υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στο ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Τρία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα του. Πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης και καθηγητής της πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata θεωρείται φιλοευρωπαϊστής, ισορροπημένος και σίγουρα όχι υπέρμαχος του Italexit. «Δεν έχουν δίκιο όσοι ζητούν άνευ όρων αποχώρηση από το ευρώ ως πανάκεια για όλα τα δεινά, αλλά ούτε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όταν λέει ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο αν δεν διασαφηνίσει τους όρους όρους και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιβίωσή του», είχε γράψει τον Μάρτιο του 2017 σε άρθρο του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

O Tρία διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ, ενώ έχει καταγγείλει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ως ένδειξη αποτυχίας του ευρώ.

Υπουργός Εξωτερικών: Ένζο Μοαβέρο Μιλάνεζι

Εργάστηκε επί 20 χρόνια στις Βρυξέλλες. Διετέλεσε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί Μάρτιο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα

Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα

Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι

Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.

Οι πέντε γυναίκες που μπαίνουν στην κυβέρνηση

Υπουργός Άμυνας:Ελιζαμπέτα Τρέστα

Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης:Τζούλια Μποντζόρνο
Πρόκειται για μία διαπρεπή δικηγόρο στην Ιταλία η οποία αναλαμβάνει υποθέσεις διασημοτήτων και επωνύμων. Είχε ακουστεί ότι θα λάβει χαρτοφυλάκιο

Υπουργείο Υγείας: Τζούλια Γκρίλο

Υπουργός Περιφερειακών: Έρικα Στέφανο

Υπουργός αρμόδια για τη νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι

Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης:Τζούλια Μποντζόρνο
Πρόκειται για μία διαπρεπή δικηγόρο στην Ιταλία η οποία αναλαμβάνει υποθέσεις διασημοτήτων και επωνύμων. Είχε ακουστεί ότι θα λάβει χαρτοφυλάκιο

Υπουργείο Υγείας: Τζούλια Γκρίλο

Υπουργός Περιφερειακών: Έρικα Στέφανο

Υπουργός αρμόδια για τη νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης