Ιταλία: Πώς ο υποψήφιος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε βγήκε από την αφάνεια

Ιταλία: Πώς ο υποψήφιος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε βγήκε από την αφάνεια

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός κατηγορείται για ανακρίβειες στο βιογραφικό του - Τα διεθνή ΜΜΕ αποδομούν τον 54χρονο καθηγητή αμφισβητώντας τα πτυχία του

giuseppe-conte
Η αμφισβήτηση των προσόντων και των πτυχίων του υποψήφιου πρωθυπουργού της Ιταλίας, καθηγητή Τζιουζέπε Κόντε από δύο ξένες εφημερίδες τον έβγαλε από την αφάνεια. Τις τελευταίες ώρες,τα διεθνή ΜΜΕ αποδομούν τον 54χρονο καθηγητή Νομικής με την ατίθαση φράντζα ενώ ο Ιταλός πρόεδρος «χτενίζει» το βιογραφικό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ιταλικό προεδρικό μέγαρο,είναι πιθανόν να δοθεί τελικά αύριο η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως γράφει η εφημερίδα «La Republica» και προσθέτει:
«Ο Ιταλός πρόεδρος εξετάζει το βιογραφικό του Ιταλού υποψήφιου πρωθυπουργού και αν ωριμάσουν οι απαιτούμενες συνθήκες, θα τον καλέσει για την ανάθεση της εντολής».
Ο Ματαρέλα βάζει στο μικροσκόπιο την πληροφορία των «New York Times» ότι ο Κόντε δεν έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,γεγονός που έχει προκαλέσει σάλο στην πολιτική σκηνή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, το ένα από τα δύο αντισυστημικά κόμματα που που τον έχουν προτείνει για την πρωθυπουργία - το Κίνημα Πέντε Αστέρων- έσπευσε να τονίσει ότι δεν έγινε ποτέ αναφορά σε μεταπτυχιακή φοίτηση του Κόντε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Κλείσιμο
Τα διεθνή ΜΜΕ αμφισβητούν τα προσόντα του
Οι «New York Times», έπειτα από μια πρώτη εξακρίβωση, αναφέρουν ότι δεν βρήκαν το όνομά του στα αρχεία του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.Ωστόσο το κίνημα των Πέντε Αστέρων απέρριψε το ενδεχόμενο ο Κόντε να έχει παραφουσκώσει τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήριά του στο βιογραφικό του.Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το εν λόγω κόμμα, ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως παρακολούθησε συγκεκριμένα μαθήματα ούτε πως πήρε δίπλωμα μάστερ από το πανεπιστήμιο αυτό.«Ο Κόντε, όπως οποιοσδήποτε ερευνητής, πήγε στο εξωτερικό για να σπουδάσει, να βαθύνει τη γνώση του, να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στην αγγλική νομική ορολογία», αναφέρει το κίνημα των Πέντε Αστέρων.«Έτσι ο διεθνής και ο ιταλικός Τύπος φωνάζουν για υποτιθέμενους τίτλους σπουδών που ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως διαθέτει»,προσθέτει.
Το «International Kultur Institut» στη Βιέννη της Αυστρίας αναγράφεται επίσης στο βιογραφικό του Ιταλού υποψηφίου ως το μέρος εκείνο στο οποίο έκανε την πρακτική του σαν δικηγόρος. Ωστόσο, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το εν λόγω Ινστιτούτο είναι μία σχολή ξένων γλωσσών.

Μετά τον Κόντε ποιος;
Κι ενώ ο Ιταλός πρόεδρος καλείται να αποφασίσει αν τελικά ο Κόντε έχει τα προσόντα και δεν ψεύδεται για τα πτυχία του, έχει πέσει ήδη στο...τραπέζι ένα άλλο όνομα για τον πρωθυπουργικό θώκο. Ιταλοί σχολιαστές αναφέρουν ότι μια εναλλακτική στην υποψηφιότητα του συγκεκριμένου καθηγητή του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, θα μπορούσε να είναι εκείνη του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. Ωστόσο, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του δεν δέχεται μια τέτοια εξέλιξη.

Τζιουζέπε Κόντε-Ποιος;
Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας χωρίς πολιτική εμπειρία βγήκε από την αφάνεια χάρη στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα που τον επέλεξαν ως πρωθυπουργό στον κυβερνητικό συνασπισμό που σκοπεύουν να συγκροτήσουν.Πριν από λίγες ημέρες κανείς δεν τον είχε ακουστά στην Ιταλία.

Στη χώρα δεν είναι ασύνηθες να αναλαμβάνουν μη εκλεγμένοι, «τεχνοκράτες» πρωθυπουργοί. Όμως υπό κανονικές συνθήκες αυτοί καλούνται από τον πρόεδρο ώστε να βγάλουν τη χώρα από μια κρίση, και, αφού επιλεγούν, επιλέγουν εκείνοι το δικό τους υπουργικό συμβούλιο και θέτουν τη δική τους ατζέντα.Τα διεθνή και τα ιταλικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στο βιογραφικό του, είχαν γράψει ότι ο Κόντε έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επιστημονικές εργασίες νομικού περιεχομένου κι ότι, εκτός από τη Ρώμη,έχει σπουδάσει επίσης στο Γιέιλ, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Κέμπριτζ και άλλα ξένα ιδρύματα. Έχει διδάξει νομικά σε ολόκληρη την Ιταλία, όμως η πανεπιστημιακή του έδρα βρίσκεται στη Φλωρεντία.
Ιταλία όπως...Ελλάδα;

Εκτός από το σάλο που έχει ξεσπάσει για το βιογραφικό του Τζιουζέπε,το θέμα που απασχολεί τον ευρωπαικό Τύπο είναι πώς η νέα ιταλική κυβέρνηση θα επηρεάσει την Ευρωζώνη. Ορισμένοι μάλιστα απευθύνουν ήδη προειδοποιήσεις, παραπέμποντας αναπόφευκτα στο παράδειγμα της Ελλάδας.Η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» επισημαίνει:«Η κρίση της Ιταλίας είναι και κρίση της Ευρώπης. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι πρέπει πράγματι να κινηθούν περισσότερο προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Το μακροχρόνιο δράμα των Αθηνών δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί με τη Ρώμη διότι εάν η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης καταστραφεί,τότε η Ε.Ε κινδυνεύει με διάλυση. Είναι πάντως κατανοητό ότι η Ιταλία αισθάνεται δικαίως ότι έχει αφεθεί μόνη της στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον το 50% της νεανικής ανεργίας στο Νότο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επενδύσεις στην παιδεία και την εργασία. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει καταλάβει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μέχρι στιγμής η καγκελάριος Μέρκελ δεν δίνει απαντήσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης