Η πιο νέα πρέσβης καλής θέλησης του ΟΗΕ είναι πρόσφυγας από τη Συρία και κολυμβήτρια Ολυμπιακών Αγώνων

Η πιο νέα πρέσβης καλής θέλησης του ΟΗΕ είναι πρόσφυγας από τη Συρία και κολυμβήτρια Ολυμπιακών Αγώνων

Από τη Συρία ήρθε με μία μία βάρκα στη Λέσβο - Τελικός προορισμός της το Βερολίνο

Υθσρα_Μαρδινι
Ήρθε με μία βάρκα από τη Συρία στη Λέσβο, από τη Λέσβο πήγε στη Βουδαπέστη κι από εκεί στο Βερολίνο.

H πιο νέα ηλικία πρέσβης καλής θέλησης στον ΟΗΕ είναι 20 Μαίων, κολυμβήτρια Ολυμπιακών Αγώνων και κατάγεται από τη Δαμασκό.

«Δεν εκπροσωπώ μόνο τη Συρία αλλά ολόκληρο τον κόσμο», διαμηνύει η 20χρονη Γιούσρα Μαρντίνι στέλνοντας το δικό της μήνυμα στις χώρες υποδοχής των προσφύγων.

Έχει ζήσει στο πετσί της τη φρίκη του εμφυλίου στη Συρία.Όμως,η Γιούσρα έχει μάθει από μικρή να αγωνίζεται.

Κλείσιμο
«Πάει καιρός από τότε που έγινα πρόσφυγας»,λέει η ίδια στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Άφησε πίσω τους γονείς της και μαζί με την αδερφή της,αποφάσισαν να βρουν καταφύγιο στη χώρα της Μέρκελ.

Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.Στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο,όταν οι θεατές έμαθαν την ιστορία της,άρχισαν να την βομβαρδίζουν με μηνύματα στο Twitter.Η Γιούσρα άρχισε να γίνεται διάσημη.

Δύο χρόνια αργότερα, αποκτά τον τίτλο της πιο νέας σε ηλικία πρέσβειρας καλής θέλησης στον ΟΗΕ. Η Γιούσρα χρησιμοποιεί τον τιμητικό αυτό τίτλο για να στείλει το μήνυμά της από τον Μπαράκ Ομπάμα έως τον Πάπα Φραγκίσκο.

Μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020, η Γιούσρα κάνει εντατικά προπονήσεις.

«Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες ένιωθα ότι εκπροσωπούσα κάτι περισσότερο από τη Συρία, όλο τον κόσμο»,υποστηρίζει η 20χρονη Μαρντίνι στο αμερικανικό δίκτυο.

«Εκπροσωπούσα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.Και μου αρέσει αυτή η ιδέα. Ο αθλητισμός μου έδωσε αυτή την δυνατή φωνή και την χρησιμοποιώ για να βοηθήσω τους πρόσφυγες να βρουν καλύτερους τόπους,να βρουν καταφύγιο και να αφήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες».

Από μωρό έμαθε να κολυμπάει όπως και η αδερφή της. Ο πατέρας των δύο κοριτσιών ήταν αυτός που τα πήγαινε κολυμβητήριο.

«Όταν έσκασε μία χειροβομβίδα στη Δαμασκό κοντά στην πισίνα όπου έκανα προπόνηση,άρχισα να μην νιώθω καλά."Οι άνθρωποι πέθαναν,εγώ πήγαινα σχολείο,κολυμπούσα,φρόντιζα τη μικρή μου αδερφή αλλά ένιωθα ότι δεν προχωράω. Δεν θέλω να φύγω από τη ζωή εξαιτίας ενός πολέμου που δεν ξεκίνησα...», δηλώνει εμφανώς συγκινημένη.

Η Γούρα και η αδερφή της Σάρα αποφάσισαν να βρουν καταφύγιο στη Γερμανία.

«Τα άφησα όλα πίσω μου.Έφυγα με την αδερφή μου και το μόνο που πήραμε ήταν μία μεγάλη τσάντα.
Χρειάστηκαν 25 ημέρες για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Έφθασαν στη Λέσβο με μία βάρκα κι από εκεί πήγαν στη Βουδαπέστη.Εκεί η Γιούρα ένιωσε θυμό βλέποντας την δυσπιστία των ανθρώπων για τους πρόσφυγες.

«Ήμουν πραγματικά θυμωμένη με τους ανθρώπους γιατί η Συρία είναι μια χώρα που άνοιξε την πόρτα σε πολλούς πρόσφυγες», εξηγεί.

Φθάνοντας στον τελικό της προορισμό η Γιούσρα κατάλαβε ότι τελικά υπάρχει συμπόνοια στον κόσμο.
«Για να είμαι ειλικρινής, πριν από αυτό το ταξίδι δεν πίστευα ποτέ ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να βοηθήσουν άλλους πολίτες τους να θέλουν τίποτα από αυτούς», επισημαίνει η Μαρντίνι.

«Αν έχω ένα μπισκότο σαν αυτό το μικρό, θα το μοιραστούμε όλοι, όχι επειδή δεν είμαι πεινασμένη αλλά επειδή είμαι ευτυχής να το μοιραστώ μαζί τους. Επειδή ξέρω ότι αυτοί άνθρωποι, όταν είμαι πεινασμένη, θα μου δώσουν φαγητό,ακόμα κι αν δεν έχουν»,προσθέτει.

«Όταν φτάσαμε με την αδερφή μου στο Βερολίνο,αισθάνθηκα ότι ήθελα να επιστρέψω στην πατρίδα μου.Προφανώς εκτιμούμε ότι η Γερμανία μας άνοιξε την πόρτα. Αλλά κάποια πράγματα ήταν ασυνήθιστα.Πάντα μας κοίταζαν με άλλο μάτι γιατί είμαστε πρόσφυγες αλλά και τώρα ισχύει αυτό για τους πρόσφυγες.Αυτό προσπαθώ να αλλάξω», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης