Παυλόπουλος - Γιούνκερ: Μείζον θέμα η αλληλεγγύη για το προσφυγικό αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης

Παυλόπουλος - Γιούνκερ: Μείζον θέμα η αλληλεγγύη για το προσφυγικό αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης

Ομιλίες στην όγδοη ετήσια συνδιάσκεψη για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Φλωρεντία - Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι οι κρίσεις αδυνατίζουν την ΕΕ και οδηγούν στην άνοδο των λαϊκισμών και των εθνικισμών

juncker-pavlopoulos_main01
Την ανάγκη επίδειξης μεγαλύτερης αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Ιταλία, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μια στιγμή στη άλλη και ότι οικοδομείται σταδιακά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι κρίσεις αδυνατίζουν την ΕΕ και οδηγούν στην άνοδο των λαϊκισμών και των εθνικισμών.

Η αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο το προσφυγικό, αλλά και την οικονομία, τόνισε επίσης ο κ. Γιούνκερ φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο την οικονομική ενίσχυση των κρατών που προωθούν διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, όσο και το απόθεμα που υπάρχει στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων και άπορο λεπτών καταστάσεων. Σημείωσε, επίσης, ως ένδειξη αλληλεγγύης τον διπλασιασμό των ποσών για το πρόγραμμα Έρασμος.

Αναφερόμενος τέλος στις αδυναμίες της ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τόσο την εξωτερική όσο και τη φορολογική πολιτική.

Παυλόπουλος: Η αρχή της αλληλεγγύης βασική νομική αρχή της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που συμμετέχει και αυτός στην όγδοη ετήσια συνδιάσκεψη για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Κατά την ομιλία του στο δημαρχιακό μέγαρο της Φλωρεντίας Παλάτσο Βέκιο, αναφέρθηκε διεξοδικά στην αρχή της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου.

Κλείσιμο
«Η δημοκρατική αρχή, η αρχή του κράτους δικαίου, η αρχή του κοινωνικού κράτους, η αρχή της νομιμότητας της διοικητικής δράσης, η ασφάλεια δικαίου και η προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης καθώς και τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα, δεν συνιστούν μόνο τα θεμέλια του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού αλλά αποτελούν και νομικές αντηρίδες, επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η εν γένει δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας της» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος κατά την παρέμβαση του, εάν δεν βρει ουσιαστική εφαρμογή η αρχή της αλληλεγγύης στις ευρωεκλογές του 2019, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ενδέχεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση και να ευνοηθούν μορφώματα του λαϊκισμού.

«Η αρχή της αλληλεγγύης αναδεικνύεται σε βασική νομική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεμελιώδους μάλιστα σημασίας για την συνεκτικότητα και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητά της» πρόσθεσε. Και εξήγησε ότι η εφαρμογή της αρχής αυτής, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να υπερβεί, μερικώς τουλάχιστον, ορισμένες από τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ιδιαιτερότητες της δομής της και να συμβάλλει στην ενότητα και αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της, προς όφελος όλων των κρατών-μελών της, πρωτίστως δε των Ευρωπαίων πολιτών».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη «συντείνει στην πραγμάτωση της «ισχύος εν τη ενώσει», σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να θεωρηθεί sine qua non προϋπόθεσή της».

Αλλά δεν έκρυψε, παράλληλα, ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής πρόκλησης, η οποία συνίσταται στον ταυτόχρονο σεβασμό όλων των επιμέρους πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της αλληλεγγύης. «Κυρίως, δε, των πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία δέχεται σήμερα και τις μεγαλύτερες πιέσεις» σημείωσε.

Kατά την ομιλία του, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο και, επέκεινα, νομικώς επιβεβλημένο η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης να γίνεται σεβαστή και όταν αναλαμβάνεται κοινή δράση των κρατών-μελών με βάση την μεταξύ τους αλληλεγγύη, έτσι ώστε οι εκάστοτε πολιτικές επιλογές να μην αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής».

Ολοκληρώνοντας, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι ερμηνεία του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου δείχνει πως «ο σκοπός όλων των επιμέρους εγγυήσεων της αρχής της αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως του υποκειμένου των in concreto υποχρεώσεων που προκύπτουν, είναι κοινός και αφορά την προστασία του Ανθρώπου -άρα και του Eυρωπαίου Πολίτη- ως πρωταρχικού θεμελίου της ευρωπαϊκής έννομης τάξης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης