Παυλόπουλος - Γιούνκερ: Μείζον θέμα η αλληλεγγύη για το προσφυγικό αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης

juncker-pavlopoulos_main01

Ομιλίες στην όγδοη ετήσια συνδιάσκεψη για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Φλωρεντία - Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι οι κρίσεις αδυνατίζουν την ΕΕ και οδηγούν στην άνοδο των λαϊκισμών και των εθνικισμών

Την ανάγκη επίδειξης μεγαλύτερης αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Ιταλία, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μια στιγμή στη άλλη και ότι οικοδομείται σταδιακά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι κρίσεις αδυνατίζουν την ΕΕ και οδηγούν στην άνοδο των λαϊκισμών και των εθνικισμών.

Η αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο το προσφυγικό, αλλά και την οικονομία, τόνισε επίσης ο κ. Γιούνκερ φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο την οικονομική ενίσχυση των κρατών που προωθούν διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, όσο και το απόθεμα που υπάρχει στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων και άπορο λεπτών καταστάσεων. Σημείωσε, επίσης, ως ένδειξη αλληλεγγύης τον διπλασιασμό των ποσών για το πρόγραμμα Έρασμος.

Αναφερόμενος τέλος στις αδυναμίες της ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τόσο την εξωτερική όσο και τη φορολογική πολιτική.

Παυλόπουλος: Η αρχή της αλληλεγγύης βασική νομική αρχή της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που συμμετέχει και αυτός στην όγδοη ετήσια συνδιάσκεψη για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Κατά την ομιλία του στο δημαρχιακό μέγαρο της Φλωρεντίας Παλάτσο Βέκιο, αναφέρθηκε διεξοδικά στην αρχή της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου.

«Η δημοκρατική αρχή, η αρχή του κράτους δικαίου, η αρχή του κοινωνικού κράτους, η αρχή της νομιμότητας της διοικητικής δράσης, η ασφάλεια δικαίου και η προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης καθώς και τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα, δεν συνιστούν μόνο τα θεμέλια του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού αλλά αποτελούν και νομικές αντηρίδες, επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η εν γένει δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας της» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος κατά την παρέμβαση του, εάν δεν βρει ουσιαστική εφαρμογή η αρχή της αλληλεγγύης στις ευρωεκλογές του 2019, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ενδέχεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση και να ευνοηθούν μορφώματα του λαϊκισμού.

«Η αρχή της αλληλεγγύης αναδεικνύεται σε βασική νομική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεμελιώδους μάλιστα σημασίας για την συνεκτικότητα και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητά της» πρόσθεσε. Και εξήγησε ότι η εφαρμογή της αρχής αυτής, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να υπερβεί, μερικώς τουλάχιστον, ορισμένες από τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ιδιαιτερότητες της δομής της και να συμβάλλει στην ενότητα και αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της, προς όφελος όλων των κρατών-μελών της, πρωτίστως δε των Ευρωπαίων πολιτών».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη «συντείνει στην πραγμάτωση της «ισχύος εν τη ενώσει», σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να θεωρηθεί sine qua non προϋπόθεσή της».

Αλλά δεν έκρυψε, παράλληλα, ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής πρόκλησης, η οποία συνίσταται στον ταυτόχρονο σεβασμό όλων των επιμέρους πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της αλληλεγγύης. «Κυρίως, δε, των πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία δέχεται σήμερα και τις μεγαλύτερες πιέσεις» σημείωσε.

Kατά την ομιλία του, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο και, επέκεινα, νομικώς επιβεβλημένο η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης να γίνεται σεβαστή και όταν αναλαμβάνεται κοινή δράση των κρατών-μελών με βάση την μεταξύ τους αλληλεγγύη, έτσι ώστε οι εκάστοτε πολιτικές επιλογές να μην αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής».

Ολοκληρώνοντας, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι ερμηνεία του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου δείχνει πως «ο σκοπός όλων των επιμέρους εγγυήσεων της αρχής της αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως του υποκειμένου των in concreto υποχρεώσεων που προκύπτουν, είναι κοινός και αφορά την προστασία του Ανθρώπου -άρα και του Eυρωπαίου Πολίτη- ως πρωταρχικού θεμελίου της ευρωπαϊκής έννομης τάξης»

ΣΧΟΛΙΑ (6)

σανοφαγος

Δεν θα ερθει η μερα των εκλογων? Αφαίρεση της ελληνικης ιθαγενεις και απέλαση, να πάει να συναντησει τους φιλους του τους πακηδες αφου τους αγαπα τοσο!

βλάκας, γλοιώδης, ρουφιάνος με ηθικό πλεονέκτημα

η στάση ορισμένων κυβερνήσεων στην ΕΕ είναι διαμετρικά αντίθετη σε κάθε μορφή αλληλεγγύης, αμοιβαιότητας, καταμερισμού εργασίας και ευθύνης. όπως στην περίπτωση του χρέους μας όπου οι ευρωπαίοι έχουν υποχρέωση να μας δανείζουν και εμείς να ξοδεύουμε τα δανεικά, έτσι και στη περίπτωση των λαθρομεταναστών. αφού εμείς τους καλούμε να έρθουν έχοντας ανοιχτά τα σύνορά μας, οι εταίροι μας της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να τους δέχονται. για την προοδευτική μας διανόηση, την αντιμνημονιακη κυβέρνηση σωτηρίας η λαθρομετανάστευση, ο εποικισμός της χώρας με μουσουλμάνους εισβολείς είναι επιθυμητός, πυλώνας της δίκαιης ανάπτυξης, δημιουργεί θέσεις εργασίας σε hot spots, στις υπηρεσίες ασύλου, σε ΜΚΟ. εξ αλλου με τους μουσουλμάνους, ντόπιους και εισβολείς δημιουργείται μια προοδευτική συμμαχία αριστεράς-ισλαμ που χωρίς αυταπάτες θα είναι το τέλος της Ευρώπης του νεοφιλελευθερισμού, του μερκελισμου, της δεξιάς...το νέο έρχεται με ΣΥΡΙΖΑ και ισλαμ. γκεσταπίτες, βαστασοιμπλεδες, μενουμεευρωπηδες εμείς θα νικήσουμε!

σιμος

Ασε μας ρε Πακη, εμαθες εκει μια λεξη 'μειζον' και το κοπανας για οποιο θεμα σου μιλανε...ολο αυστηρα μηνυματα και συμπερασματα εισαι αλλα απο ουσια τιποτα...

a.d.

τριχες κατσαροτριχες....η γνωστη μπουρδολογια και αερολογια σε καθε θεμα απο τον διορισμενο ψευτοπροεδρο της δημοκρατιας ...η μαλλον τον προδρο της 'δημοκρατιας' τους, δηλαδη τον φασισμο.....

Ρουλετας

Έρχονται απο 88 χωρες μεσω Τουρκιας που δεν έχει πολεμο αλλά τους αποκαλούμε πρόσφυγες

κ Παυλόπουλε...

Λόγια, λόγια, λόγια....Κλείσιμο συνόρων μας από ξηρά και θάλασσα(έστω και τυπικά)!!!....Εισιτήρια για τις χώρες που θέλουν να πάνε η πίσω στις χώρες τους...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

venezuela_main02

Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα με Βραζιλία και Κολομβία - Συνολικά τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί - Έκαψαν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια  - Πάνω από 20 στρατιωτικοί αυτομόλησαν -  Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μπογκοτά ο Μαδούρο

metaggisi

Στα 8.000 δολάρια το λίτρο φθάνουν οι τιμές για το αίμα που εμπορεύονται εταιρείες της Σϊλικον Βάλει. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας για μετάγγιση πλάσματος αίματος από νεαρούς αιμοδότες.

salman

Ο δυναμικός διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας σε συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού - Απογοήτευση για τους μουσουλμάνους Ουιγούρους της Κίνας