Κίνα: «Αυτοκράτορας» ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, επ' αόριστον στην εξουσία;

Κίνα: «Αυτοκράτορας» ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, επ' αόριστον στην εξουσία;

Θα ξεπεράσει ακόμα και τον πρώην πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που παρέμεινε 37 χρόνια στην εξουσία αρχικά ως πρωθυπουργός και μετέπειτα ως πρόεδρος; 

Κίνα: «Αυτοκράτορας» ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, επ' αόριστον στην εξουσία;
«Νέο αυτοκράτορα της Κίνας» φαίνεται πως επιθυμεί να χρίσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, που με ανακοίνωσή της την Κυριακή πρότεινε αλλαγή του συντάγματος, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε πρόεδρο να υπηρετήσει μέχρι δύο πενταετείς θητείες.

Ο 64χρονος πρόεδρος βρίσκεται, ήδη, κοντά στο τέλος της πρώτης θητείας του, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί στις 5 Μαρτίου κατά την διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπηρετεί την δεύτερη θητεία του στον ρόλο του ως αρχηγός του Κόμματος και του Στρατού από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από απόφαση του συνεδρίου του Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια.



Ο Zhang Lifan, Κινέζος ιστορικός και πολιτικός αναλυτής, σχολίασε στον βρετανικό Τύπο πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί για πόσο διάστημα θα παραμείνει ο Κινέζος πρόεδρος στην εξουσία.
Κλείσιμο
«Θεωρητικά θα μπορούσε να υπηρετήσει περισσότερο χρόνο από τον Μουγκάμπε, κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς θα συμβεί», δήλωσε ο Lifan.

Μετά τη ανακοίνωση της είδησης, που μεταδόθηκε από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά, αρκετοί χρήστες του διαδικτύου στην χώρα σχολίασαν την είδηση στο Weibo, το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα. «Πρόκειται να γίνουμε Βόρεια Κορέα», έγραψε ένας χρήστης και ένας άλλος πρόσθεσε: «Ακολουθούμε το παράδειγμα των γειτόνων μας», υπονοώντας προφανώς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Πάντως, η παραπάνω συνταγματική μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου για να ισχύσει, πράγμα όμως καθόλου δύσκολο, αφού τα μέλη του είναι αφοσιωμένα στο Κόμμα. 

Η κρατική εφημερίδα Global Times υποστήριξε στην αγγλόφωνη έκδοσή της πως «σύσσωμος ο κινεζικός λαός στηρίζει την παραπάνω απόφαση και ότι βλέπει τον Σι ως τον σωστό άνδρα που θα τον οδηγήσει σε μια νέα εποχή με μια Κίνα γεμάτη ελπίδα». Η ίδια εφημερίδα έγραψε πως η θητεία του προέδρου δεν θα είναι επ' αόριστον. Μάλιστα, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Hu Xijin, έκανε την σχετική αναφορά και στο Twitter.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης