Ταπεινωτική ήττα για τη Μέι: Έχασε κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit

Ταπεινωτική ήττα για τη Μέι: Έχασε κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit

Mε 309 ψήφους υπέρ έναντι 305 κατά «πέρασε» μια τροπολογία που αλλάζει τα δεδομένα - Δίνει το δικαίωμα στο κοινοβούλιο να ασκήσει βέτο στην τελική συμφωνία με την ΕΕ

Μια ταπεινωτική ήττα υπέστη το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι
στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν βουλευτές και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα υπερψήφισαν τροπολογία του νομοσχεδίου για το Brexit
, που υπόσχεται στο Κοινοβούλιο τον «τελικό λόγο» για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της Βρετανίας με την ΕΕ. 

Η τροπολογία περιορίζει τις εξουσιες των υπουργών της Μέι και δίνει το δικαίωμα στη Βουλή των Κοινοτήτων να ασκήσει «βέτο» στην τελική συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ, αναφορικά με τους όρους του Brexit.  

Μάλιστα, η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι, εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις έντονες προσπάθειες της Βρετανικής Κυβέρνησης να μεταπείσει τους «αντάρτες» των Τόρις που είχαν δηλώσει ότι σκέφτονταν να υπερψηφίσουν την τροπολογία, τελικά 12 από αυτούς συντάχθηκαν τελικά με την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα ήταν να υπερψηφιστεί η τροποποίηση με 309 ψήφους «υπέρ» έναντι 305 «κατά».

Μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μια οξυμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η ομάδα της Μέι προσπάθησε να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και να συνταχθούν με την κυβέρνηση που ανησυχεί ότι η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit.

«Αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε την νομοθεσία μας για την ημέρα εξόδου. Θα καθορίσουμε τώρα κατά πόσον χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο (για την αποχώρηση από την ΕΕ) για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνει τον κρίσιμο σκοπό του», σημείωσε.

Η ήττα αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Εννοείται οχι

Δεν συμφέρει το brexit στους βρετανους είναι μια χώρα που εξάγει παντού. Αν μπουν φόροι στις εξαγωγές της θα καταστραφουν πολλές βρετανικές επιχειρησεις

παστουρμάς

Σιγά και το πιστέψαμε το σενάριο. Θέλουν να βρουν έναν τρόπο να καθυστερήσουν το brexit και να διαιωνίσουν την αποχώρησή τους. Τώρα θα αρχίσουν να κάνουν συζητήσεις και η αντιπολίτευση να ασκεί βέτο. Έτσι αυτό μπορεί να συνεχιστεί για 100 χρόνια.

Φουτμπωλιστ

Χιλια χρονια Ηρακλης. Ζητω το ηρωικο βρεκσιτ.

Ειδικός στην ΕΕ

Τους τσούζει τους μεθύστακες τους Γερμανούς το Brexit. Ότι και να πείτε σας πονάει πολύ δέσμιοι της Ευρωφυλακής !

ψυχαναλυτής

Μεθύστακες Γερμανούς. Μάλλον δεν έχεις γνωρίσει Άγγλους. Δεν σε κόβω για ειδικό στην ΕΕ. Μάλλον για ειδικό στη μαλακία σε κόβω

God save the Queen

Τους τζούζει τους μεθύστακες Άγγλους, είναι που μας λέγανε οι ξερόλες ψεκασμένοι (της πλάκας) οτι θα καταστραφεί η ΕΕ μόλις φύγει η Βρετανία. Και οτι η Βρετανία θα ξαναγίνει η νεα μεγάλη δύναμη (στην θέση της Γερμανίας) και αυτοί δεν έχουν να δώσουν μερικά δις, στην ΕΕ για να φύγουν. Φάρατζ (με πούρα Αβάνας) κάνε και εσυ έρανο!!! χαχαχαχα

Ιστορικός του Μέλλοντος

Για να δούμε λίγο το κειμενάκι από την αρχή και ας σταθούμε σε μερικά ενδιαφέροντα πραγματάκια: 1. "...προσπάθησε να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους..." Κατά της ΕΕ ήταν ανέκαθεν οι συντηριτικοί στην Αγγλία. Εδώ στην Ελλάδα, τους ίδιους αντιευρωπαϊστές, γιατί τους θεωρούμε προοδευτικούς;;; 2. "...η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit" Στις ποιές;;; αχαχχαχαχαχαχαχχααχχα Δεν υπάρχουν σκληρές διαπραγματεύσεις γιατί πολύ απλά οι Εγγλέζοι δεν έχουν κάτι να ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά το BREXIT συμφέρει τους πάντες στην ΕΕ εκτός από τους ίδιους τους Εγγλέζους και μερικούς Πολωνούς μετανάστες. 3 "...να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση." Ωπ! Τι έχουμε εδώ; Ειδικό καθεστώς και ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες έχει εξαρχής η Αγγλία με την ΕΕ. Τώρα που φεύγει, θα είναι 3η χώρα και ώς τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ας ξεχάσουν λοιπόν "ειδικές εμπορικές σχέσεις" και άλλα τέτοια. Αλίμονο αν όλο το πανδαιμόνιο του BREXIT γίνεται για να κερδίζουν ακόμη έναν ευνοικό όρο ή όρους οι Εγγλέζοι. Βάστα Γιούνκερ! Κανένα έλεος στην Αγγλία!!!! No mercy for the merciless.

Ρώσος

Σας πονάει το Brexit Γερμανάκια και φαινεται !

Εσυ τι μπλέκεις?

Στην Συμμαχία σου. Αφγανιστάν Τατζικιστάν Τουρκμενιστάν μέχρι Συρία. Τώρα που σου βάλανε σφήνα τον Κούρδο να σε δω πως θα τα πας με τον τούρκο για να αποφασίσω πως θα σου συμπεριφερθω.

Ακουστε Εγγλέζοι πειρατές της υφηλίου.

Διαρκώς προβλήματα δημιουργείτε. Αρνητικό είναι το ισοζύγιο της προσφοράς σας στην Κοινωνία. Εσείς στην Ευρώπη δεν μπήκατε για να μείνετε αλλά για να τη διαλύσετε. Γι'αυτό επιστρέψτε όσα δολίως λάβατε και τελωνείο στα προϊόντα σας. Να φύγετε να πάτε αλλού

Γκουντμπάϋ

Δεν το βλέπω να έρχεται το brexit... Οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τί μλακία έκαναν. Δεν αποκλείεται με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας να κάνουν πάλι Δημοψήφισμα για να μείνουν. Εκεί η Ευρώπη πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να μην τους αφήσει να γυρίσουν πίσω. Οι Έλληνες δεν χρειαζόμαστε στην ΕΕ το πιο τουρκόφιλο κράτος του κόσμου.

στενά συνδεδεμένη

Είναι λυπηρό να εγκαταλείπει μίαε ευρωπαϊκή χώρα την ίδια της την πατρίδα. Πιστεύω ό,τι ο ευρωπαίκός πολιτισμός που στηρίζεται στα καλούπια του αρχαίου ελληνικού δεν είναι δυνατό να χαράξει αγεφύρωτο χάσμα. Θα ήταν ακατανόητο να αναπτυχθεί μια τέτοια εχθρότητα που θα μπορρούσε να πληξει σοβαρά την ΕΕ. Θα δείξει περισσότερη κατανόηση στο Ισλάμ; Στην Τουρκία; Αργά η γρήγορα η στερλίνα θα κατρακυλίσει. Η ζημιά για τους Έλληνες που ζουν στην Αγγλία ή έχουν τισς καταθέσεις τους εκεί θα ήταν ανυπολόγιστη. Πιστεύω ό,τι το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και όλων των άλλων θα ήταν παρά το BREXIT η Βρετανία να παραμείνει όσο το δυνατό στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.

Στ

Αλλά χωρίς να διημιοργησουν πρόβλημα, στην ευρωπαϊκή ένωση. Γιατί μέχρι τώρα. Όλο προβλήματα διημιοργουσαν. . . Εννοώ στην περαιτέρω ένωση, να κάναμε ένα βήμα παραπέρα. Στο να γίνει η Ευρώπη. ...κάτι πιο ενιαίο.

giannis

ηδη πεταει η αγγλια στην οικονομια της αλι σε σας γερμανακια ωπ σορρυ σκλαβακια των γερμανων ηθελα να πω η των μουσουλμανων παει καλυτερα αφου οι γερμανοι στην ουσια ειναι οι τουρκοι στην ευρωπη

Μανώλης

ότι όχι ό,τι. Για κάποιο λόγο τελευταία τα μπλέκουν με αντίθετο τρόπο από Ο,ΤΙ παλιότερα. Να δούμε αν θα ισορροπήσουμε ποτέ στο σωστό.

a

την δημιουργια του κρατους σου το οφειλεις σαυτους σαρεσειδεν σαρεσει ανιστορητε γραικε..

G.A.L

Υπάρχει μια λεξούλα για την πρακτική που ακολουθούν οι λόντρες σε κάθε διαπραγμάτευση.Λέγεται procrastination.Όταν μια συμφωνία δεν τους συμφέρει οικονομικώς ή γεωπολιτικώς κάνουν και από μια ψηφοφορία ή ένα δημοψήφισμα, και ω του θαύματος οι βουλευτές ή το electorate αποφασίζουν για τη μη εκπλήρωση της συμφωνίας.Γνωστά πράγματα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης