Κριστίν Κίλερ: Πέθανε η «πέτρα» του σκανδάλου Προφιούμο

Κριστίν Κίλερ: Πέθανε η «πέτρα» του σκανδάλου Προφιούμο

Το σκάνδαλο προκάλεσε σοκ στη συντηρητική Βρετανία και οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού, του συντηρητικού Χάρολντ Μακμίλαν

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών η Κριστίν Κίλερ, η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα στον Τζον Προφιούμο, υπουργό Πολέμου στην κυβέρνηση Μακμίλαν, και στον Γιεβγκένι Ιβανόφ, αξιωματικό του σοβιετικού Ναυτικού και στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας στις αρχές της δεκαετίας του 60. Η Κίλερ υπήρξε η πέτρα του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στη Βρετανία.

Το σκάνδαλο προκάλεσε σοκ στη συντηρητική Βρετανία και οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού, του συντηρητικού Χάρολντ Μακμίλαν.

Η Κριστίν Κίλερ 


O Τζον Προφιούμο και η σύζυγός του Βάλερι Χόμπσον
 
Ο γιος της Σέιμουρ Πλατ δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι η Κίλερ πέθανε αργά χθες το απόγευμα και ότι το σκάνδαλο την είχε επηρεάσει πολύ αρνητικά.

Την εποχή εκείνη η Κίλερ εργαζόταν ως χορεύτρια σε καμπαρέ, αλλά θεωρείτο ότι ήταν και πόρνη πολυτελείας.

Ο Τζον Προφιούμο ήταν ένας μορφωμένος, παρασημοφορεμένος και αξιοσέβαστος πολιτικός, που ανήκε στην παράταξη των Συντηρητικών. Σε ηλικία 25 ετών ήταν ο νεαρότερος βουλευτής της Βρετανίας. Επίσης ήταν αρχηγός του βρετανικού επιτελείου στην Ιαπωνία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία του 1950 και υπουργός Πολέμου από το 1960. Το πολιτικό του μέλλον ήταν λαμπρό.

Η Κριστίν Κίλερ σε αισθησιακή φωτογράφιση 


Η κλασική φωτογραφία της Κίλερ στην καρέκλα
Στην Κριστίν Κίλερ έχουν αποδοθεί οι επαγγελματικές ιδιότητες της χορεύτριας σε καμπαρέ, της σερβιτόρας, της ηθοποιού αλλά και της αδήλωτης πόρνης πολυτελείας.

Ο Στίβεν Γουόρντ, όντως εξαιρετικά καλά δικτυωμένος σε κοινωνικό επίπεδο, αναλάμβανε να γνωρίζει όμορφες και νεαρές -ενίοτε ανήλικες- γυναίκες σε επιφανείς Βρετανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στην άρχουσα τάξη. Μεταξύ των υψηλών πελατών του Γουόρντ ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Σοβιετικής Ένωσης Γιεβγκένι Ιβανόφ, οποίος συνδέθηκε με φιλία με τον προαγωγό. Απ' όλα τα κορίτσια του Γουόρντ, ο Ιβανόφ είχε ξεχωρίσει την Κριστίν Κίλερ. Το ίδιο και ο Τζον Προφιούμο.

Ο Προφιούμο και η Κίλερ γνωρίστηκαν το 1961 σε πάρτι στο Μπέρκσαϊρ. Όταν ο υπουργός πρωτοσυνάντησε την Κριστίν, συνοδευόταν από τη γυναίκα του, την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον. Ο υπουργός επεδίωξε να την ξανασυναντήσει στο Λονδίνο, κάτι για το οποίο φρόντισε, με το αζημίωτο, ο Γουόρντ. Στη συνέχεια εξελίχθηκε ένα κρυφό ειδύλλιο. Η σχέση τους κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες, προτού την τερματίσει ο ίδιος. Η ερωτική αυτή σχέση τού στοίχησε ανεπιστρεπτί την πολιτική του καριέρα. Και αυτό, διότι όπως αποδείχθηκε, τη συγκεκριμένη περίοδο η Κίλερ είχε παράλληλη σχέση με τον Ιβανόφ.

Το 1962 το βραχύβιο παράνομο ειδύλλιο δεν ήταν πλέον κρυφό και ο Προφιούμο –λόγω της σχέσης της Κίλερ με τον Ιβανόφ– κατηγορήθηκε εμμέσως από τον Τύπο για εσχάτη προδοσία. Το σκάνδαλο συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη. Οι εφημερίδες άρχισαν να αναρωτιούνται πόσα μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω της Κίλερ. Ο Προφιούμο έμαθε για τη δεύτερη σχέση της Κίλερ από τον Τύπο. Κλήθηκε, ωστόσο, να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το μεγάλο λάθος του Προφιούμο ήταν ότι διέψευσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τις φήμες για την κρυφή εξωσυζυγική σχέση του. Την άνοιξη του 1963 αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την Κίλερ. Τον Ιούνιο, όμως, μετά από φοβερές πιέσεις της αντιπολίτευσης, του Τύπου και της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα για να προστατεύσει την οικογένειά του και παραιτήθηκε.

Στο μεταξύ, ο Ιβανόφ ανακλήθηκε στη Μόσχα ενώ ο Στίβεν Γουόρντ οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία των εσόδων από ανήθικες δραστηριότητες. Η δίκη του Γουόρντ οδήγησε σε αποκαλύψεις, όπως τη συμμετοχή λόρδων, πολιτικοί και επιχειρηματιών σε τελετές μαύρης μαγείας και σεξουαλικά όργια με πόρνες και ναρκομανείς. Τον Αύγουστο του 1963 ο Στίβεν Γουόρντ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και κατέληξε μία ημέρα μετά την καταδίκη του.

Η κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για την υπόθεση Προφιούμο, η οποία ανατέθηκε στον Λόρδο Ντένινγκ. Όταν το πόρισμα δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1963, αν και λίγο μετά μεσάνυχτα, εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να προμηθευτούν ένα αντίγραφο. Ωστόσο, οι πικάντικες λεπτομέρειες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση ήταν ελάχιστες. Ο Ντένινγκ κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση, όμως απεφάνθη ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση της εθνικής ασφάλειας.

Η κατηγορία ότι ο Προφιούμο έδινε κρατικά μυστικά στον Ιβανόφ ουδέποτε αποδείχθηκε και πιθανότατα δεν ήταν αληθής, αλλά σε μία Αγγλία που συγκλονιζόταν από το τριπλό χτύπημα Κιμ Φίλμπυ - Ντόναλντ Μακλίν - Γκάι Μπέρτζες, ο Προφιούμο δυσκολεύτηκε πολύ να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος. Οδηγήθηκε στην παραίτηση και η πολιτική του σταδιοδρομία τερματίστηκε. Παρά την απώλεια του χαρτοφυλακίου του και της βουλευτικής έδρας, η σύζυγός του τον στήριξε. Ο Προφιούμο αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του σε φιλανθρωπικά έργα και πέθανε χωρίς να έχει μιλήσει ποτέ για το σκάνδαλο που τερμάτισε την πολιτική του καριέρα προσπαθώντας να διορθώσει τη δημόσια εικόνα του. Το 2003 η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου τον τίμησε για το έργο του. Ο Προφιούμο πέθανε στις 9 Μαρτίου του 2006. Οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε πεθάνει η γυναίκα του.

Η Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Αν και προσπάθησε να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο, δεν τα κατάφερε. Η μεγαλύτερη επιτυχία της, ήταν η συμμετοχή στο βίντεο κλιπ του Μπράιαν Φέρι Kiss and tell.

Μία διαφορετική οπτική για την υπόθεση παρουσίασε η ίδια η Κίλερ στην αυτοβιογραφία της, υπό τον τίτλο «Επιτέλους η αλήθεια», που κυκλοφόρησε το 2001. Υποστήριξε ότι ο Στίβεν Γουόρντ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και της ζήτησε να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία. Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει, φοβούμενος ότι θα αποκαλύψει το ρόλο του. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από το κατεστημένο, προκειμένου τα ΜΜΕ να εστιάσουν στις ροζ πτυχές της υπόθεσης και να καλυφθούν έτσι τα σοβαρά κενά στη βρετανική ασφάλεια.

Το 2013 η Κίλερ, που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου, παραδέχθηκε για πρώτη φορά, ότι πρόδωσε τη χώρα της, τη Βρετανία. Ομολόγησε πως έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο σε δίκτυο κατασκοπείας που διοχέτευσε απόρρητα κρατικά μυστικά για τις κινήσεις πυραύλων στη Δύση, στους Σοβιετικούς. «Ήμουν κατάσκοπος και δεν είμαι περήφανη γι' αυτό. Η αλήθεια είναι ότι πρόδωσα τη χώρα μου», δήλωσε η ίδια. Και συμπλήρωσε: «Προσπάθησα να το σταματήσω. Ομως ήμουν πολύ φοβισμένη. Τώρα που για πρώτη φορά ομολογώ τις πράξεις μου, νιώθω απελευθερωμένη από ένα πολύ μεγάλο συναισθηματικό φορτίο».


ΣΧΟΛΙΑ (9)

τα ίδια γίνονται και τώρα

τα ίδια γίνονται και τώρα, προώθηση κοριτσιών κλπ

Κατερίνα

Τγομεγό

Γνωστικός

Ρε, αρχιαγράμματοι, ο Προφιούμο δεν εικονίζεται στην φωτογραφία με την Κίλερ, αλλά με την σύζυγό του, Βάλερι Χόμπσον, ξεστραβωθείτε επιτέλους!

ΔΗΜΗΤΡΑ

..ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ WIKIPEDIA!! (..ΣΣΣ!! ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗΜΑ? ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΤΛ.....)

ΔΗΜΗΤΡΑ

ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΑΤΕ

ΔΗΜΗΤΡΑ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΟΧΗ!! ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΘΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΥΠΟΨΙΕΣ ΠΩΣ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ; Ο ΠΟΡΦΙΟΥΜΟ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΝΟΡΚΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ!! ΤΕΛΟΣ, ΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΠΩΣ Ο ΜΑΚΜΙΚΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ. (ΠΟΣΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ Ή ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ. Η ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΠΑΥΘΗΚΕ ΩΣ ΘΕΣΗ; . ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ)

Γιαννης

Εξαιρετικως ευστοχος ο σχολιασμος σου Δημητρα, ευγε! Θελω να επικοινωνησουμε, να δωσω εμ-αιλ?

Περίεργος

Mάλλον δεν θέλει η Δήμητρα...

Μπαμπης Νταλικερης

Αν δεν σου κατσει η Δημητρα, να σου στειλω εγω

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Mack

Οι γυναίκες που παρασύρονταν στην αποκλειστικά γυναικεία αίρεση αναγκάζονταν να έχουν σεξουαλικές επαφές με τον γκουρού Κιθ Ράνιερ. Ο τελευταίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στο Μεξικού και εκδόθηκε στις ΗΠΑ

1
omer_celik

"Είναι σαφές ότι οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας και της Ολλανδίας δεν βασίστηκαν στις δημοκρατικές αρχές όταν λάμβαναν αυτές τις αποφάσεις", έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τσελίκ

Duma

Νωρίτερα, η Μόσχα διαμήνυσε ότι "αναμένει ότι οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ θα διεξάγουν την πιο αμερόληπτη δυνατή έρευνα" για το τι συνέβη στην Ντούμα στις αρχές του μήνα και ότι θα συντάξουν μια "αντικειμενική έκθεση"

Malaysia

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κουάλα Λουμπούρ Μαζλάν Λαζίμ δήλωσε ότι δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν 10 φορές εναντίον του 35χρονου θύματος, το οποίο κατέληξε επί τόπου