Καταλονία, η επόμενη μέρα: Φόβοι για «έκρηξη» βίας

Καταλονία, η επόμενη μέρα: Φόβοι για «έκρηξη» βίας

Έρχονται μέρες γεμάτες αναταραχές - Πώς θα αντιδράσουν τα 11.000 μέλη της εθνικής αστυνομίας που βρίσκονται στην Καταλονία; - Πώς θα απαντήσουν οι διαδηλωτές, αλλά και οι 17.000 αστυνομικοί των τοπικών δυνάμεων; - Αντιμέτωπος ακόμα και με ποινή φυλάκισης έως 30 έτη ο Πουτζδεμόν - Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό του Ραχόι

Τα αχαρτογράφητα νερά, στα οποία έχει μπει η Ισπανία αποτυπώνονται στην Wikipedia. Κάθε λίγες ώρες ανανεώνει την σελίδα της Καταλονίας, τρέχοντας να προλάβει τις εξελίξεις.

Πέρασε από την περιγραφή «κομμάτι του ισπανικού κράτους», στον χαρακτηρισμό «αυτόνομη κοινότητα» και τόλμησε, μάλιστα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις να χρησιμοποιήσει και την φράση «ανεξάρτητο κράτος». Τελικά, η μπίλια κάθισε στο πιο ασφαλές: «διαφιλονικούμενη περιοχή στο βορειοανατολικό μέρος της ιβηρικής χερσονήσου».

Όπως και να έχει, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης. Πλέον, πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή, έχοντας να διαχειριστεί το ρήγμα ανάμεσα στην Καταλονία- την πιο εύπορη από τις 17 περιφέρειες της χώρας- και στην Μαδρίτη. 

Παρά την κωλυσιεργία που επέδειξε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, συνειδητοποιώντας προφανώς ότι έχει στα χέρια του μία βόμβα, τα γεγονότα φάνηκε ότι τον είχαν ξεπεράσει. Η σφαίρα είχε ήδη φύγει από την κάννη. «Άρχεται η συνεδρίασις» δήλωσε η πρόεδρος της Καταλανικής βουλής Κάρμε Φορκαδέλ νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας, αν μη τι άλλο, ιστορικής διαδικασίας. Αυτή κατέληξε στην έγκριση του ψηφίσματος που ανακηρύσσει την Καταλονία «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», ζητώντας παράλληλα από την Καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό. Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ και 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.

Την ώρα που πλήθος διαδηλωτών στο άκουσμα της είδησης αυτής συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, αλλά και σε άλλα μέρη φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, ανοίγοντας σαμπάνιες και εκδηλώνοντας βαθιά ικανοποίηση, η Μαδρίτη ανταπαντούσε. Η υπερψήφιση του άρθρου 155 ήταν δεδομένη και προαποφασισμένη. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κεντρική διοίκηση αναστέλλει τις εξουσίες της περιοχής. Ακολούθησε το διάγγελμα του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να επιδείξει πυγμή και ψυχραιμία με την δημόσια τοποθέτησή του.

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, προκηρύσσοντας παράλληλα τοπικές εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γενικής εισαγγελίας της Ισπανίας επίσης ενημέρωσε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο τα σχέδιά του. Προειδοποίησε ότι θα αρχίσει δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας με την κατηγορία της εξέγερσης. Αυτό μεταφράζεται ακόμα και σε φυλάκιση 30 ετών για τον Πουτζδεμόν!

Οι επόμενες ημέρες λοιπόν είναι κρίσιμες. Ο Ραχόι απαιτεί την κηδεμονία της Καταλονίας και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί μετά το διαζύγιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε στη δύνη της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης που έχει ταλανίσει την Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας της. Η ανησυχία είναι διάχυτη για την επόμενη ημέρα. Ο Πουτζδεμόν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά απόφαση για ανεξαρτησία. «Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί» επισήμανε, μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), αντιθέτως προέτρεψε σε μία μίνι επανάσταση: κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη. Εθελοντές ήδη προετοιμάζονται να υπερασπιστούν την νεοαποκτηθείσα ελευθερία τους ακόμα και με οδοφράγματα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται για ξέσπασμα βίας, ακόμα και νεκρούς.

Εξάλλου, οι μέχρι πρότινος πρόσφατες ελπίδες του ηγέτη της Καταλονίας για μία «μη τραυματική απόσχιση από την Ισπανία, με μια νέα κατανόηση» έχουν ήδη διαψευστεί ως ουτοπικές και φρούδες. Η πραγματικότητα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το προσεχείς μέρες γεμάτες αναταραχές. Πώς θα αντιδράσουν τα 11.000 μέλη της εθνικής αστυνομίας που βρίσκονται στην Καταλονία; Πώς θα απαντήσουν οι διαδηλωτές, αλλά και οι 17.000 αστυνομικοί των τοπικών δυνάμεων;

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη θέση της ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, χωρίς, όμως, να μην καθιστά ξεκάθαρη την στήριξή της στον Ισπανό πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά την μονομερή ανεξαρτητοποίηση ότι «δεν έχουμε ανάγκη από άλλα ρήγματα». «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη - μέλη». Στο ίδιο μήκος κύματος και αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που δήλωσε ότι «Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος».

Απέναντι από την Καταλονία και τον Πουτζδεμόν βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας των αριστερών Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος απέρριψε την «παράτυπη», όπως την χαρακτήρισε απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας. «Είμαστε λυπημένοι. Δεν υπήρχε δικαίωμα για τη διακήρυξη που είδαμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον διάλογο και τις δημοκρατικές λύσεις». Κατά της ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας στάθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία με σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Μπαρτσελόνα, σύμβολο ομάδα της Βαρκελώνης και της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας επιχειρεί μετά τα τελευταία γεγονότα να τηρήσει όσο το δυνατόν πιο διακριτική στάση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρόκειται να εκφράσει επίσημη θέση. Λέγεται, μάλιστα, ότι δόθηκε εντολή και στους παίκτες της να μην πάρουν δημόσια θέση και να αποφύγουν την οποιαδήποτε τοποθέτηση στα σόσιαλ μίντια. Είναι κατανοητό, άλλωστε, ότι προς το παρόν έχουν χαθεί οι σταθερές…

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Ψυχολογία των μαζών

Ο εθνικισμός νίκησε στην Καταλονία !Τα κίνητρα των εθνικιστών αυτονομιστών , είναι γελοία ! Απαιτούν , να μην πληρώνουν φόρους για τις φτωχότερες περιφέρειες ! Και πως έγιναν αυτοί πλούσιοι ; Ξέχασαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα κονδύλια της ΕΕ , που αφειδώς , διέθεσαν οι κυβερνήσεις , για να τους κάνουν υποδομές , εκσυγχρονίσουν και εξωραίσουν ! Άλλωστε , βαρεθήκαμε τη Βαρκελώνη ! Καιρός να λιαστούμε και λίγο στη Μαγιόρκα , την Ανδαλουσία , το Τολέδο ! Η Ισπανία είναι πανέμορφη !

σιχαματα

στο κοσοβο δεν ειχαν προβλημα...

Η Ιερά Συμμαχία επιζεί

Και στην Ελληνική Επανάσταση του 21, πάλι η ιερά συμμαχία των ευρωπαίων αντιδρούσε. Τα ίδια κάνουν και τώρα οι διεφθαρμένοι των Βρυξελλών.

Πάει η "Ενωμένη Ευρώπη" τους

Ένα μπάχαλο έγινε. Συντρίμμια, όπως είπε και ο Γκάμπριελ. Κομμάτια και θρύψαλα, τα αποτελέσματα της πολιτικής των γερμαναράδων τσόγλανων.

αριστερή χολέρα των λαών.

Πάντως έχει πλάκα να βλέπεις τους χασισοαριστερούς των ανοιχτών συνόρων, του "το αιγαίο ανήκει στα ψάρια του", του "όλοι πακιστανοί έλληνες αφγανοί συριοι, αδέλφια είμαστε", τώρα ξαφνικά έγιναν υπέρ της δημιουργίας συνόρων εντός μίας χώρας και την ανεξερτητοποίηση του κρατιδίου.Τί άκρη να βγάλεις με αυτούς τους χασικλήδες.Κάτι ξέραν παλιά και τους κυνηγούσαν στα βουνά.....

Μητσος

Χωρίς τον συνοδοιπόρο των Γερμανών ακροδεξιό Ραχοι,η Ισπανία δεν θα είχε τέτοιο θέμα.Ας πρόσεχαν

Γιουγκοσλαβία

Ενώ εαν ηταν η Σλοβενία η Κροατια ..........

Αριθμοι

Αναρωτιετε ο αρθρογράφος για το πως θα αντιδράσουν εθνική και τοπική αστυνομία!!! ελπίζω ότι δεν θέτει τις ερωτήσεις αυτές με σοβαρότητα. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην καταλονια (και σε κάθε γωνία της Ισπανίας) δεν είναι 100% ντόπιοι, κάτι τέτοιο θα ήταν σίγουρα αντισυνταγματικό και προέρχονται από όλη την Ισπανία όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος!!! Οι ερωτήσεις του άρθρου θα είχαν βάση εάν η Ισπανία έκανε εισβολή στην καταλονια και όχι όταν μιλαμε για επαρχία αναγνωρισμένου κράτους, όπου στα κοινά της Ισπανίας συμμετέχουν και Καταλανοί και μάλιστα σε όλη την Ισπανική επικράτεια! Οι Νόμοι στο Ισπανικό κράτος φτιάχτηκαν από όλους τους πολίτες και δεν επιβλήθηκαν στις επαρχίες, το Σύνταγμα επικυρώθηκε και από την περιοχή της Καταλονίας και σήμερα κάποιοι, ίσως η πλειοψηφία, όχι όμως όλοι οι Καταλανοί δεν θέλουν να ξέρουν το περιεχόμενο!!! Η περιοχή της Καταλονίας είναι η πλουσιότερη ενεργώντας σαν Ισπανία και όχι σαν καταλονια και σ αυτό έχουν συμβάλει όλοι οι πολίτες της Ισπανίας...

wolf

Φιλε , το σχολιο σου πολυ καλο ! Μπραβο !

καταλανος

τι λες ρε βλακα?? επιβληθηκε το φασιστικο συνταγμα του φρανκο και των διαδοχων του στους καταλανους...μονο οι βεροι καταλανοι απο μαμα ή μπαμπα καταλανο πρεπει να αποφασιζουν για το μελλον της καταλονιας...οι ξενοι εποικοι ισπανοι να πανε πισω στην ισπανια και να μας αδειασουν την γωνια..γκε γκε??

@katalanο

και συ να πας πίσω στην καταλονία και να μας αδειάσεις την δική μας γωνιά,γκε γκε?

kostas

Αν νομίζεται ότι θα κάνουν αντίσταση οι χορτάτοι είστε βαθιά νυχτωμένοι. Αντίσταση κάνει αυτός που δεν έχει τίποτα να χάσει πχ Κούρδοι. Θα τους βάλει ωραία σήριαλ στη τηλεόραση, θα τους δώσει μια μικρή αύξηση, θα πάρει η Μπαρτσελόνα το πρωτάθλημα, θα τους μοιράσει δωρεάν προφυλακτικά και εφαρμογές για τα iphone, θα μειώσει και λίγο τη συνεισφορά τους κι ΟΛΑ ΚΑΛΑ. Απλά οι βολεμένοι δεν κάνουν επαναστάσεις, έχουν να χάσουν περισσότερα από αυτά που νομίζουν ότι θα κερδίσουν.

Η επόμενη ημέρα

Φημολογείται έντονα πως τελειώνει το κωλόχαρτο!..

Sotiris

Μην αναρωτιεστε που είναι η Αμερικανοι. Είναι παντού. Αυτοί ανακατεύουν την Ευρώπη. Αυτοί θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το ευρώ για να επενδύουν όλοι στο και καλά σταθερό και σίγουρο δολάριο. Όπως και γίνεται δηλαδή, κανείς δεν κοιτάει αν χρωστάνε οι ΗΠΑ κάτι τρις δολάρια, κοιτάνε μόνο αν υπάρχει οικονομική σταθερότητα. Φταίνε βέβαια και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, αλλά μόνο οι ΗΠΑ κερδίζουν απ´ όλη αυτή την ιστορία.

γιαννης

αφου ρε σωτηρακη τα χρωστανε στον εαυτο τους κακομοιρη τι να τους πεις εσυ που τα χρωστας σε ολο το κοσμο η η ευρωπη που τα χρωσταει στους αμερικανους...??ξεχασες κατι πακετα μαρσαλ,50 τοις εκατο του οηε?75 τοις εκατο του νατο?9 τρισ καθε χρονο βοηθεια σε ολο το πλανητη??κοιμησου παλικαρι μου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stra1

Αποκλεισμένος στην πλατεία Κλεμπερ ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης - «Η αστυνομία μας απέκλεισε στο πίσω μέρος της καφετέριας που βρισκόμουν μαζί με περίπου τριάντα άτομα», λέει ο κ.Ανδρουλάκης στο protothema.gr - Πεδίο μάχης σε χριστουγεννιάτικη αγορά

1