Σοκ στην Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και πάνω από 844 τραυματίες από την επίθεση της αστυνομίας

Σοκ στην Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και πάνω από 844 τραυματίες από την επίθεση της αστυνομίας

Πρωτοφανή αγριότητα καταγγέλλουν οι Καταλανοί ψηφοφόροι -  Ξύλο και αίμα έξω από τα εκλογικά κέντρα - Κλωτσούσαν και έσπρωχναν ακόμη και ηλικιωμένους

Σοκ στην Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και πάνω από 844 τραυματίες από την επίθεση της αστυνομίας
Πολλοί περισσότεροι από 465, τους οποίους ανέφερε ο αρχικός απολογισμός των υπηρεσιών υγείας της Καταλονίας, είναι τελικά οι τραυματίες από τις «κρούσεις» των αστυνομικών στα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας, όπου διεξήχθη σήμερα το απαγορευμένο δημοψήφισμα της Ανεξαρτησίας.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η καταλανική κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της κάλπης, τα άτομα που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά από συμπλοκές με τους αστυνομικούς, οι οποίοι εισέβαλαν βίαια σε εκλογικά κέντρα, ξεπερνούν τους 844.

Μόνο στη Βαρκελώνη, τραυματίστηκαν 335 άτομα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το καταλανικό «υπουργείο» Υγείας.

Κλείσιμο
Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς ωστόσο οι εικόνες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο σοκ προκαλούν για την πρωτοφανή αυτή επίθεση. Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ramón Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

Η Δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας, κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να φροντίσει ώστε οι αστυνομικοί να σταματήσουν να χτυπούν ανυπεράσπιστους πολίτες.

Η ισπανική αστυνομία είχε κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί επιχείρησαν να ψηφίσουν σ' ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

Από πολύ νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί, πριν καλά-καλά ανοίξουν οι κάλπες, έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στους ψηφοφόρους που 
από αργά το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα σχηματίζοντας ουρές. 

Οι εικόνες που κυκλοφορούν δείχνουν αστυνομικούς να έχουν πάρει σηκωτή μια ηλικιωμένη γυναίκα ενώ άλλες δείχνουν αιμόφυρτους ανθρώπους.

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει αστυνομικούς να κλωτσούν με μανία ψηφοφόρους και να τραβούν γυναίκα από τα μαλλιά 


Παράλληλα Καταλανοί καταγγέλλουν ότι η αστυνομία έκανε σε πολλές περιπτώσεις και χρήση πλαστικών σφαιρών. 

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί αδικαιολόγητη χρήση βίας, ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Νεαρός κρατά στο χέρι του μια στρογγυλή σφαίρα

 
Σπρώχνουν μέχρι και ηλικιωμένους 



Δυνάμεις της αστυνομίας σπάνε τις πόρτες των εκλογικών κέντρων για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα







Σοκάρουν οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media 












Κουκουλοφόροι αρπάζουν από τα εκλογικά κέντρα με το έτσι θέλω τις κάλπες 

 
Αστυνομικοί με πολιτικά χτύπησαν πολίτες σε εκλογικά κέντρα

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στη Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.



Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια... Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο».

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.


Και μπορεί η Μαδρίτη να απαγόρευσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά οι αυτονομιστές είναι ανένδοτοι! Θέλουν να ψηφίσουν και περιμένουν με τις ομπρέλες στις ουρές που είναι σχηματισμένες έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Δείτε σχετικό βίντεο



Όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών η αστυνομία και η εθνοφρουρά προχώρησαν στην κατάσχεση καλπών και ψηφοδελτίων από εκλογικά κέντρα.



Μάλιστα, λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει ο
ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες. Πάντως, δημοσιεύθηκαν εικόνες που δείχνουν τον Κάρλες Πουτζεμόντ να ψηφίζει κανονικά.



Στην Καταλονία εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 Ισπανοί αστυνομικοί. Ο απεσταλμένος της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίλ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο». «Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε. Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, ενώ 1300 έχουν κλείσει από τις αρχές.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε»

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε. Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».


 
Κάτοικος Βαρκελώνης: Δεν θέλω να είμαι πολίτης ενός κράτους που ασκεί βία σε ειρηνικούς διαδηλωτές

«Ψήφισα "ναι". Το πιο σημαντικό όμως είναι πώς ψήφισα και άσκησα το δικαίωμά μου σχετικά με το αν θέλω να παραμείνουμε στην Ισπανία ή όχι. Σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε σήμερα και όχι στην ανεξαρτησία. Ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκφράσει τον εαυτό του και ιδιαίτερα σε στιγμές όπως η σημερινή όπου η πλειοψηφία, το 70% τουλάχιστον των Καταλανών, επιθυμεί τουλάχιστον να ψηφίσει ανεξάρτητα από το αν αυτό θα είναι "ναι" ή "όχι"», λέει στο protothema.gr o Όσκαρ Μίνιο που ζει και εργάζεται μόνιμα στη Βαρκελώνη και ο οποίος επιθυμεί την απόσχιση της Καταλονίας.

Από πολύ νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί, πριν καλά-καλά ανοίξουν οι κάλπες, έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στους ψηφοφόρους που από αργά το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα σχηματίζοντας ουρές.

Όπως εξηγεί ο Μίνιο τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βαρκελώνη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: «Ψήφισα σήμερα το πρωί γύρω στις 11:30. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο που περίμενε να ψηφίσει. Αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βαρκελώνη, το οποίο παρακολουθώ και από τις εικόνες που έχουν δημοσιευτεί στα social media (κάποιες έχω δημοσιεύσει και εγώ) είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Βλέπεις την ισπανική αστυνομία να επιτίθεται ενάντια στους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται ειρηνικά. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν δύο πλευρές. Η μία προσπαθεί να εισβάλει στα σχολεία (σ.σ. εκλογικά κέντρα) για να κλείσει τα εκλογικά κέντρα και να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Είδα και τις εικόνες στο Twitter και στο Facebook και είναι θλιβερές και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιθυμώ την απόσχισή μας από την Ισπανία. Είναι στενάχωρο. Αγαπώ την Ισπανία και τους Ισπανούς, η οικογένειά μου είναι εδώ αλλά δεν μπορώ να μην αντιδράσω».

 Οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρω του διαδικτύου έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη. Ο ίδιος περιγράφει τις στιγμές που διαδραματίζονται από το πρωί και εξηγεί: «Οι πολίτες στέκονται έξω από τα σχολεία γιατί αν δεν το κάνουμε η αστυνομία θα εισβάλει και θα πάρει όλα τα ψηφοδέλτια κι όλη μας η προσπάθεια δεν θα είχε αποτέλεσμα. Στεκόμαστε ειρηνικά έξω από τα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουμε το δικαίωμά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για το μέλλον μας».

Όπως τονίζει οι Καταλανοί δεν φοβούνται και αντιστέκονται στην καταστολή που προσπαθεί να επιβάλλει η ισπανική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος φοβάται. Ο κόσμος είναι στους δρόμους. Είμαι περήφανος για την αντίδρασή των συμπολιτών μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος ως άνθρωπος και όχι ως Καταλανός βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Ένα άλλο πράγμα που θέλω να προσθέσω είναι ότι δεν είμαστε ενάντια στην Ισπανία. Αγαπώ τους Ισπανούς. Η Ισπανία είναι η χώρα μου. Αλλά δεν θέλω να είμαι μέρος ενός καταπιεστικού κράτους που χρησιμοποιεί βία ενάντια σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά. Ζητούσαμε τόσα πολλά χρόνια ένα νόμιμο δημοψήφισμα και δεν έγιναν διαπραγματεύσεις γι’ αυτό. Και τώρα είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Έπρεπε να είχε γίνει διάλογος για ένα νόμιμο δημοψήφισμα πολύ καιρό πριν και αυτή ήταν η τελευταία μας επιλογή. Όταν έβαλα την ψήφο μου στην κάλπη απλά ένιωσα χαρούμενος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης