Φονικός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό - Τουλάχιστον 138 οι νεκροί

Φονικός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό - Τουλάχιστον 138 οι νεκροί

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος - Τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Μορέλος - Θάνατοι έχουν αναφερθεί στην πρωτεύουσα, στην Πολιτεία Πουέμπλα και στην Πολιτεία του Μεξικού - Τουλάχιστον 27 κτίρια έχουν καταρρεύσει - Δεκάδες οι εγκλωβισμένοι - Τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση

Φονικός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό - Τουλάχιστον 138 οι νεκροί
Ο σεισμός των 7,1 βαθμών ο οποίος έπληξε την Τρίτη το κεντρικό Μεξικό στοίχισε κατά τον μέχρι τώρα ακόμα προσωρινό απολογισμό των αρχών τη ζωή σε τουλάχιστον 134 ανθρώπους σε διάφορες πολιτείες κι είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσουν δεκάδες κτίρια στην εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας, όπου σωστικά συνεργεία έχουν αποδυθεί σε μια φρενιτιώδη προσπάθεια να βγάλουν επιζώντες από τα συντρίμμια.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα μετά τον σεισμό.

Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακούγεται σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε νωρίτερα ότι 27 κτίρια κατέρρευσαν ολοσχερώς ή εν μέρει μόνο στην Πόλη του Μεξικού. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν αργότερα ότι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές είναι τουλάχιστον πενήντα.

Κλείσιμο
«Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί στ' αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά η οδοντίατρος Κλαούντια Μενέσες, που βρισκόταν στην κλινική της στη συνοικία Λινταβίστα όταν έγινε ο σεισμός το απόγευμα. «Θα πάμε σε ένα κτίριο που έπεσε για να δούμε αν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια», πρόσθεσε η ίδια.

Ο πιο βαρύς απολογισμός καταγράφηκε στην Πολιτεία Μορέλος, νότια της Πόλης του Μεξικού, όπου έχουν αναφερθεί 64 θάνατοι, δήλωσε ο Λουίς Φελίπε Πουέντε, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. Στην πρωτεύουσα έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι, προσέθεσε.

Στη γειτονική Πολιτεία του Μεξικού, οι νεκροί είναι τουλάχιστον εννέα, ενώ στην Πολιτεία Πουέμπλα οι νεκροί είναι 29, κατά τον Πουέντε.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι στην Πουέμπλα ανέφεραν ότι οι νεκροί στην Πολιτεία είναι τουλάχιστον 41, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος. Αναφέρθηκε επίσης ένας θάνατος στην Πολιτεία Γκερέρο, στο νοτιοδυτικό Μεξικό, τον οποίο ο Πουέντε δεν συμπεριέλαβε στην καταμέτρηση.

Σύμφωνα με την μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.



Ο ισχυρός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Μεξικό μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε το νότιο Μεξικό την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Twitter «ο θεός να ευλογεί τους ανθρώπους στην Πόλη του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς».

Ο σεισμός σημειώθηκε ακριβώς την 32η επέτειο ενός σεισμού που είχε ισοπεδώσει μέρος της μεξικανικής πρωτεύουσας και είχε στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων το 1985.

Τουλάχιστον ένας επιζώντας ανασύρθηκε από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πολυσύχναστη συνοικία Κοντέσα της πρωτεύουσας, ενώ ένας ακόμη διασώθηκε από τα συντρίμμια ενός εξαώροφου κτιρίου σε μικρή απόσταση.

Στην Κουερναβάκα, μια πόλη της Μορέλος που αποτελεί δημοφιλή προορισμό των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, τοπικά ραδιοφωνικά δίκτυα έκαναν λόγο για ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.



Στο συγκλονιστικό βίντεο που ακολουθεί, Μεξικανοί πολίτες ξεθάβουν από τα χαλάσματα έναν άνθρωπο και τον απεγκλωβίζουν, πριν καταφτάσουν τα σωστικά συνεργεία...



Δείτε τη στιγμή που καταρρέει η πρόσοψη ενός κτιρίου...



Στο βίντεο που ακολουθεί έχει καταγραφεί η κατάρρευση μίας πολυκατοικίας κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια των ανθρώπων που είχαν βρει «καταφύγιο» στη μέση του δρόμου. Η σκόνη καλύπτει τα πάντα, ενώ οι κάτοικοι τρέχουν έντρομοι να σωθούν...





Φωτογραφίες δείχνουν τα πρώτα θύματα, καθώς αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από δομικά υλικά. Όπως φαίνεται στην εικόνα, δύο άτομα φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι τραυματίες μεταφέρονται με φορεία.











Στο βίντεο που ακολουθεί έχουν καταγραφεί οι ζημιές σε δρόμους. Όπως φαίνεται στην εικόνα, γέφυρες έχουν γκρεμιστεί και η γη έχει ανοίξει στα δύο...



Στις 8 Σεπτεμβρίου, το Μεξικό είχε πληγεί από σεισμική δόνηση 8,2 Ρίχτερ, αποτέλεσμα των οποίων ήταν μεγάλες καταστροφές και τουλάχιστον 90 νεκρούς.



Δείτε βίντεο από τη στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος...





Εικόνα από το Μέξικο Σίτι... Καπνοί και σκόνες από κτίρια...






Βίντεο δείχνει δεκάδες βάρκες σε ποταμό να κινδυνεύουν με ανατροπή τη στιγμή του σεισμού, ενώ οι τουρίστες χαμογελούν...



Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει στο Μέξικο Σίτι και σε άλλες πόλεις της Πουέμπλα, καθώς ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ χτύπησε με σφοδρότητα αυτή τη φορά μία πυκνοκατοικημένη περιοχή.







Την ίδια στιγμή, το διεθνές αεροδρόμιο στην περιοχή λα Σουιδάδ τέθηκε εκτός λειτουργίας και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις προς και από το Μεξικό, καθώς οι εγκαταστάσεις σηκώθηκαν κυριολεκτικά αρκετά μέτρα από το έδαφος.



Ζημιές καταγράφηκαν και στο γήπεδο της πόλης Σουιδάδ, το οποίο άνοιξε στη μέση...




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης