Νάιτζελ Φάρατζ - Μπόρις Τζόνσον: Τα πρωτοπαλίκαρα του «Leave»... έφυγαν!

Νάιτζελ Φάρατζ - Μπόρις Τζόνσον: Τα πρωτοπαλίκαρα του «Leave»... έφυγαν!

Στην εκστρατεία υπέρ του Brexit φιλοξενήθηκαν αμέτρητοι πομπώδεις σταυροφόροι ευρωσκεπτικιστές - Κανείς, όμως, δεν πιστώνεται περισσότερο την επικράτηση του συγκεκριμένου στρατοπέδου απ' ό,τι τα πρωτοπαλίκαρά του, Φάρατζ και Τζόνσον - Δύο εβδομάδες μετά, και οι δύο αποσύρονται από την κεντρική πολιτική σκηνή

Νάιτζελ Φάρατζ - Μπόρις Τζόνσον: Τα πρωτοπαλίκαρα του «Leave»... έφυγαν!
Με... συνοπτικές διαδικασίες, πρώτα ο Μπόρις Τζόνσον και εν συνεχεία ο Νάιτζελ Φάρατζ, οι δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της καμπάνιας του Brexit, αποχωρούν από την πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας στη Βρετανία.

Δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του στρατοπέδου τους υπέρ του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι δύο πολιτικοί άνδρες προτίμησαν να μείνουν στο περιθώριο την ώρα που στα κόμματα των Συντηρητικών και των Εργατικών επικρατεί αναβρασμός, αναζητώντας ένα ηγέτη ευρείας αποδοχής και τους Βρετανούς πολίτες να περιμένουν εναγωνίως τους όρους της διαπραγμάτευσης για την αποχώρησή της χώρας τους από την ευρωπαική οικογένεια.  

Την περασμένη Πέμπτη ο Μπόρις Τζόνσον, το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Συντηρητικών και "νούμερο 2" της  καμπάνιας του Brexit, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα της διαδοχής για την πρωθυπουργία ενώ, σήμερα ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματός του.

Όπως είπε ο εκ των ηγετών της καμπάνιας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος είχα δηλώσει ότι θέλω πίσω τη χώρα μου, τώρα θέλω πίσω τη ζωή μου».
Κλείσιμο

Περιέργως, όμως, ο εθνικιστής αρχηγός του UKIP και ο Συντηρητικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν συμφωνούν σε πολλά. Αυτά που τους ενώνουν εξαντλούνται αφενός στην πεποίθησή τους ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση υπονομεύει την ταυτότητα της Βρετανίας και αφετέρου στην αντιπάθεια που νιώθει ο ένας για τον άλλον. Οι πολιτικοί τους αντίπαλοι φαίνεται να διαφωνούν και να δηλώνουν με το γνωστό βρετανικό φλεγματικό χιούμορ τους: «Μα πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, απλά με διαφορετικό μαλλί».


Μπόρις Τζόνσον

Πρώην δήμαρχος του Λονδίνου - Conservative Party 
Αχαλίνωτος γυναικάς, εκρηκτικός και αθυρόστομος



Ο Μπόρις Τζόνσον είναι γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας. Γεννήθηκε το 1964 στη Νέα Υόρκη. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι είναι μακρινός ξάδελφος του Ντέιβιντ Κάμερον από την πλευρά του πατέρα του. Η γιαγιά του ήταν νόθα κόρη ενός Ρώσου πρίγκιπα και έτσι η μητέρα του τον μεγάλωσε με συναρπαστικές ιστορίες για έκπτωτους βασιλιάδες και πολιτικές ίντριγκες.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του πατέρα του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια η οικογένεια επιστρέφει στη Βρετανία. Είναι η περίοδος όπου ο μικρός και άτακτος, κατά γενική ομολογία, Μπόρις μυείται στην πολιτική. Ο πατέρας του Στάνλεϊ εκλέγεται ευρωβουλευτής των Συντηρητικών και στη συνέχεια υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Κάθε βράδυ περίμενα με ανυπομονησία να γυρίσει από τη δουλειά για να μου διηγηθεί τι είχε συμβεί εκείνη την ημέρα».



Με τη σύζυγό του Μαρίνα Γουίλερ

Είναι άριστος μαθητής με ιδιαίτερη έφεση στη λογοτεχνία. Κερδίζει τη βασιλική υποτροφία, η οποία του ανοίγει την πόρτα του φημισμένου κολεγίου Ιτον. «Μακάρι να υπήρχαν άλλα εκατό σχολεία όπως το Ιτον», έχει δηλώσει, ενθυμούμενος ότι εκεί ανακάλυψε το πάθος του για τη δημοσιογραφία διευθύνοντας τη σχολική εφημερίδα.

Συνεχίζει τις σπουδές του στο Κέμπριτζ, όπου και κερδίζει τις φοιτητικές εκλογές. Αν και σήμερα υπερασπίζεται με πάθος την παραμονή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, τότε καλούσε εκ μέρους του πανεπιστημίου τη Μελίνα Μερκούρη. «Μίλησε για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Ηταν θαυμάσια ομιλία και νομίζω ότι όλοι συμφώνησαν μαζί της», λέει. Συνεχίζει τις κλασικές σπουδές του στην Οξφόρδη. Οπως έχει δηλώσει, μάλιστα, εκείνη την εποχή γνώρισε και ερωτεύτηκε την Ελλάδα. Αν και ξεκινάει την επαγγελματική σταδιοδρομία του ως σύμβουλος διοίκησης, περνάει γρήγορα στη δημοσιογραφία «γιατί πάντα με ενθουσίαζε η εμπλοκή μου με την πολιτική». Περνά μια περίοδο ως ειδικευόμενος στους «Times» του Λονδίνου και λίγο αργότερα αναλαμβάνει τη θέση του ανταποκριτή της «Daily Telegraph» στις Βρυξέλλες, την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γίνεται γνωστός για τον χειμαρρώδη γραπτό και προφορικό λόγο του που τον φέρνει συχνά σε δύσκολη θέση. Εχει χαρακτηρίσει μέχρι και τους κατοίκους του Λίβερπουλ «μίζερους κλαψιάρηδες». Αλλάζει διάφορα πόστα και εφημερίδες και μόλις στα 35 του χρόνια αναλαμβάνει διευθυντής του περιοδικού «Spectator». Η μεγάλη επαγγελματική επιτυχία του σηματοδοτείται από το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο της προσωπικής ζωής του. Αν και ήδη έξι χρόνια παντρεμένος με τη συμφοιτήτριά του και γόνο αριστοκρατικής οικογένειας Αλέγκρα Μόστιν- Οουεν αποκαλύπτεται ότι διατηρεί δεσμό με την παιδική του φίλη και επιτυχημένη δικηγόρο Μαρίνα Γουίλερ. Οταν εκείνη μένει έγκυος, ο γάμος του τελειώνει συνοπτικά και οι δυο τους παντρεύονται λίγο πριν έρθει στον κόσμο το πρώτο από τα έξι παιδιά τους.

Είναι η εποχή που η δημοσιογραφία έχει γι’ αυτόν χάσει τη γοητεία της και ο Μπόρις μοιάζει αποφασισμένος να κατακτήσει τον πολιτικό στίβο. Το 1997 προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκλεγεί βουλευτής. Χρειάζεται τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να τα καταφέρει και να οριστεί σκιώδης υπουργός Tεχνών και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η άτακτη φύση του θέτει σε κίνδυνο τις πολιτικές φιλοδοξίες του, καθώς ξεσπάει σκάνδαλο όταν αποκαλύπτεται ότι διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τη δημοσιογράφο Πετρονέλα Γουάιατ. Ο ντόρος έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή αποπομπή του από το κόμμα των Συντηρητικών. Και η σύζυγός του, όμως, τον αναγκάζει να εγκαταλείψει για σύντομο διάστημα το σπίτι τους, στο οποίο επιστρέφει τελικά μετανιωμένος. Η εκκεντρική φύση του αφήνεται αχαλίνωτη και γίνεται ευρέως γνωστή όταν εκλέγεται δήμαρχος Λονδίνου. Τότε προκαλεί με τις δηλώσεις του, απαγγέλλει ποιήματα μπροστά στις κάμερες, διασχίζει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του Λονδίνου κρεμασμένος σε σκοινί και τσακώνεται με ταξιτζήδες διαολοστέλνοντάς τους. Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του σημειώνουν εντυπωσιακά νούμερα και ο ίδιος γίνεται ο δήμαρχος με τα περισσότερα αιτήματα για συνέντευξη από οποιονδήποτε άλλον σε όλο το κόσμο.



Απαγγέλλει ποιήματα μπροστά στις κάμερες, διαολοστέλνει ταξιτζήδες και τροφοδοτεί με ερωτικά σκάνδαλα τα βρετανικά ταμπλόιντ

 «Εχει έως και δύο χρόνια αναμονής για μία συνέντευξή του», δηλώνει η γραμματέας του. Παράλληλα, δημοσιεύει μυθιστορήματα, μαλώνει δημοσίως με τα αδέλφια του που είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γυρνάει με ποδήλατο το Λονδίνο, φορώντας πάντα κράνος, και περνάει τον ελεύθερο χρόνο του στη βρετανική ύπαιθρο με τα παιδιά του. Εκεί παίζει τένις, μπριτζ και επιδίδεται στο αγαπημένο χόμπι του, το κυνήγι.

Το μεγαλύτερο, όμως, μυστήριο γύρω από τον εκκεντρικό Μπόρις φαίνεται να είναι η κόμμωσή του. Ολοι μοιάζουν να αναρωτιούνται αν είναι αληθινά τα μαλλιά του. Αν και ο ίδιος αποφεύγει να σχολιάσει το θέμα, διάσημοι κομμωτές ισχυρίζονται δημόσια ότι τα μαλλιά του πρώην δημάρχου δεν είναι φυσικά, με αποτέλεσμα να βγει δημόσια ο ηλικιωμένος πατέρας του Στάνλεϊ για να υπερασπιστεί τον γιο του και τη φυσική απόχρωση των μαλλιών του. Ο Μπόρις, άλλωστε, δεν είχε ποτέ οικονομικό πρόβλημα για να τον εκτρέψει από τα θέλω του, καθώς η προσωπική περιουσία του υπολογίζεται σε 1,4 εκατ. λίρες.



Νάιτζελ Φάρατζ

Aρχηγός του εθνικιστικού κόμματος UKIP 
Γλίτωσε τον θάνατο από καρκίνο, αεροπορικό και τροχαίο ατύχημα


Τον Νάιτζελ Φάρατζ δεν πρόκειται να τον δει ποτέ κανείς αξύριστο. Είναι κάτι που σιχαίνεται, επιμελείται με συνέπεια και την κόμη του, την οποία διατηρεί καλοχτενισμένη με την ίδια πάντα προσεγμένη πλάγια χωρίστρα. Ντύνεται αποκλειστικά με τα χαρακτηριστικά ριγέ κοστούμια της βρετανικής εταιρείας Savile Row και φοράει εδώ και δύο δεκαετίες το ίδιο άρωμα. Παρά το περιποιημένο και ευγενικό παρουσιαστικό του, όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν οξύθυμο άνδρα που βρίζει σαν μαουνιέρης. Η αδυναμία του να ελέγξει το στόμα του δεν ήταν χωρίς κόστος, αφού έχει κληθεί να πληρώσει μέχρι και πρόστιμο.

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1964 στο Φάρνμπορο της Αγγλίας. Ο ίδιος αποφεύγει να αναφερθεί στα παιδικά του χρόνια, τα οποία γνωστοί του έχουν χαρακτηρίσει ταραγμένα και πάντως όχι ειδυλλιακά. Γεγονός είναι ότι μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, ο οποίος ήταν αλκοολικός και εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν ο Νάιτζελ ήταν ακόμα μωρό.
Η μητέρα του αγωνίστηκε να συντηρήσει την οικογένειά της, αλλά ο γιος της δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια του πατέρα. «Ηταν ένα πολύ διαφορετικό παιδί από τα άλλα. Μονίμως θυμωμένος, χωρίς παιχνίδια και ανεμελιά». Παρά τις δυσκολίες, είχε μεγάλη έφεση στον αθλητισμό και διακρίθηκε ιδιαίτερα στο ράγκμπι και στο κρίκετ, το οποίο έπαιζε φανατικά. «Ηταν σκληρός και ανταγωνιστικός. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω!», θυμάται παλιός συμπαίκτης του. Αν και δεν ήταν κακός μαθητής, δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες ακαδημαϊκές φιλοδοξίες. Δεν υπήρχε, άλλωστε, και η απαραίτητη οικονομική ενίσχυση από την οικογένειά του. Αμέσως μετά την ενηλικίωσή του, λοιπόν, στράφηκε στον χώρο της εργασίας. «Ο Νάιτζελ ήταν αυτό που λέμε street smart. Ηξερε την πιάτσα, μπορούσε να επιβιώσει», λέει φίλος του.



Με τη βουλευτή των Εργατικών Κέιτ Χοέι

Με αυτά τα εφόδια στρέφεται στα χρηματιστηριακά και συγκεκριμένα στο City του Λονδίνου. Αργότερα εγγράφεται και σε ένα πανεπιστήμιο, χωρίς όμως ποτέ να πάρει πτυχίο. Αυτό δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είναι η εποχή όπου εντάσσεται στο Συντηρητικό Κόμμα. Αποχώρησε λίγο αργότερα όταν το 1992 ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η πολιτική, όμως, «κυλάει πια στο αίμα μου», όπως δηλώνει, και το 1999 εκλέγεται ευρωβουλευτής για πρώτη φορά.

Εχει κάνει δύο γάμους από τους οποίους έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Για χρόνια, άλλωστε, η σημερινή σύζυγός του Κίρστεν Μερ ήταν ερωμένη του και τελικά ο λόγος που χώρισε. Η Μερ είναι γερμανικής καταγωγής και από τα λίγα άτομα που τον γνωρίζουν πολύ καλά. Μοιράζονται όχι μόνο την προσωπική τους ζωή, αλλά και την επαγγελματική, αφού η σύζυγός του εργάζεται ως βοηθός του.
 
Σε συνέντευξή της έχει εξομολογηθεί ότι ο σύζυγός της δεν είναι εύκολος άνθρωπος. Αν και δεν έκανε καμία αναφορά στην παράνομη σχέση που διατηρούσε με μία στενή του συνεργάτιδα, την Αναμπελ Φούλερ, παραδέχτηκε άλλα του κουσούρια. Είναι γνωστό ότι ο Φάρατζ, αν και όχι αλκοολικός, έχει κληρονομήσει την αγάπη για το αλκοόλ από τον πατέρα του και δύσκολα μπορεί κάποιος να συναγωνιστεί μαζί του στο ποτό. Λατρεύει τις παμπ, το αγαπημένο του ποτό είναι το λευκό κρασί Sauvignon, ενώ δεν έχει ακόμα καταφέρει να κόψει το τσιγάρο.

Είναι λάτρης της νυχτερινής ζωής και κοιμάται ελάχιστες ώρες την ημέρα εξαιτίας φρικτών πόνων στη μέση. Για την αντιμετώπιση αυτών, μάλιστα, του έχουν χορηγηθεί χάπια. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει εγκαταλείψει την αγάπη του για τα σπορ. Περπατάει σχεδόν καθημερινά και όποτε έχει ελεύθερο χρόνο επιδίδεται στο αγαπημένο του γκολφ και στο ψάρεμα.

Ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι έχει συναντήσει και έχει γυρίσει την πλάτη πολλές φορές στον θάνατο. Πράγματι, λίγο μετά την ενηλικίωσή του προσεβλήθη από καρκίνο των όρχεων, τον οποίο και ξεπέρασε. Τον Μάιο του 2010 κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι επιβιώνει μετά τη συντριβή του μικρού μονοκινητήριου αεροσκάφους που χρησιμοποιεί για να κυματίσει το πανό του κόμματός του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.



Με κοστούμια Savile Row και... στόμα μαουνιέρη, μονίμως θυμωμένος, λατρεύει τα ξενύχτια και το γκολφ

 Εντρομοι περαστικοί τον ανασύρουν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση από τα συντρίμμια σ’ ένα λιβάδι στο Νορθαμπτονσάιρ. Ευτυχώς όμως πετούσε σε χαμηλό ύψος. Οταν συνέρχεται, τινάζει τη σκόνη από το κοστούμι του και περπατάει κανονικά. Το κακό τρίτωσε όταν το περασμένο φθινόπωρο ο Φάρατζ οδηγούσε το αυτοκίνητό του από τις Βρυξέλλες για να πάει στο σπίτι του στη νότια Βρετανία. Οταν έφτασε στη γαλλική Δουνκέρκη, παρατήρησε ένα πρόβλημα και σταμάτησε το αυτοκίνητό του στην πλευρά του δρόμου.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλική Αστυνομία τον πληροφόρησε ότι τα μπουλόνια των τροχών του είχαν ξεβιδωθεί σκόπιμα και ότι κάποιος προσπάθησε να τον δολοφονήσει. Αυτές τις μέρες είναι ο μεγάλος νικητής, αφού δικαιολογημένα περιμένει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και εκλογικά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα. Είναι, άλλωστε, αυτός που καλλιεργεί εδώ και χρόνια το έδαφος και τώρα βλέπει τους καρπούς των προσπαθειών του. Σε θέση διεκδικητή, όμως, βρίσκεται και ο Μπόρις, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι φλερτάρει με τον ρόλο του αντικαταστάτη του Ντέιβιντ Κάμερον. Μένει να δούμε την επικείμενη σύγκρουση των δύο μέχρι πρότινος προσωρινών συνοδοιπόρων.
























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης