Σόρος: Αν γίνει Brexit θα αναβιώσουμε τη «Μαύρη Τετάρτη» ως «Μαύρη Παρασκευή»

Σόρος: Αν γίνει Brexit θα αναβιώσουμε τη «Μαύρη Τετάρτη» ως «Μαύρη Παρασκευή»

«Το Brexit θα έκανε κάποιους πολύ πλούσιους, αλλά την πλειοψηφία των ψηφοφόρων σημαντικά φτωχότερους», γράφει ο διεθνούς φήμης επενδυτής

Σόρος: Αν γίνει Brexit θα αναβιώσουμε τη «Μαύρη Τετάρτη» ως «Μαύρη Παρασκευή»
Για καταβαράθρωση της στερλίνας πάνω από 20% σε περίπτωση Brexit,
προειδοποιεί ο Τζορτζ Σόρος με άρθρο - παρέμβαση στην εφημερίδα Guardian. Θα είναι μια υποτίμηση μεγαλύτερη και χειρότερη για τη βρετανική λίρα από εκείνη της «Μαύρης Τετάρτης» του 1992 που έκανε τον ίδιο πλούσιο.

«Το Brexit θα έκανε κάποιους πολύ πλούσιους, αλλά την πλειοψηφία των ψηφοφόρων σημαντικά φτωχότερους», γράφει ο διεθνούς φήμης επενδυτής στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας.

Κλείσιμο
Η στερλίνα θα υποχωρούσε κατά τουλάχιστον 15% αν ο βρετανικός λαός ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και δυνητικά πάνω από 20%, σύμφωνα με τον Σόρος, ο οποίος συμπληρώνει ότι οι ψηφοφόροι εν πολλοίς έχουν υποτιμήσει το πραγματικό κόστος ενός Brexit που θα έχει «άμεσο και δραματικό αντίκτυπο» στην διεθνείς χρηματαγορές, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Κυβερνήσεις και επενδυτές ανά τον κόσμο παρακολουθούν στενά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου εν μέσω ανησυχιών ότι η απόφαση που μέλλει να βγει θα προκαλέσει τριγμούς στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Τη Δευτέρα, η στερλίνα έφτασε σε υψηλό 8ετίας προκαλώντας ένα παγκόσμιο ράλι στα νομίσματα υψηλότερης απόδοσης, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το Bremain πλέον ροκανίζει τα ποσοστά του Brexit.

Την ερχόμενη Παρασκευή, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα, η λίρα είτε θα βουλιάξει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 30ετίας ή θα αναρριχηθεί σε υψηλό έτους, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Bloomberg.

Σε περίπτωση αποχώρησης, οι περισσότερες προβλέψεις μιλούν για πτώση από 1,20 δολ. έως 1,40 δολ. ενώ σε περίπτωση παραμονής η άνοδος αναμένεται να κινηθεί στο 1,50 δολ.
Μια πτώση άνω του 20% θα σημάνει ότι η στερλίνα θα φτάσει σχεδόν στο 1 ευρώ, ισοτιμία με μεγάλη δόση ειρωνείας, όπως αναφέρει ο Σόρος, αφού θα πρόκειται για μια εξομοίωση με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα -κάτι που κανείς στη Βρετανία δεν επιθυμεί.

Όπως αναφέρει ο μεγαλοεπενδυτής, μια μεγάλη υποτίμηση της λίρας θα είναι λιγότερο ευνοϊκή από εκείνη του 1992 κι αυτό γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα μπορεί να μείωση τα επιτόκια αν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν να φύγουν από την ΕΕ αφού τα επιτόκια είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας θα έχει επίσης μικρό περιθώριο ελιγμών στην πιθανή περίπτωση ύφεσης μετά από ένα Brexot που θα προκληθεί από την πτώση στις τιμές των ακινήτων και την απώλεια θέσεων εργασίας.

«Αλλά δεν νομίζω ότι η εμπειρία του 1992 θα πρέπει να επαναληφθεί. Αυτή η υποτίμηση ήταν υγιής, επειδή η κυβέρνηση είχε απαλλαγεί από την υποχρέωσή της να «υπερασπιστεί» την υπερτιμημένη λίρα με υψηλά επιτόκια μετά την κατάρρευση του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αυτή τη φορά, μια μεγάλη υποτίμηση θα ήταν πολύ λιγότερο ευνοϊκή από ότι το 1992, για τρεις τουλάχιστον λόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το 1992 ο Σόρος προχώρησε σε μια ακραία επιθετική κίνηση κατά της στερλίνας που έμεινε στην ιστορία των χρηματοπιστωτικών αγορών ως «Μαύρη Τετάρτη».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης