Panama Papers: Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Ισλανδός πρωθυπουργός

Panama Papers: Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Ισλανδός πρωθυπουργός

Αρνήθηκε ο πρόεδρος και κάλεσε σε διαβουλεύσεις του ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων 

Panama Papers: Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Ισλανδός πρωθυπουργός
Την διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσο από τον πρόεδρο της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον, καθώς το όνομά του φαίνεται να εμπλέκεται στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς που έφερε στο φως η έρευνα των «Panama Papers
» και δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung». 

Κλείσιμο
Ο επικεφαλής του ισλανδικού κράτους, ωστόσο, αρνήθηκε να προχωρήσει στη διάλυση και κάλεσε για διαβουλεύσεις τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Την Δευτέρα η αριστερή αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που δείχνουν ότι το 2007 είχε ιδρύσει,
από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, την εταιρεία Wintris για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους. 

Σε παραίτηση κάλεσε τον πρωθυπουργό και η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ,
η οποία μάλιστα είπε μέσα από τον λογαριασμό της στο Facerbook «ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως... οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται... Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική». 

Ο 41χρονος πρωθυπουργός, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδωσε το κακό παράδειγμα στους συμπολίτες του τρία χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία με την υπόσχεση ότι θα φέρει την κάθαρση στη χώρα. 

Ο Γκουλάουγκσον απέκρυπτε επί χρόνια τη συμμετοχή του ιδίου και της συζύγου του σε μία εξωχώρια εταιρεία η οποία κατείχε ομόλογα τριών ισλανδικών τραπεζών που κατέρρευσαν μετά την οικονομική κρίση του 2008. 

Μέχρι τότε και προτού η Ισλανδία γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρεοκόπησε, οι ισλανδικές τράπεζες πρότειναν συστηματικά δάνεια με επιτόκια συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό. 

Όμως η βαθιά κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα μετά το κραχ του 2008 είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της αδυναμίας της ισλανδικής κορώνας, και συνεπώς και των χρεών των νοικοκυριών. 

Ο ίδιος, όταν ανέλαβε την εξουσία, διατυμπάνιζε πως η κεντροδεξιά κυβέρνησή του θα φέρει την κάθαρση στη χώρα. Τώρα , μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Ισλανδός πρωθυπουργός έχει στυλώσει τα πόδια δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Το ηθικό του δεν πτοήθηκε ακόμη και από τους χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν χτες την απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Nταβίντ Γκουλάουγκσον τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί με την  συμπεριφορά του, σχολιάζουν πολλά διεθνή ΜΜΕ όταν απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα με δυσφορία και σηκώνεται να φύγει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν οι δημοσιογράφοι άρχισαν να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις.

Ο Γκουλάουγκσον είναι αρχηγός του Προοδευτικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας από τις 10 Μαίου του 2013. 

Στις 18 Ιανουαρίου του 2009 εξελέγη επικεφαλής του Προοδευτικού Κόμματος.

Στις εκλογές του 2013, το Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα Ανεξαρτησίας κέρδισαν από 19 έδρες το καθένα και αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης