Panama Papers: Πώς η «Μοσάκ Φονσέκα» βοηθούσε και τον... Κιμ Γιονγκ Ουν!

Panama Papers: Πώς η «Μοσάκ Φονσέκα» βοηθούσε και τον... Κιμ Γιονγκ Ουν!

Στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα εμπλέκεται εταιρεία με έδρα την Βόρεια Κορέα - Ποια η σχέση της DCB Finance με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας;

Panama Papers: Πώς η «Μοσάκ Φονσέκα» βοηθούσε και τον... Κιμ Γιονγκ Ουν!
Ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μείνει άφωνη από την εμπλοκή των ισχυρών του κόσμου, αρχηγών κρατών, ποδοσφαιριστών και μοναρχών στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα, το Panama Papers,
τώρα έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα καινούριο στοιχείο. Η νομική εταιρεία «Μοσάκ Φονσέκα» εκπροσωπούσε και εταιρείες που είχαν δεχθεί διεθνείς κυρώσεις ή κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Ανάμεσα στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσαν από την νομική εταιρεία, που έχει την έδρα της στον Παναμά, βρέθηκαν και έγγραφα που αποκαλύπτουν πως η εταιρεία λειτουργούσε και ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος εταιρειών που έχουν την έδρα τους σε χώρες που έχουν υποστεί διεθνείς κυρώσεις με έδρα το Ιράν, την Ζιμπάμπουε και την Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC η «Μοσάκ Φονσέκα» εκπροσωπούσε κάποιες από αυτές τις εταιρείες και πριν τους επιβληθούν κυρώσεις, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η νομική εταιρεία εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος αυτών των εταιρειών μετά τις κυρώσεις .

Αυτό σημαίνει ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν τα ίχνη και η ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών αυτών των εταιρειών. Παρόλο που μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου η «Μοσάκ Φονσέκα» δήλωσε ότι επί 40 χρόνια είναι «άμεμπτη» και αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία με εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις, το BBC αποκάλυψε ότι η νομική εταιρεία είχε στενούς δεσμούς με την εταιρεία DCB Finance, που έχει την έδρα της στη Βόρεια Κορέα.

Η παραπάνω εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 και οι ιδιοκτήτες καθώς και τα διευθυντικά στελέχη της είχαν την έδρα τους στην Πιονγιάνγκ. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία επειδή υποστήριζε με κεφάλαιά της το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και είχε δεσμούς με τράπεζα που χρηματοδοτούσε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι ιδιοκτήτες της DCB Finance είναι ο Kim Chol Sam, αξιωματούχος από τη Βόρεια Κορέα και ο Nigel Cowie, Βρετανός τραπεζίτης και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στη Βόρεια Κορέα, Daedong Credit Bank. Τον Σεπτέμβριο του 2010 η «Μοσάκ Φονσέκα» παραιτήθηκε από την εκπροσώπηση της DCB Finance.

Η νομική εταιρεία του Παναμά μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν στην δημοσιότητα «ανακριβείς πληροφορίες» για τις νομικές υπηρεσίες που παρέχει και συμπλήρωσε, ότι παρά τις προσπάθειές της να διορθωθεί η «παρεξήγηση», «έχει αλλοιωθεί η φύση της δουλειάς της και ο ρόλος της στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης