Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις των Panama Papers

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις των Panama Papers

Στο μάτι του κυκλώνα η "Mοσάκ Φονσέκα" την ώρα που 28 γερμανικές τράπεζας κατέφυγαν στις υπηρεσίες της 

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις των Panama Papers
Moρφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις των "Panama Papers
", τα οποία εμπλέκουν επιφανείς πολιτικούς, οικονομικούς και αθλητικούς παράγοντες σε όλο τον κόσμο στο μέγα σκάνδαλο που αποκαλύπτει τη "μαύρη τρύπα" της παγκόσμιας οικονομίας. Φορολογικοί και δικαστικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες του πλανήτη με την εταιρεία - κλειδί στην ιστορία αυτή, την "Mοσάκ Φονσέκα" να βρίσκεται στο "μάτι" του κυκλώνα την ώρα που αποκαλύπτεται ότι, μεγάλα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι και αυτά αναμεμειγμένα στο σκάνδαλο.   

Κλείσιμο
Οι αποκαλύψεις για την Μαρίν Λεπέν 

Στενοί συνεργάτες της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, εμπλέκονται στο σκάνδαλο "Panama Papers" ,όπως αποκαλύπτει σήμερα η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" επικαλούμενη στοιχεία της έρευνας στην οποία και η ίδια συμμετείχε.  
 
Πρόκειται για δύο έμπιστα στελέχη της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα από τη Γαλλία χρησιμοποιώντας εταιρείες - βιτρίνες με τις οποίες συνεργαζόταν η νομική εταιρεία του Παναμά. 
   
Ο Νικολά Κροσέ και ο Φρεντερίκ Σαντιγιόν χρησιμοποιούσαν επί χρόνια offshore σε Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και τις Παρθένες Νήσους, αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.  


Γερμανικές Τράπεζες 
  
Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν στις υπηρεσίες της εταιρείας παροχής νομικών υπηρεσιών "Μοσάκ Φονσέκα" που εδρεύει στον Παναμά για να δημιουργήσουν ή να να διαχειριστούν πάνω από 1.200 εταιρείες - βιτρίνες για λογαριασμό των πελατών τους. Ανάμεσά τους, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung" που έφερε στο φως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία  είναι η Deutsche Bank, η Commerzbank και η Βank Bayern LB. Για παράδειγμα, έως το 2007 η  Deutsche Bank είχε σχέση με πάνω από 400 offshore. 

    
Μετά τις αποκαλύψεις των "Panama Papers", το  Βερολίνο, δια στόματος του Μάρτιν Γέγκερ, εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  ανακοίνωσε πως ευελπιστεί πως θα κλιμακωθεί ο αγώνας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης.
     
Στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που εμφανίζονται να διαχειρίστηκαν offshore βρίσκονται  έξι από τις επτά μεγαλύτερες, και συνολικά 28 από ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερη θέση πάντως έχει στα Panama Papers η Siemens, στελέχη της οποίας φαίνεται να είχαν τοποθετήσει το "μαύρο χρήμα" σε εξωχώριες κατά το σκάνδαλο του 2006.

  
Όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung",  οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες που εμφανίζονται να είχαν διαχειριστεί υπεράκτιες εταιρείες για λογαριασμό πελατών αναφέρουν πως πλέον έχουν αλλάξει πρακτική. Aπό την πλευρά της, η Commerzbank υποστηρίζει ότι άλλαξε συνειδητά πορεία από το 2008 ενώ η Deutsche Bank επισημαίνει ότι  αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία αυτού του προβλήματος και βελτίωσε τις διαδικασίες υποδοχής πελατών και επαλήθευσης στοιχείων των προσώπων με τα οποία συναλλασσόμαστε. 

Το όνομα της Siemens, που είχε βρεθεί από το 2000 στη δίνη ενός μέγα σκανδάλου δωροδοκιών, αναφέρεται και αυτό στα Panama Papers. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της εταιρείας σε "μαύρα ταμεία" στη Νότιο Αμερική δεν επέστρεψαν ποτέ στο ταμείο της εταιρείας.  Περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες. 

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των "Panama Papers", το επιτελικό στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, δήλωσε πως οι τράπεζες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών. 

Στο «μάτι του κυκλώνα» ο Ισλανδός πρωθυπουργός

Ξυπνώντας μνήμες από το ισλανδικό κραχ το 2008, ο πρωθυπουργός της χώρας, Νταβίντ Γκουλάουγκσον, εκμεταλλεύτηκε τις αθέμιτες πρακτικές της νομικής εταιρείας του Παναμά για να φοροδιαφεύγει. 

Ο 41χρονος πρωθυπουργός, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδωσε το κακό παράδειγμα στους συμπολίτες του τρία χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία με την υπόσχεση ότι θα φέρει την κάθαρση στη χώρα. 

Ο Γκουλάουγκσον απέκρυπτε επί χρόνια τη συμμετοχή του ιδίου και της συζύγου του σε μία εξωχώρια εταιρεία η οποία κατείχε ομόλογα τριών ισλανδικών τραπεζών που κατέρρευσαν μετά την οικονομική κρίση του 2008. 

Μέχρι τότε και προτού η Ισλανδία γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρεοκόπησε, οι ισλανδικές τράπεζες πρότειναν συστηματικά δάνεια με επιτόκια συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό. 

Όμως η βαθιά κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα μετά το κραχ του 2008 είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της αδυναμίας της ισλανδικής κορώνας, και συνεπώς και των χρεών των νοικοκυριών. 

Ο ίδιος, όταν ανέλαβε την εξουσία, διατυμπάνιζε πως η κεντροδεξιά κυβέρνησή του θα φέρει την κάθαρση στη χώρα. Τώρα , μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Ισλανδός πρωθυπουργός έχει στυλώσει τα πόδια δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Το ηθικό του δεν πτοήθηκε ακόμη και από τους χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν χτες την απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Nταβίντ Γκουλάουγκσον τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί με την  συμπεριφορά του, σχολιάζουν πολλά διεθνή ΜΜΕ όταν απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα με δυσφορία και σηκώνεται να φύγει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν οι δημοσιογράφοι άρχισαν να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις.

Ο Γκουλάουγκσον είναι αρχηγός του Προοδευτικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας από τις 10 Μαίου του 2013. 

Στις 18 Ιανουαρίου του 2009 εξελέγη επικεφαλής του Προοδευτικού Κόμματος.

Στις εκλογές του 2013, το Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα Ανεξαρτησίας κέρδισαν από 19 έδρες το καθένα και αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης