Ισλανδία: Αντιμέτωπος με χιλιάδες διαδηλωτές ο πρωθυπουργός για τα Panama Papers

Ισλανδία: Αντιμέτωπος με χιλιάδες διαδηλωτές ο πρωθυπουργός για τα Panama Papers

Πάνω από 10.000 πολίτες, σε μια χώρα 330.000, κατέβηκαν στους δρόμους - Πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση

Ισλανδία: Αντιμέτωπος με χιλιάδες διαδηλωτές ο πρωθυπουργός για τα Panama Papers
Περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί διαδήλωσαν χθες στους δρόμους του Ρέικιαβικ, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, μετά την εμπλοκή του στο «σκάνδαλο του αιώνα» των Panama Paper
s. Η σύζυγος του Σίγκμουντουν Γκανλάουγκσον φέρεται να είναι η ιδιοκτήτρια μιας εταιρίας offshore, που εμπλέκεται και στην κατάρρευση των τραπεζών και την χρεοκοπία της Ισλανδίας λίγα χρόνια πριν.

Κλείσιμο
Σε μια χώρα με πληθυσμό 330.000 πολιτών, ο αριθμός - ρεκόρ που κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού κάνει πολύ δύσκολη την κατάσταση για τον Γκανλάουγκσον, που επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει και πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον του η αντιπολίτευση και η οποία θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο αργότερα μέσα στην εβδομάδα. 

Οι διαδηλωτές, με πανό, σφυρίχτρες και πετώντας αυγά και μπανάνες, για να δείξουν πως η χώρα κατάντησε «μπανανία», απαίτησαν να φύγει. «Έχει χάσει όλη του την αξιοπιστία... ο πρωθυπουργός μας να κρύβει χρήματα σε offshore, μετά από όσα έχει περάσει η χώρα, πώς μπορεί έστω να υποκρίνεται πως θα ηγηθεί της αναγέννησης της Ισλανδίας από την οικονομική κρίση; Να φύγει τώρα», λέει ένας οικονομικός αναλυτής στον Guardian, ενώ μια άλλη διαδηλώτρια τονίζει: «Μας είπε ψέμματα. Λένε πως έμαθαν το μάθημά τους από όσα μας συνέβησαν το 2008, αλλά ακόμα κρύβει τα λεφτά μας. Δεν το ξέραμε πριν ψηφίσουμε, μπορεί οι Ισλανδοί να ψήφιζαν διαφορετικά».

Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στην ισλανδική τηλεόραση πριν την διαδήλωση, τόνιζε πως η παραίτηση δεν είναι στις σκέψεις του: «Δεν έχω σκεφτεί να παραιτηθώ για το θέμα αυτό και δεν πρόκειται να το κάνω. Η κυβέρνηση έχει φέρει καλά αποτελέσματα. Η πρόοδος που σημειώνεται είναι ισχυρή και είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης