Εξ αμελείας σκότωσε τη Ρίβα ο Πιστόριους, λέει η δικαστής!

Εξ αμελείας σκότωσε τη Ρίβα ο Πιστόριους, λέει η δικαστής!

Στις 13 Οκτωβρίου η τελική απόφαση - Αθώος για φόνο εκ προμελέτης και φόνο δεύτερου βαθμού, ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Έως 15 χρόνια η πιθανή ποινή - Ενδέχεται και να μην πάει καθόλου φυλακή - Απαθής και με σταυρωμένα τα χέρια ο Όσκαρ Πιστόριους άκουσε τη δικαστή να ανακοινώνει την απόφασή της

Εξ αμελείας σκότωσε τη Ρίβα ο Πιστόριους, λέει η δικαστής!
Ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας έκρινε σήμερα τον Όσκαρ Πιστόριους η δικαστής, η οποία χθες, Πέμπτη, κατά την ανάγνωση του πρώτου μέρους της ετυμηγορίας της δήλωσε ότι δεν αποδείχθηκε φόνος εκ προμελέτης και φόνος β' βαθμού.

Απαθής και με σταυρωμένα τα χέρια του ο Πιστόριους άκουσε τη δικαστή να ανακοινώνει την απόφασή της. Από την πρώτη στιγμή ο Πιστόριους υποστήριξε ότι σκότωσε τη Ρίβα γιατί πίστεψε πως ήταν διαρρήκτης.

Διαβάζοντας την ετυμηγορία, η δικαστής εισηγήθηκε προς τους ενόρκους τη δική της κρίση σχετικά με την ενοχή του αθλητή ανακοινώνοντας τα εξής:

Κλείσιμο


1. Η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί τον κατηγορούμενο ένοχο για παράνομη κατοχή όπλου,

2. αλλά και ούτε για το περιστατικό όπου ο Πιστόριους φέρεται να πυροβόλησε μέσα από την ηλιοροφή αυτοκινήτου

3. Ωστόσο, θεωρεί ότι ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης «παραβίασε το νόμο» όταν πυροβόλησε μέσα σε εστιατόριο της Πρετόρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι κατηγορίες αυτές δεν αφορούν στη βασική υπόθεση, αυτή του φόνου της Ρίβα Στέενκαμπ, είχαν όμως προστεθεί στο κατηγορητήριο. Αν και την τελική απόφαση για την ποινή του Πιστόριους θα την πάρουν οι ένορκοι, η εισήγηση της δικαστού είναι ελαφρυντική και πιθανόν να λειτουργήσει θετικά.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, αν οι ένορκοι δεχτούν τις εισηγήσεις της Μασίπα και απαλλάξουν τον Πιστόριους από εκ προμελέτης ή και εκ προθέσεως φόνο της Στέενκαμπ, η ποινή του αυτόματα μειώνεται στο ανώτατο πλαφόν των 15 ετών. H ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί σε επόμενη φάση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Οσκαρ Πιστόριους ενδέχεται και να μην πάει ούτε για μία ημέρα στη φυλακή. 

Ο Στέφαν Τουσόν, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουιτγότερ στο Γιοχάνεσμπουργκ, εξηγεί για το δίκαιο στη χώρα του: «Δεν υπάρχει καθορισμένη υποχρεωτική ή ελάχιστη ποινή. Αυτό βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου».

«Το δικαστήριο μπορεί να ανακοινώσει αναστολή σε μια σκληρή ποινή φυλάκισης», συνέχισε. 

Η δικαστής εξέδωσε την απόφασή της μετά από μια δίκη που κράτησε 41 ημέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Πρετόρια, πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, αθωώνοντας τον Πιστόριους για τις κατηγορίες του φόνου και για άλλα δύο  αδικήματα που σχετίζονται με την οπλοκατοχή. «Η κυρία Μασίπα  θα παραδώσει την ποινή της τον επόμενο μήνα, στις 13 Οκτωβρίου», είπε ο Τουσόν. 

«Πιθανώς η ποινή θα είναι τρία με τέσσερα χρόνια, αλλά είναι πολύ δύσκολο να την προβλέψουμε, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι επιχειρήματα θα φέρουν και οι δύο πλευρές», σχολίασε από την άλλη ένας δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ. 

Μένει να διευκρινιστεί αν μέχρι τότε ο Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.



Προηγήθηκε, χθες, Πέμπτη, η μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης από τη δικαστή, η οποία αφού αμφισβήτησε την εγκυρότητα μαρτύρων, έριξε στα μαλακά τον Πιστόριους. 

Η δικαστής είπε ότι ο Nοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε τη σύντροφό του Ρίβα, η οποία βρισκόταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

«Δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν» είπε την Πέμπτη η δικαστής.

Επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εσφαλμένα πίστεψε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβολούσε, σκοτώνοντας τη σύντροφό του.

«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία» δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία δέχεται την «αμέλεια» από την πλευρά του Πιστόριους για την πράξη του.

«Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια» δήλωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης