Ιράκ: Ο Μαλίκι δηλώνει πως θα παραμείνει στην εξουσία

Ιράκ: Ο Μαλίκι δηλώνει πως θα παραμείνει στην εξουσία

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο διορισμός του Χάιντερ αλ-Αμπάντι για να τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία παραβιάζει το σύνταγμα και «δεν έχει καμιά αξία»

Ιράκ: Ο Μαλίκι δηλώνει πως θα παραμείνει στην εξουσία
Την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία εξέφρασε την Τετάρτη ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε μετά το διορισμό από τον Ιρακινό πρόεδρο ενός αντιπάλου του, του Χάιντερ αλ-Αμπάντι, για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

«Επιβεβαιώνω πως η (απερχόμενη) κυβέρνηση παραμένει και δεν θα αντικατασταθεί χωρίς απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου», δήλωσε κατά την εβδομαδιαία τηλεοπτική ομιλία του ο Μαλίκι, ο οποίος θεωρεί πως έχει τη νομιμοποίηση για μια τρίτη θητεία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο διορισμός του Χάιντερ αλ-Αμπάντι για να τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία παραβιάζει το σύνταγμα και «δεν έχει καμιά αξία».

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε την Τετάρτη πως ο Αμπάντι εργάζεται για το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου και την εκπόνηση ενός κυβερνητικού προγράμματος σε συμφωνία με άλλους πολιτικούς συνασπισμούς.

Ωστόσο, ο Μάλικι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παραμερίσει έπειτα από οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία, την ίδια στιγμή που επικριτές έχουν κατηγορήσει αυτόν τον ισλαμιστή σιίτη ότι στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του περιθωριοποίησε την άλλοτε κυρίαρχη κοινότητα των σουνιτών μουσουλμάνων της χώρας και ως εκ τούτου επιδείνωσε την κρίση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης