EE: Αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ

EE: Αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ

Προωθεί μέτρα συντονισμού της χορήγησής της, συζητά για το ενδεχόμενο να σταλούν όπλα

EE: Αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε ένα επιπρόσθετο ποσό, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, για να χορηγηθεί βοήθεια στους πληθυσμούς που έχουν εκτοπιστεί στο Ιράκ και εξετάζει τα μέσα για να συντονίσει την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ορισμένα κράτη-μέλη της επιθυμούν να παράσχουν όπλα στους Κούρδους του Ιράκ, που πολεμούν τους τζιχαντιστές στα βόρεια της χώρας.

«Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς περιλαμβανομένων των εθνοτικών ομάδων που έχουν εκτοπιστεί στα βουνά του Σίντζαρ» δήλωσε σήμερα η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η βοήθεια που διαθέτει η Επιτροπή προς το Ιράκ αυξάνεται πλέον στο ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς που έχουν εκτοπιστεί» επέμεινε η επίτροπος, η οποία ασκεί καθήκοντα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αντικαθιστώντας την Κάθριν Άστον. Η ίδια εξήγησε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η πρόσβαση στους εν λόγω πληθυσμούς και όχι η χρηματοδότηση της βοήθειας. «Να μην ξεχνάμε ότι το Κουρδιστάν φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες, η βοήθεια θα είναι επίσης απαραίτητη για αυτούς τους πληθυσμούς» προσέθεσε η ίδια.

Μια σύνοδος των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε με στόχο το συντονισμό των ενεργειών στο Ιράκ αλλά επίσης και στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας. Καμία απόφαση δε λήφθηκε αλλά η σύνοδος αυτή επέτρεψε την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κλείσιμο

Η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 28 για να συζητήσουν για το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων στους Κούρδους του Ιράκ που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών. «Γνωρίζω καλά ότι στις χώρες της Δύσης είναι η περίοδος των διακοπών όμως εν τέλει εάν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν, θα πω που πεθαίνουν σα ζώα (και επομένως οι ΥΠΕΞ) πρέπει να επιστρέψουν από τις διακοπές» τόνισε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

«Καμία χώρα δεν αντιτίθεται αλλά ορισμένες έχουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό καθώς απουσιάζουν οι υπουργοί τους αυτήν την εβδομάδα», εξήγησε ένας διπλωμάτης. «Όλος ο κόσμος συμφωνεί για την οργάνωση αυτής της συνόδου όμως μόνο εάν υπάρχει λόγος» υπογράμμισε μια δεύτερη πηγή. Το θέμα της παράδοσης όπλων είναι «το πλέον περίπλοκο και το πλέον ευαίσθητο» σύμφωνα με έναν ειδικό. «Κανείς δε μπορεί να εμποδίσει ένα κράτος να δώσει όπλα, όμως το ζήτημα έχει ως εξής: είναι το πρέπον η ΕΕ να απαντήσει θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα;» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ, η Σουηδία είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Εν αναμονή μιας απόφασης για το ζήτημα αυτό, οι πρεσβευτές συμφώνησαν σήμερα για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής συνεργασίας και να ανατεθεί η αποστολή αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η Κομισιόν διαθέτει ένα μηχανισμό πολιτικής προστασίας που υποστηρίζει και διευκολύνει την κινητοποίηση υπηρεσιών αρωγής προκειμένου να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες των χωρών που πλήττονται από μία καταστροφή ή κινδυνεύουν από μία καταστροφή. Θέτοντας σε λειτουργία έναν τέτοιο μηχανισμό «θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε βοήθεια σε είδος και να την προσφέρουμε με συντονισμένο τρόπο» εξήγησε η επίτροπος Γκεοργκίεβα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης