Ενίσχυουν το στρατιωτικό τους προσωπικό στο Ιράκ οι ΗΠΑ

Ενίσχυουν το στρατιωτικό τους προσωπικό στο Ιράκ οι ΗΠΑ

Πενήντα Έλληνες «εγκλωβισμένοι» στο σπαρασσόμενο Ιράκ - Δείτε συγκλονιστική διάσωση Κούρδων στο όρος Σιντζαρ


Ενίσχυουν το στρατιωτικό τους προσωπικό στο Ιράκ οι ΗΠΑ
Επιπλέον 130 άτομα στρατιωτικό προσωπικό έχει στείλει στο Ιράκ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ.

Μιλώντας σε αμερικανούς στρατευμένους στην Καλιφόρνια, ο Χέιγκελ δήλωσε ότι οι περίπου 130 στρατιωτικοί σύμβουλοι έφτασαν στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ, την Τρίτη.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ενώ ο Χέιγκελ μιλούσε στην Καλιφόρνια, αμερικανός αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί σύμβουλοι στάλθηκαν στο βόρειο Ιράκ για να «αξιολογήσουν την έκταση της ανθρωπιστικής αποστολής και θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν πρόσθετες επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας πέραν αυτών που ήδη είναι σε εξέλιξη από αέρος για τη στήριξη των εκτοπισμένων Ιρακινών αμάχων οι οποίοι είναι παγιδευμένοι στα βουνά Σινιάρ».

Κλείσιμο
Οι επιπλέον 130 στρατιωτικοί θα ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες 300 Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε στο Ιράκ τον περασμένο Ιούνιο για να υποστηρίξουν την ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Εν τω μεταξύ, επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου κοντά στο σπίτι του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι σημειώθηκε στη Βαγδάτη, όπως ανέφεραν πηγές της τοπικής αστυνομίας καθώς και ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

«Ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σε ένα σημείο ελέγχου που οδηγεί στο σπίτι του πρωθυπουργού», είπε μια από τις αστυνομικές πηγές.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με πιθανές ανθρώπινες απώλειες από την επίθεση, ενώ και οι υπεύθυνοι στο γραφείο του πρωθυπουργού Αμπάντι δεν θέλησαν να σχολιάσουν την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, διορίστηκε από τον ιρακινό πρόεδρο γιατί θεωρείται ως ένας μετριοπαθής σιίτης πολιτικός σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Νούρι αλ-Μαλίκι, που θεωρείται αυταρχικός και με βαθύ θρησκευτικό σιιτικό υπόβαθρο, και για πολλούς οδηγούσε το Ιράκ σε κλίμα πόλωσης.



Συγκλονιστικό βίντεο από τη διάσωση Κούρδων στο όρος Σιντζάρ

Δραματικές εικόνες καταγράφει ο φακός του του αμερικανικού δικτύου CNN, συμμετέχοντας στην αποστολή της  Ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας στο Όρος Σιντζάρ, όπου μετέφερε στους Γεζίντι παιδικές πάνες, γάλα, νερό και τρόφιμα.

Ο δημοσιογράφος του CNN ο οποίος επέβαινε στο ελικόπτερο, περιέγραψε την αποστολή διάσωσης ως «ηρωική», ενώ οι Κούρδοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για γενοκτονία των μειονοτήτων στο Ιράκ.







Στο βίντεο φαίνονται  στρατιώτες να πετούν από το αεροσκάφος σακούλες και κουτιά τροφίμων πριν πλησιάσουν στο έδαφος. Μόλις το ελικόπτερο προσγειώθηκε, αρκετές από τις παγιδευμένες οικογένειες κατευθύνθηκαν προς το μέρος τους θέλοντας να επιβιβαστούν στο σκάφος.

Πενήντα Έλληνες «εγκλωβισμένοι» στο σπαρασσόμενο Ιράκ


«Εγκλωβισμένοι» στο Ιράκ που «βουλιάζει» στον εμφύλιο πόλεμο βρίσκονται πενήντα Έλληνες οι οποίοι εργάζονται στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

Οι τζιχαντιστές προελαύνουν σχεδόν ανενόχλητοι, πιάνοντας ομήρους, και θέτοντας υπό τον έλεγχό τους πόλεις-κλειδιά σπέρνοντας παράλληλα τον θάνατο στο πέρασμά τους και οι ομογενείς φοβούμενοι για τη ζωή τους παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, καθώς όπως λένε «οι τζιχαντιστές θα μας σφάξουν στο δευτερόλεπτο».

«Αυτή την στιγμή γίνεται ένας πόλεμος γύρω μας στα 25-30 χλμ. Όλη μέρα είμαστε στα σπίτια μας. Δεν βγαίνουμε έξω, εδώ γύρω υπάρχουν οι Τζιχαντιστές που αν γίνει κάτι θα μας σφάξουν σε δευτερόλεπτα» εξομολογείται ο Π. Χωριάτης.


 
Το γεγονός μάλιστα ότι δεν έχουν διαβατήρια καθιστά αδύνατη την αναχώρησή τους από την περιοχή με αεροπλάνο, ενώ το σενάριο να διαφύγουν από τα βουνά του Ιράν μοιάζει απίθανο και αναποτελεσματικό αφού οι Τζιχαντιστές ελέγχουν τα πάντα.

 «Είχαν φύγει 1000 άτομα από όλη την Ευρώπη από τα βουνά και  πεθάνανε όλοι. Τους αφήσανε χωρίς νερό. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Τους αφήσανε σε μια σπηλιά και δεν τους επέτρεπαν να κάνουν μπροστά ή πίσω» πρόσθεσε ο κ. Χωριάτης.

Την ίδια ώρα τα χρήματα των Ελλήνων που ζουν στο Αρμπίλ όλο και λιγοστεύουν, ενώ όπως λένε οι ίδιοι είναι «σε ετοιμότητα, με μια τσάντα στο χέρι, με ένα παγούρι νερό και δύο κονσέρβες».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης