OHE: Η κατάρριψη του αεροσκάφους στην Ουκρανία μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου

OHE: Η κατάρριψη του αεροσκάφους στην Ουκρανία μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου

Αυτό δήλωσε σήμερα η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι

OHE: Η κατάρριψη του αεροσκάφους στην Ουκρανία μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου
Έγκλημα πολέμου μπορεί να συνιστά η πτώση του αεροσκάφους των Malaysia Ailines στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την ώρα που διεθνές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων επιχειρεί να προσεγγίσει το σημείο της συντριβής του μοιραίου Boeing καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται τις τελευταίες ώρες στο Ντονέτσκ μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και φιλορώσων αυτονομιστών εμποδίζουν την ασφαλή μετάβασή τους.

Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι δηλώνει ότι, η πτήση του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, το οποίο κατερρίφθη από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου» ενώ το "Associated Press" αποκαλύπτει ότι, ΗΠΑ και Ευρώπη προσπαθούν να βρουν την "αχίλλειον πτέρνα" του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου,Βλαντιμίρ Πούτιν,με την επιβολή, νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση επισημαίνοντας σε σημερινή συνέντευξή του ότι, η οικονομία της Ρωσίας θα μείνει "αλώβητη". Σύμφωνα με το "Russia Today", o Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι, η διεθνής ερευνα για τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους,  θα σεβαστεί "το τεκμήριο ης αθωότητας".Παράλληλα, κουνώντας το... δάκτυλο σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον,έσπευσε να τονίσει πως,ότι κι αν κάνει η Δύση, το μόνο που θα επιτύχει είναι να κάνει πιο ανεξάρτητη τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, το "KievPost", επικαλούμενο το Associated Press υποστηρίζει ότι, παρά τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς του Βερολίνου με τη Μόσχα,το βιομηχανικό λόμπι της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της επιβολής νέων,ισχυρότερων κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να ανακαταλάβουν τον έλεγχο της περιοχής του Ντονέτσκ, εκεί όπου συνετρίβη το Βoeing των μαλαισιανών αερογραμμών που έχει πέσει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών προκειμένου να διευκολύνει την έναρξη διεξαγωγής της έρευνας.Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αυστραλο-ολλανδική ομάδα ερευνητών κατευθύνεται στον τόπο της συντριβής του Boeing. Η ομάδα αναχώρησε από την πόλη του Ντονέτσκ για να μεταβεί στο σημείο συντριβής του αεροπλάνου που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανατολικά. Η ίδια ομάδα είχε προσπαθήσει να φτάσει στο σημείο και χτες, ωστόσο, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή,δεν τα κατάφερε. Στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και στους φιλορώσους αυτονομιστές.
Κλείσιμο

Υπενθυμίζεται ότι, η 49μελής ομάδα άοπλων αυστραλών και ολλανδών ερευνητών της αστυνομίας συντονίζεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.Η Ολλανδία έχει τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας ταυτοποίησης των θυμάτων και της έρευνας που διεξάγεται για τα αίτια του δυστυχήματος. Από τους συνολικά 298 επιβαίνοντες στο Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονταν 193 Ολλανδοί. Πολλές από τις σορούς των θυμάτων έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ολλανδία, όμως άλλες παραμένουν στο σημείο της συντριβής.

Εν αναμονή των νέων κυρώσεων που αναμένονται να επιβληθούν σε βάρος της Μόσχας, τα ρωσικά ΜΜΕ διαρρέουν ότι έχει ήδη ξεσπάσει "πόλεμος" μεταξύ Ρώσων ολιγαρχών και σκληροπυρηνικών του Κρεμλίνου . Οι πρώτοι εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους στο Ρώσο πρόεδρο για τις κυρώσεις που τους έχουν ήδη επιβάλει οι Βρυξέλλες κι ετοιμάζονται να επιβάλουν και νέες , με τους δεύτερους να επιμένουν ότι δεν θίγονται τα οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας.  

Από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία - μέσα Απριλίου- 1.120 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και 3.442 άτομα τραυματίστηκαν,σύμφωνα με παρατηρητές του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης