ΗΠΑ: Οι φιλορώσοι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του Boeing

ΗΠΑ: Οι φιλορώσοι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του Boeing

Αυθεντικό το ηχητικό απόσπασμα με αυτονομιστές για την κατάρριψη της πτήσης MH17, λέει η Ουάσινγκτον - Συμφώνησαν να παραδώσουν τα μαύρα κουτιά οι αντάρτες - Βρέθηκαν επιπλέον 27 σοροί - Σε βαγόνια-ψυγεία έχουν στοιβαχτεί τα πτώματα 196 επιβατών της μοιραίας πτήσης


ΗΠΑ: Οι φιλορώσοι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του Boeing
Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία ηχητικού αποσπάσματος ανάμεσα σε φιλορώσους κατά το οποίο ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το μοιραίο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών, Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά του.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, το απόσπασμα αποδεικνύει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν το Boeing 777, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 298 επιβαίνοντες.

«Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως «η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία».
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των ανταρτών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:

Κλείσιμο
-Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα, λέει ο ένας από αυτούς, ο «Μέιτζορ» (ταγματάρχης).
- Λοιπόν; ρωτά ο άλλος, ο «Γκρεκ».
- Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100% (...)
- Υπήρχαν όπλα;
- Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις.
- Έγγραφα;
- Υπάρχει ένα ενός Ινδονήσιου φοιτητή.



Κέρι: Ξέρουμε από που και τι ώρα εκτοξεύτηκε ο πύραυλος

Νωρίτερα την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε ως υπεύθυνους για την κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους τους φιλορώσους αποσχιστές, επικαλούμενος στοιχεία που δείχουν ότι χρησιμοποιούσαν ένα πυραυλικό σύστημα το οποίο ήρθε από τη Ρωσία.

«Είναι αρκετά σαφές πως αυτό είναι ένα σύστημα που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που είναι τώρα διαθέσιμες «δείχνουν προφανώς ένα πολύ σαφές δάκτυλο των αυτονομιστών».

Ο Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να επιταχύνει και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αποσχιστών και πρόσθεσε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει να μετακινούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία πολλά εφόδια τον τελευταίο μήνα, περιλαμβανομένης και μίας αυτοκινητοπομπής 150 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, αρμάτων μάχης και εκτοξευτήρων ρουκετών που μεταφέρθηκαν στους αυτονομιστές πριν από αρκετές εβδομάδες.

Μάλιστα, είπε πως οι ΗΠΑ υπέκλεψαν συνομιλίες σχετικά με τη μεταφορά στους αυτονομιστές του ρωσικού καθοδηγούμενου με ραντάρ πυραυλικού συστήματος SA 11, το οποίο, όπως υποστηρίζει, κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines την Πέμπτη.



Συμφώνησαν να παραδώσουν τα μαύρα κουτιά οι αντάρτες

Και μπορεί οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία να ισχυρίζονταν ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν έχουν βρεθεί, ωστόσο, η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας, όσον αφορά στην αλήθεια πίσω από τις έρευνες που γίνονται στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό Boeing 777, είναι μεγάλη,  με την Ουκρανία να κατηγορεί τους φιλορώσους ότι καταστρέφουν στοιχεία ενός «διεθνούς εγκλήματος» από τα συντρίμμια.

Όμως, το μυστήριο με τα μαύρα κουτιά φαίνεται πως λύνεται, αφού σύμφωνα με δηλώσεις αυτονομιστών, όπως του Αλεξάντρ Μποροντάι, ενός εκ των ηγετών της  Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

Ο  Μποροντάι δήλωσε ότι έχουν την κατοχή τους τα κουτιά, σε ασφαλή τοποθεσία στο Ντονέτσκ και πως είναι διατεθειμένοι να τα παραδώσουν σε διεθνείς εμπειρογνώμονες, εξηγώντας ότι οι αντάρτες «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν» και «δεν εμπιστεύονται» τους Ουκρανούς.

Τα βαγόνια-ψυγεία στα οποία έχουν και στοιβαχτεί τα πτώματα 


Τα βαγόνια-ψυγεία στα οποία έχουν και στοιβαχτεί τα πτώματα 


Έπειτα από τις πληροφορίες, σχετικά με τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών, ένα βίντεο είδε το «φως» της δημοσιότητας, στο οποίο απεικονίζονται διασώστες να μεταφέρουν ένα αντικείμενο, που μοιάζει με καταγραφέα πτήσης.

Ένας από τους άντρες αυτούς δίνει τον καταγραφέα πτήσης σε ένα συνάδελφό του, ενώ στο βίντεο ακούγεται κάποιος να λέει στα ρωσικά: «Βρήκαν τον  καταγραφέα πτήσης».



Πάντως, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε πως οι φιλορώσοι αντάρτες θα κάνουν και κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν ένα μαλαισιανό αεροπλάνο.




Βρέθηκαν επιπλέον 27 σοροί

Την Κυριακή έγινε, επίσης, γνωστό ότι επιπλέον 27 σοροί βρέθηκαν μαζί με ανθρώπινα μέλη στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο.



Ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν είπε σε συνέντευξη Τύπου πως οι σοροί 192 από τους 298 ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στη στέπα στην ανατολική Ουκρανία την Πέμπτη έχουν τοποθετηθεί σε ψυχόμενα βαγόνια τρένου, προτού σταλούν στις πατρίδες τους για ταφή.





Οι φιλορώσοι επέτρεψαν σε παρατηρητές του ΟΑΣΕ να φτάσουν στο σημείο της συντριβής και να επιθεωρήσουν τα πτώματα, όμως, όταν έφτασαν εκεί είπαν ότι στο τρένο «η μυρωδιά του θανάτου ήταν έντονη», τονίζοντας πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές που τους συνοδεύουν σε κάθε τους βήμα, έχοντας μαζί τους βαρύ οπλισμό και δεν τους αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό των σορών.



Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ δήλωσε ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού συνοδεύτηκαν στο σταθμό της πόλης Τορέζ σε απόσταση 15 χλμ. από το σημείο της συντριβής. Στην πόλη, επισκέφθηκαν ένα σιδηροδρομικό σταθμό, όπου υπάρχουν 3 με 4 ψυγεία-βαγόνια που χρησιμοποιούνται για τη διαφύλαξη και συντήρηση των σορών αλλά είπε ότι ήταν αδύνατο να πει με ακρίβεια πόσοι νεκροί σώμα έχουν μεταφερθεί στα βαγόνια.

Σύμφωνα με ένα σιδηροδρομικό εργάτη τα πτώματα μεταφέρθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα σταλούν προς την κατεύθυνση της πόλης Ιλοβάισκ, νοτιοδυτικά της Τορέζ.

«Κάτι παραδόθηκε και μας είπαν να περιμένουμε», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας πως το «κάτι» ήταν πτώματα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης