Ουκρανία: Αυθεντικό το ηχητικό απόσπασμα με φιλορώσους για την κατάρριψη

Ουκρανία: Αυθεντικό το ηχητικό απόσπασμα με φιλορώσους για την κατάρριψη

«Τα ηχητικά δεδομένα εξετάστηκαν από αναλυτές, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες», υποστηρίζουν οι Αμερικανοί

Ουκρανία: Αυθεντικό το ηχητικό απόσπασμα με φιλορώσους για την κατάρριψη
Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία ηχητικού αποσπάσματος ανάμεσα σε φιλορώσους κατά το οποίο ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το μοιραίο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών, Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά του.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, το απόσπασμα αποδεικνύει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν το Boeing 777, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 298 επιβαίνοντες.

«Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως «η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία».
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των ανταρτών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:

Κλείσιμο
-Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα, λέει ο ένας από αυτούς, ο «Μέιτζορ» (ταγματάρχης).
- Λοιπόν; ρωτά ο άλλος, ο «Γκρεκ».
- Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100% (...)
- Υπήρχαν όπλα;
- Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις.
- Έγγραφα;
- Υπάρχει ένα ενός Ινδονήσιου φοιτητή.

Της καταγραφής προηγείται μία συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν Ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.

- «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο (...). Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία», ακούγεται να λέει ο Μπέζλερ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης