Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία να μην επέμβει στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία να μην επέμβει στην Ουκρανία

-H Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Oμπάμα είπε ότι η Μόσχα θα διέπραττε «βαρύ σφάλμα» αν έστελνε στρατεύματα
-Συμφωνία με Ρωσία ανακοίνωσε η καγκελαρία της Γερμανίας

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία να μην επέμβει στην Ουκρανία
Η Ρωσία θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή η Σούζαν Ράις, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ η Ουκρανία να διαιρεθεί.

Μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC και
ερωτηθείσα για το σενάριο να στείλει η Ρωσία στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση προσκείμενη στη Μόσχα, η Ράις είπε ότι αυτό θα ήταν «ένα βαρύ σφάλμα».

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται», δήλωσε η Ράις.
Κλείσιμο

«Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ανάμεσα σε μια Ουκρανία που έχει μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία και μια μοντέρνα Ουκρανία που επιδιώκει μια στενότερη ολοκλήρωση με τη Ρωσία. Αυτά δεν είναι κατ΄ ανάγκη αλληλοαποκλειόμενα», είπε, σχολιάζοντας την πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Κι όλα αυτά ενώ ο καθαιρεθείς φιλορώσος πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει εξαφανιστεί, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Κιέβου. Στην Κριμαία, υπήρξαν πληροφορίες ότι συγκρούονται φιλορώσοι και φιλοδυτικοί διαδηλωτές.

Για την ώρα, τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας ανατέθηκαν στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, τον στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε το Σάββατο.

Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Πάντως, η Τιμοσένκο, ξεκαθάρισε το απόγευμα της Κυριακής ότι δεν θέλει να αναλάβει θέση πρωθυπουργού, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος συνομίλησε επίσης την Κυριακή με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο συμφώνησε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση».

Πριν από το τηλεφώνημα Μέρκελ - Πούτιν, η ρωσική πλευρά προχώρησε σε μια δήλωση που έδειξε ότι η Μόσχα αλλάζει στάση απέναντι στην Ουκρανία αφού ο υπουργός Οικονομικών, ο Άντον Σιλουάνοφ, αποσαφήνισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, έπειτα τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις του Σαββάτου και την αποπομπή Γιανουκόβιτς.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα», ανέφερε στην ανακοίνωση του ο Σιλουάνοφ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης