Ουκρανία: Προσωρινός πρόεδρος ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ

Ουκρανία: Προσωρινός πρόεδρος ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ

Το κοινοβούλιο αποφάσισε να αναθέσει στον στενό συνεργάτη της Τιμοσένκο -και πρόεδρο της βουλής- τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου - Αγνούνται τα ίχνη του έκπτωτου προέδρου της χώρας

Ουκρανία: Προσωρινός πρόεδρος ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ
Στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, το στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε χθες, ανατέθηκαν προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Κίεβο χθες με προορισμό τη γενέτειρά του στα ανατολικά της χώρας απ’ όπου κατήγγειλε ότι «ένα πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα.

Το κοινοβούλιο σήμερα αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής την προηγούμενη ημέρα, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.

Κλείσιμο
Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαϊου.

Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Στο μεταξύ η τύχη του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνεχίζει να αγνοείται. Ο Γιανουκόβιτς «μυρίστηκε» την επερχόμενη αλλαγή και την ήττα του και εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει δυνατό να επιβεβαιωθεί η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα, ο Γιανουκόβιτς μετέβη στο Ντόνετσκ από όπου επιχείρησε με ιδιωτικό αεροσκάφος να διαφύγει στη Ρωσία. Η προσπάθειά του αυτή όμως απέτυχε, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρνήθηκαν την έξοδο από τη χώρα.

Πάντως το πρωί του Σαββάτου ο έκπτωτος πρόεδρος επισκέφτηκε την Τιμοσένκο πριν απελευθερωθεί και είχαν συνομιλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Πολιτική Πληροφοριών της Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Μιτροφάνοφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης