Ανασχηματισμός στην Τουρκία: Αντικαταστάθηκαν δέκα υπουργοί

Ανασχηματισμός στην Τουρκία: Αντικαταστάθηκαν δέκα υπουργοί

Μετά τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, την παραίτησή του υπέβαλε και ο υπ. Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ - Ο τελευταίος καλεί τον Ερντογάν να παραιτηθεί και καταγγέλλει ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση - «Βυθίζεται» η τουρκική λίρα

Ανασχηματισμός στην Τουρκία: Αντικαταστάθηκαν δέκα υπουργοί
Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν από το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται γιοι υπουργών.

Σε μια σπάνια επίδειξη πολιτικής ευθιξίας, τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, υπέβαλαν την Τετάρτη τις παραιτήσεις τους.

Κλείσιμο
Ειδικά η παραίτηση του υπ. Περιβάλλοντος, Ερντογκάν Μπαϊρακτάρ ήταν και η ηχηρότερη καθώς ο Μπαϊρακτάρ στη δήλωσή του καλεί τον πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, να υποβάλει και αυτός την παραίτησή του. Όπως αναφέρει τα περισσότερα διατάγματα για τα κατασκευαστικά σχέδια που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ήταν εν γνώσει του Ερντογάν προσθέτοντας ότι δέχθηκε πιέσεις για να υποβάλει ο ίδιος την παραίτησή του.

Εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ τη νέα λίστα με τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Αμέσως μετά, σε συνέντευξη Τύπου, o πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της κυβέρνησής του. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μεταξύ άλλων, αντικαταστάθηκε και ο υπουργός, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί.

Η ανακοίνωση των ονομάτων έγινε ενώπιον του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς.

Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Τέλος, υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ τη Φατμά Σαχίν και στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν.

Ακόμη, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν, δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

Το «μπαράζ» των παραιτήσεων

Του ανασχηματισμού είχε προηγηθεί η παραίτηση των τριών προαναναφερθέντων υπουργών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά τον υπουργό Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, και τον υπουργό Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, την παραίτησή του υπέβαλε και ο τρίτος υπουργός, ο γιος του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση. Πρόκειται για τον υπ. Περιβάλλοντος, Ερντογκάν Μπαϊρακτάρ.

Μάλιστα η τελευταία φαίνεται να είναι και η ηχηρότερη αποχώρηση καθώς ο Μπαϊρακτάρ στη δήλωσή του καλεί τον πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, να υποβάλει και αυτός την παραίτησή του.

Όπως αναφέρει τα περισσότερα διατάγματα για τα κατασκευαστικά σχέδια που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ήταν εν γνώσει του Ερντογάν προσθέτοντας ότι δέχθηκε πιέσεις για να υποβάλει ο ίδιος την παραίτησή του.

«Δεν αποδέχομαι το ότι πιέστηκα για να αποχωρήσω. Μια επιστολή παραίτησης και μια δήλωση μας εστάλη σήμερα. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος στην κατάσταση που βρισκόμαστε» δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

«Εγκαταλείπω τη θέση του υπουργού Οικονομίας ώστε να μπορέσει να πέσει άπλετο φως σε αυτή την βρώμικη επιχείρηση εναντίον της κυβέρνησής μας» επισήμανε νωρίτερα ο Τσαγλαγιάν στη σύντομη ανακοίνωσή του.

Στον γιο του Τσαγλαγιάν, Σαλίχ Καάν, όπως και σε 23 ακόμη πρόσωπα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος και πλέον βρίσκονται προφυλακισμένοι. 

Από την πλευρά του ο Γκιουλέρ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Στις 17 Δεκεμβρίου είχα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, σήμερα του υπέβαλα εγγράφως την απόφασή μου».

Ακόμη, την παραίτησή του υπέβαλε και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.

Η «απάντηση» της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει στην απομάκρυνση ή τη μετακίνηση περίπου 70 αστυνομικών που σχετίζονται με την έρευνα για την υπόθεση, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.

Υποχωρεί η τουρκική λίρα λόγω των τριγμών στην κυβέρνηση Ερντογάν

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου αξιών Κωνσταντινούπολης σημείωνε πτώση 3%, ακολουθώντας την είδηση της παραίτησης τριών υπουργών της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η λίρα υποχωρούσε στο 2,0855:1 έναντι του δολαρίου στις 14:21 (ώρα Ελλάδας), από 2,0650:1 νωρίτερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης