Σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν

Σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν

Σιγή ιχθύος τηρεί ο Tούρκος πρωθυπουργός για την προσαγωγή 84 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γιων στενών υπουργών της κυβέρνησής του

Σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν
Σιγή ιχθύος τηρεί ο ισχυρός άνδρας της Tουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την προσαγωγή τουλάχιστον 84 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γιων στενών υπουργών της κυβέρνησής του, επιχειρηματιών και αξιωματούχων της χώρας, οι οποίοι κατηγορούνται για δωροδροκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, το "Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα", κάνει λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας και δείχνει την... πόρτα στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Κλείσιμο
Το σκάνδαλο διαφθοράς που έφτασε στην... αυλή του Ερντογάν, προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Αγκυρα την ώρα που ο ίδιος κάνει λόγο για "εχθρικές ενέργειες". Η αποκάλυψη του σκανδάλου φέρνει στην επιφάνεια την "κόντρα" μεταξύ του Ερντογάν και του θρησκευτικού ηγέτη, Φετχουλάχ Γκιουλέν, έναν "πόλεμο εξουσίας". 

Η ρήξη στη σχέση του Ερντογάν με τον ισλαμιστή κήρυκα, ο οποίος εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαθέτει ευρεία, αν και άτυπη, επιρροή στην αστυνομία, στις μυστικές υπηρεσίες και στο δικαστικό σώμα της χώρας, θέτει υπό αμφισβήτηση την "παντοκρατορία" του Ερντογάν πριν από τις κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι, το πανίσχυρο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ηγέτη ενός διεθνούς ισλαμικού κινήματος, το οποίο συντονίζει από το αμερικανικό έδαφος, συνέβαλε ώστε το κυβερνών κόμμα "Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης" (AK) του Ερντογάν να συγκεντρώσει την μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων στις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.



Το διεθνές κίνημα του Γκιουλέν, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, έχει διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στο χώρο της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Οι... άκρες του, σε συνδυασμό με τη συμμαχία της κυβέρνησης με το κίνημα Γκιουλέν, ήταν ο βασικός μοχλός με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εισαγγελικές έρευνες στις πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών όπως, η "Εργκενεκόν" και η "Βαριοπούλα".

Από το Ικόνιο, χτες, ο Ταγίπ Ερντογάν περιορίστηκε να πει ότι δεν θα ήταν σωστό να κάνει δηλώσεις για το θέμα πριν διεξαχθεί η νόμιμη διαδικασία. Επιπλέον,  έκανε λόγο για "σκοτεινούς κύκλους" που απειλούν το έθνος.

"Ορισμένοι άνθρωποι έχουν όπλα, όμως εμείς έχουμε τον Θεό μαζί μας κι αυτό μας αρκεί. Το έθνος είναι αρκετό για εμάς", δήλωσε ο Ερντογάν .

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι γιοι του υπουργού Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, Τούρκοι επιχειρηματίες, ενώ η αστυνομία ερεύνησε και τα γραφεία του μεγιστάνα του κατασκευαστικού τομέα, Αλί Αγιάογλου του ομίλου Αγιάογλου, όπως δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής του Χασάν Ραχβαλί.

Χτες, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο και στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τράπεζας "Halkbank", χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της, να βρεθεί υλικό που να αποδεικνύει κάποια εγκληματική ενέργεια. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και ότι ακόμη και ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές.
 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης