Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση θέλει να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπέρ της Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση θέλει να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπέρ της Ουκρανίας

Η νοοτροπία ήταν ότι «δεν αγγίζουν» οι κυρώσεις τον χρυσό ή τα συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά η Δύση την άλλαξε, λέει Ρώσος υπουργός - Οι υπουργοί των επτά πλουσιότερων χωρών αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν το Κίεβο και σε οικονομικό επίπεδο -

putin_arthrou
Τη σαφή θέση ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα αν οι δυτικές χώρες χρησιμοποιήσουν παράνομα τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, διατύπωσε η Μόσχα, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναζητούν τρόπους για να κλιμακώσουν στο οικονομικό πεδίο τον πόλεμο κατά της Μόσχας.

Κατά τη συνάντησή τους το Σάββατο στην Ιταλία, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δήλωσαν «αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις» εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να «μειώσουν τα έσοδά της».

Μεταξύ των τρόπων που εξετάστηκαν, οι υπουργοί προτείνουν «να συνεχιστεί η στόχευση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας και των μελλοντικών εξαγωγικών δυνατοτήτων της». Εξέτασαν ακόμη τα σχέδια της G7 να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει 13 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει στο στόχαστρο το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το ίδιο πακέτο, που ακόμη είναι υπό συζήτηση, θα βάλει στο στόχαστρο και κινεζικά πρόσωπα που κατηγορούνται ότι προμηθεύουν με στρατιωτική τεχνολογία τη Ρωσία.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι η G7 «πάγωσε» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Η απάντηση της Ρωσίας ήλθε άμεσα από τον υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο υπουργός σχολίασε τα σχέδια της G7 λέγοντας ότι «πάντα η περιουσία άλλων χωρών, ακόμη και ο χρυσός και τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών, είναι ένα ταμπού, για το οποίο δεν ισχύουν καθόλου κυρώσεις. Τώρα η ιδεολογία έχει αλλάξει».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι Δυτικοί λένε ότι «"εντάξει, δεν αφαιρούμε ή δεν αγγίζουμε ακόμη τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, αλλά θα κατευθύνουμε τα έσοδα από τη χρήση τους στους σκοπούς που εμείς καθορίζουμε"».

Όσο για τη Ρωσία θα κάνει ό,τι κάνει και η Δύση εναντίον της, είπε ο υπουργός, εννοώντας ότι θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.

Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, την ώρα που από τη Ρωσία έρχονται πληροφορίες ότι το Κρεμλίνο και ο πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διαπραγματευτεί κατάπαυση πυρός που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης, η ρωσική πολεμική μηχανή επιμένει στις πυραυλικές επιθέσεις με θύματα αμάχους.

Και όσο η Ουκρανία επιμένει να ζητά όπλα για την αντιμετώπιση αυτών ακριβώς των απειλών, οι δυτικές χώρες επιμένουν να εξετάζουν τρόπους για μέτρα κατά της Ρωσίας στο οικονομικό επίπεδο.

Το Σάββατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν σε ρωσικό χτύπημα με δύο κατευθυνόμενες βόμβες σε αγορά οικοδομικών υλικών στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Μετά το χτύπημα μεγάλο μέρος του κτιρίου τυλίχθηκε στις φλόγες.

Κατά τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, «περισσότερα από 200 άνθρωποι» ενδέχεται να βρίσκονταν μέσα στην υπεραγορά τη στιγμή του πλήγματος. Ο Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας.



Ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου, πέρα από τους νεκρούς και τους τραυματίες έκανε λόγο «μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αγνοούμενοι».

Μερικές ώρες αργότερα, σε νέα ρωσική πυραυλική επίθεση με στόχο κατοικημένη περιοχή στο κεντρικό Χάρκοβο τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι οι προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα και σε μια καφετέρια.

Το Χάρκοβο και η επαρχία του είναι στόχο της μεγάλης επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

Η «πρόταση» του Κρεμλίνου

Την Παρασκευή το Reuters ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αρχίσει συνομιλίες στη βάση των σημερινών συνθηκών στο μέτωπο.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός –να ‘παγώσει’ τον πόλεμο», δήλωσε πηγή του Reuters, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο.

Με βάση τα όσα γνωρίζουν για τις συζητήσεις στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν έχει την άποψη ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής στον πόλεμο είναι αρκετά για να μπορέσει να «πουλήσει» μια νίκη στον ρωσικό λαό.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».


Ειδήσεις σήμερα:

Το βαθύ λαρύγγι και ο χρυσός Πάνας που πρόδωσε το κύκλωμα των αρχαιοκάπηλων

Πέθανε η Ρένα Βενιέρη, σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη

Πέθανε η Ολλανδή με τη ψυχική πάθηση που είχε ζητήσει να κάνει ευθανασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης